Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, a susținut miercuri că expulzarea a 70 de diplomaţi ruşi din Bulgaria, acuzaţi de Sofia că lucrează pentru serviciile secrete ruse, „s-a făcut la cererea unor forţe externe'', relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria ZaharovaFoto: Alexander Vilf / Sputnik / Profimedia

Moscova îşi rezervă dreptul să recurgă la măsuri politice şi diplomatice ca represalii, inclusiv cu caracter asimetric, a precizat Maria Zaharova.

Aceste forţe externe „încearcă sub false pretexte să creeze confruntări între statele europene şi Rusia, să manipuleze cinic guverne şi politicieni care nu sunt independenţi şi să distrugă tot ce s-a creat pe continentul european timp de decenii'', a declarat Zaharova.

În acest context, decizia este „o încercare a Parlamentului care a pierdut încrederea şi a cabinetului de miniştri bulgar care se retrage de a da o lovitură devastatoare relaţiilor cu Rusia şi mecanismelor de dialog bilateral rămase'', a adăugat ea.

Premierul bulgar în exerciţiu, Kiril Petkov, un proeuropean cu studii la Harvard, a fost demis săptămâna trecută în urma unei moţiuni de cenzură prezentate de opoziţia conservatoare, astfel că dacă nu se va reuşi formarea unui nou guvern sprijinit de o majoritate parlamentară Bulgaria va avea din nou alegeri anticipate.

​Ministerul bulgar de externe a anunțat marți că a cerut Rusiei să își retragă 70 de membri ai personalului diplomatic până pe 3 iulie, afirmând că Rusia trebuie să își reducă stafful ambasadei din Sofia la același nivel cu cel reprezentanței diplomatice bulgare din Moscova, relatează Guardian și Reuters.

-----------