Guvernul bulgar al premierului liberal Kiril Petkov a fost răsturnat miercuri printr-o moțiune de cenzură, aruncând țara într-o nouă criză politică după trei alegeri anul trecut, potrivit AFP.

Kiril PetkovFoto: Georgi Paleykov/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Moțiunea a fost adoptată de 123 de deputați, în timp ce 116 au votat împotrivă, dintr-un total de 240 de locuri, a anunțat vicepreședintele Parlamentului, Miroslav Ivanov.

Coaliţia eterogenă formată în decembrie, după un deceniu în care la guvernare s-a aflat controversatul Boiko Borisov, s-a fisurat însă la începutul lunii iunie, când a pierdut sprijinul partidului antisistem 'Există un astfel de popor' (ITP) în urma disputelor legate de cheltuielile bugetare şi de decizia dacă Bulgaria să deblocheze sau nu negocierile de aderare a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană.

Aflat în opoziţie, GERB, partidul conservator al lui Borisov, a profitat de breşă şi a depus o moţiune de cenzură, acuzând 'eşecul politicii economice şi financiare a guvernului', în contextul unei explozii a preţurilor.

'A fost o onoare pentru mine să conduc' un astfel de guvern, a reacţionat Petkov. 'Acest vot este un pas mic pe un drum lung', a adăugat el, promiţând să continue lupta.