​Doi angajați ai centralei nucleare Zaporojie, controlată de ruși, au fost reținuți pentru transmiterea de informații către autoritățile ucrainene, au spus miercuri Garda Națională a Rusiei și un oficial instalat de ruși în regiune, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Garda Națională a spus într-un comunicat că a prevenit ceea ce a numit „acțiuni ilegale” care au amenințat securitatea centralei și a arestat doi angajați ai centralei, alături de o a treia persoană care ar fi încălcat procedurile de acces în centrală și a colaborat cu forțele armate ucrainene.

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de trupele ruse în martie. Rămâne aproape de prima linie a războiului și exploziile din ultima perioada din jurul acesteia au stârnit temeri privind un dezastru nuclear. Atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei.

Pe rețelele de socializare au început să circule imagini în care se pot observa mai multe camioane militare rusești parcate într-o sală de turbine conectată la un reactor nuclear de la centrala Zaporojie.

Postul american de televiziune CNN a geolocalizat și a confirmat faptul că înregistrarea video în care apar mașinile militare ale rușilor în interiorul centralei de la Zaporojie este autentic, însă nu au putut stabili și momentul în care a fost făcută.