​Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori TV din Rusia și considerat propagandistul favorit al președintelui Vladimir Putin, a uitat de linia oficială a propagandei în ultima sa emisiune dar i-a asigurat pe ruși că totul va fi bine în legătură cu războiul din Ucraina.

Vladimir SoloviovFoto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

El începe prin a cataloga „operațiunea militară specială” declanșată de Putin pe 24 drept un „război pentru supraviețuirea noastră”. După cum a arătat OVD-info, un site ce aparține unui ONG rusesc ce militează pentru drepturile omului, unii ruși au fost arestați în ultimele luni doar pentru că s-au referit la invazia din Ucraina drept „război”, și nu cu termenul impus de Kremlin de „operațiune specială”.

„Nu am așteptat data de 22 iunie, am decis să terminăm în sfârșit războiul de 8 ani de zile”, afirmă Soloviov, cu referire la anexarea ilegală a Crimeii din 2014 și războiul declanșat în Donbas de separatiștii pro-ruși susținuți de Kremlin.

Aceasta pare a fi o nouă deviere a lui Soloviov de la linia de propagandă oficială a Kremlinului care a negat timp de ani de zile că i-ar susține pe separatiștii din estul Ucrainei. În mod cu totul excepțional, o instanță rusească a confirmat în mod involuntar prezența trupelor rusești în Donbas în luna decembrie a anului trecut, cu luni de zile înainte de invadarea Ucrainei.

Soloviov spune că rușii nu luptă cu întreaga lor armată în Ucraina

„În decursul primelor 6 luni ale operațiunii militare speciale”, revine Soloviov la terminologia agreată de Kremlin, cu pierderi umane minime, luptăm cu mai puțin de 15% din armata noastră pe timp de pace...Potrivit americanilor, am incapacitat peste 200.000 de militari ucraineni naziști. Aici incluzând morții și răniții”, spune acesta.

Nu este clar ce date citează Soloviov aici. Nici bilanțul publicat miercuri de ministerul rus al Apărării privind pierderile pe care le-ar fi provocat forțelor armate ucrainene nu a vehiculat o asemenea cifră, prezentând doar distrugerile în materie de arme și echipamente.

Valeri Zalujnîi, șeful Statului Major al forțelor armate ucrainene, afirma luni că Ucraina a pierdut 9.000 de militari uciși în război. El nu a precizat cifra la care s-ar ridica numărul de răniți însă implauzibil să fie atât de mare precum cea vehiculată de Soloviov.

Cât de bine stă de fapt armata rusă după 6 luni de război

„Am eliberat 20% din teritoriul Ucrainei. Un număr de țări europene ar încăpea ușor în acel teritoriu. Am eliberat 10 milioane de cetățeni ucraineni de autoritățile naziste care, în termeni procentuali, reprezintă chiar mai mult decât teritoriul eliberat”, mai spune Vladimir Soloviov.

În pofida declarațiilor optimiste ale lui Soloviov, amiralul Sir Tony Radakin, șeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, afirma încă de la jumătatea lunii iulie că Rusia a pierdut o treime din forța sa de luptă terestră, estimând că în jur de 50.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți.

O analiză publicată la începutul lunii august de către Centrul de Analiză Politică Europeană, care a citat numeroase declarații apărute în mass-media rusă, arăta că inclusiv experții militari apropiați de Kremlin au început să se teamă de prelungirea războiului din Ucraina.

Alexander Zhilin, un fost colonel al temutului GRU (Directoratul Principal de Informații) care în prezent este directorul Centrului pentru Studiul Problemelor Publice Aplicate în Securitate Națională, a argumentat recent în termeni ușor apocaliptici că un război de durată ar duce la „distrugerea economiilor, sângerarea armatelor, provocarea de pierderi mari asupra țărilor aflate în război” și că există riscul ca Rusia să ajungă la marginea politicii internaționale.

O altă analiză publicată în aceeași perioadă arăta de asemenea că Rusia nu a pierdut atât de mulți militari precum în Ucraina în niciunul dintre conflictele de după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial și că ea și-a pierdut o bună parte din militarii profesioniști și ofițerii cu experiență.

În ultima sa evaluare privind situația luptelor din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului din SUA arăta joi dimineața că Trupele ruse au câștigat după 16 iulie un teritoriu cât Andorra, după ce au pierdut o suprafață de 100 de ori mai mare.

Urmărește ultimele evoluții din a 183-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.