Timothy D. Snyder, reputatul istoric și profesor la Universitatea Yale și London School of Economics, respinge îngrijorările potrivit cărora o „umilire” a lui Vladimir Putin în Ucraina ar putea duce la un război nuclear.

Profesorul Timothy D. SnyderFoto: Christine Olsson / AFP / Profimedia

Synder și-a prezentat argumentele într-un editorial de opinie exhaustiv publicat în cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung ca răspuns la un eseu al filosofului Jürgen Habermas pe care îl acuză că repetă multe dintre ideile rostogolite de la Kremlin.

„Habernas repetă și aprobă propaganda rusească despre riscul unui pericol nuclear în timp ce ignoră structura de bază a discursului politic din Rusia. El pare să creadă într-un scenariu în care Putin ar putea fi cumva încolțit de propriul război și forțat să escaladeze”, afirmă Synder.

„Știm că o înfrângere umilitoare pentru Rusia nu va duce la un război nuclear. Rusia a fost înfrântă și într-adevăr umilită în Bătălia pentru Kiev dar nu a folosit arme nucleare și nu a escaladat. În schimb, a dezescaladat și propagandiștii ruși s-au abținut de la a prezenta povestea la televiziunile rusești”, explică profesorul american.

De ce nu poate fi „încolțit” președintele Vladimir Putin

„Trupele rusești nu pot fi încolțite din moment ce ele se pot retrage în Rusia. Putin nu poate fi încolțit din moment ce guvernează pe baza unei realități virtuale create de mass-media pe care el însuși o controlează. Noi știm că el poate eșua în a-și atinge obiectivele de război pe care le-a anunțat (cum s-a întâmplat în Ucraina în 2015) și pur și simplu să schimbe subiectul”, scrie istoricul.

„El poate pune întreg aparatul său de propagandă să insiste că o nouă invadare a Ucrainei este imposibilă (cum a făcut în 2021) iar apoi să ordone o invadare a Ucrainei. Dacă el crede că pierde în Ucraina, el va pune canalele de televiziune să anunțe o victorie și va schimba subiectul”, susține Timothy D. Snyder.

Comentariile profesorului american vin după ce președintele francez Emmanuel Macron a avertizat la începutul lunii iunie că este „imperativ”ca Rusia să nu fie umilită în Ucraina, afirmație pe care a reiterat-o în timpul vizitei pe care a făcut-o în România la jumătatea lunii.

Mai devreme în cursul lunii profesorul american a explicat într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter și că raționamentele potrivit cărora o putere nucleară ca Rusia nu poate pierde un război precum cel din Ucraina sunt eronate, catalogându-le drept „baliverne periculoase”.

Autorul „Drumului spre nelibertate” spune că Rusia poate fi înfrântă în Ucraina

„Referitor la războiul ruso-ucrainean, o serie de comentatori au pornit de la premisa că o putere nucleară nu poate pierde un război. Acestea sunt baliverne totale și baliverne periculoase”, își începea el argumentarea.

„Se repetă ritualic că Războiul Rece ne-a arătat că puterile nucleare nu pot fi înfrânte. De fapt, Războiul Rece a demonstrat contrariul. Puterile nucleare au pierdut războaie tot timpul”, scria Timothy D. Snyder la momentul respectiv.

„Când tragem învățămintele greșite din trecut, ne oferim o scuză pentru lipsa de acțiune în prezent. Dacă Ucraina pierde acest război nu va fi pentru că a trebuit să piardă”, afirma el.

Specializat în Holocaust și istoria modernă a Europei Centrale și de Est, Timothy D. Snyder este unul dintre cei mai cunoscuți istorici contemporani și recipientul a numeroase distincții prestigioase.

El a scris de asemenea mai multe cărți apreciate de publicul larg care au devenit best seller, printre acestea numărându-se „Drumul spre nelibertate: Rusia, Europa, America” și „Despre tiranie. Douăzeci de lecții ale secolului XX”.

Urmărește ultimele evoluții din a 126-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.