Centrala nucleară Zaporojie, ocupată de trupele rusești, a reluat vineri furnizarea de energie electrică către Ucraina, după ce unul dintre cele șase reactoare ale sale a fost reconectat la rețeaua ucraineană. Cea mai mare centrală nucleară din Europa fusese deconectată joi de la rețeaua ucraineană pentru prima dată în istoria sa, după ce un incendiu provocat de bombardamente a avariat o linie electrică.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante informații de vineri, ziua 184 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

09:12Noul material LIVE privind invazia Rusă, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

02:00 Departamentul de Stat al SUA confirmă moartea unui al treilea cetăţean american în războiul din Ucraina, informează CNN.

„Putem confirma moartea unui cetăţean american în Ucraina”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, care a adăugat că: „Din respect pentru intimitatea familiei, nu vom face alte comentarii în acest moment”.

Departamentul de Stat nu a făcut public numele cetăţeanului american și nici nu a oferit vreun detaliu privind circumstanţele morţii sale.

Acesta este cel puţin al treilea cetăţean american care și-a pierdut viața în timpul invaziei ruse. Stephen Zabierslki a fost ucis în luna mai, iar Willy Cancel în aprilie, precizează CNN.

01:33 Ministrul de externe german Annalena Baerbock a semnalat o disponibilitate de compromis în legătură cu propunerea de restricţionare a dreptului turiştilor ruşi de a vizita Uniunea Europeană, în contextul în care unele ţări membre cer o poziţie dură şi unitară ca răspuns la agresiunea militară rusă contra Ucrainei.

00:46Evacuare obligatorie a civililor și din părți ale regiunilor Harkov, Zaporojie, Nikolaev

Vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk a anunțat vineri că executivul de la Kiev vrea să extindă măsura privind evacuările obligatorii pentru civilii care locuiesc pe linia frontului în estul și sudul Ucrainei. Într-o declarație la televiziunea națională, Vereşciuk a precizat că reprezintă o prioritate evacuarea femeilor cu copii și a persoanelor în vârstă din unele districte din regiunea estică Harkov și din regiunile sudice Zaporojie și Nikolaev.

00:08 O a doua unitate electrică de la centrala de la Zaporojie a fost conectată, anunță operatorul nuclear din Ucraina

23:20 VIDEO Cel mai optimist analist militar al Kremlinului a devenit brusc îngrijorat. Armele „foarte periculoase” pe care le-ar fi primit Ucraina

22:21Banca Centrală a Rusiei acuză ministerul de Finanțe de prea mult optimism în legătură cu producția petrol

21:39 Noi eforturi diplomatice rusești: Vladimir Putin l-a decorat pe președintele turkmen Gurbangulî Berdîmuhamedov

21:19 Jens Stoltenberg: Capabilităţile Rusiei în Arctica sunt o provocare strategică pentru NATO

20:45VIDEO Momentul de la televiziunile rusești care l-a șocat inclusiv pe unul dintre cei mai cunoscuți analiști ai presei din Rusia

20:28Ambasadorul Vaticanului, convocat la MAE ucrainean după afirmaţiile Papei Francisc despre Daria Dughina

20:01 Umilirea lui Putin: De ce nu și-a trimis „colonelul” Alexandr Lukașenko armata în Ucraina, în pofida presiunilor Kremlinului?

19:46 VIDEO Armata ucraineană a publicat imagini dramatice cu lichidarea unui colaboraționist din Starobilsk: „A murit un trădător”

19:02 Gazprom: Capacităţile de stocare a gazelor din Rusia sunt aproape pline

Grupul rus Gazprom a anunţat vineri că a umplut capacităţile interne de stocare în proporţie de 91,4% până la data de 26 august. Nivelul capacităţilor de stocare din Rusia înaintea sezonului de iarnă este urmărită cu atenţie, de când Moscova a anunţat că va prioritiza livrările de gaze pe piaţa sa internă, în detrimentul exporturilor.

17:52 Kievul schimbă denumirea străzilor care aveau nume ruseşti sau sovietice

16:34 Maria Zaharova, despre restricţionarea utilizării limbii ruse în Letonia: „Discriminatorie, o practică ruşinoasă”

15:41 Un grup de parlamentari ai Partidului Social-Democrat din Germania (SPD) solicită negocieri de pace cu Rusia și o încetare a focului în Ucraina cât mai curând posibil.

Într-o scrisoare intitulată „Armele trebuie să tacă!", văzută de Der Spiegel, grupul care reprezintă aripa pacifistă de stânga a SPD a îndemnat la o ofensivă diplomatică pentru a pune capăt rapid războiului din Ucraina.

Aceștia au cerut o nouă încercare de a ajunge la un „modus vivendi", în care părțile aflate în conflict să accepte să coexiste în pace, argumentând că o astfel de relație „trebuie găsită cu guvernul rus pe baza recunoașterii unor realități care nu plac, ce exclud o nouă escaladare a războiului".

Grupul propune ca China să acționeze ca mediator între Rusia și Ucraina. (The Guardian)

Rusia va construi în Ungaria două noi reactoare nucleare

15:35 Cehia, deținătoarea președinției UE, va convoca o reuniune de urgență a Consiliului pentru Energie: „Suntem într-un război energetic cu Rusia”

15:15Facturile la energie ale britanicilor vor crește cu 80%, ajungând la o medie de peste 3.500 de lire (4.200 de euro) pe an începând din octombrie, ceea ce va arunca milioane de gospodării în sărăcie energetică și va pune în pericol activitatea economică.

14:50 Compania nucleară de stat Energoatom a anunțat că un reactor de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc, a fost reconectat la rețeaua ucraineană și alimentează din nou cu energie electrică.

14:41 Gigantul energetic Gazprom, controlat de Kremlin, a anunțat vineri că depozitele de gaze rusești sunt pline în proporție de peste 91%.

Nivelul de stocare a gazelor rusești înainte de sezonul de iarnă a fost urmărit îndeaproape de când Moscova a declarat că nevoia de a umple depozitele interne va fi prioritară în fața exporturilor de gaze.

14:08 Autoritatea ungară de reglementare în domeniul nuclear a acordat o licență de construcție pentru două noi reactoare la centrala nucleară Paks, care urmează să fie realizate de compania rusă Rosatom.

Premierul rus: Occidentul sporeşte presiunea sancţiunilor

13:52 Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că avioanele de război SU-24 ale țării sale au fost reechipate pentru a transporta armament nuclear.

Potrivit agenției de știri de stat Belta din Belarus, Lukașenko a declarat că a convenit în prealabil cu omologul său rus, Vladimir Putin, asupra acestei inițiative.

Belarusul este pregătit să răspundă instantaneu la „provocări serioase" dinspre Vest, a avertizat Lukașenko.

13:39 VIDEO O dronă ucraineană a lansat o grenadă către un rus care dormea în tranșee. Ce s-a întâmplat după

13:33 Rusia ar fi ucis până acum 377 de copii în Ucraina, în timp ce alți 733 de copii au fost răniți, a precizat procurorul general al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent.

Este vorba despre morți și vătămări confirmate oficial până acum, însă numărul real al copiilor uciși în război este, cu siguranță, mult mai mare fiindcă nu ia în calcul situația din teritoriile ocupate sau din zonele unde luptele încă se duc.

13:01Premierul rus: „Situaţia se modifică rapid. Occidentul sporeşte presiunea sancţiunilor”

12:33 Guvernul turc le-a transmis firmelor locale să nu se teamă de amenințările SUA privind încălcarea sancțiunilor: „Turcia este unul dintre cele mai importante centre de putere politică și economică din lume”.

Ucrainenii, surprinși după ce au analizat veste antiglonț rusești

12:14 Der Spiegel: Serviciile secrete ruse au spionat instruirea soldaților ucraineni în baze militare din Germania

12:09 Noul gazoduct dintre Polonia și Slovacia, lansat oficial vineri, va spori securitatea energetică în Europa, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki.

„Această investiție asigură securitatea aprovizionării pentru vecinii noștri din vest, pentru întreaga Europă", a spus Morawiecki.

Faptul că va fi posibilă transportarea gazului natural lichefiat și a gazului din Norvegia către Slovacia prin Polonia va spori „libertatea energetică" a țării, a adăugat premierul slovac Eduard Heger.

11:25Toate cele șase reactoare ale centralei Zaporojie sunt în continuare deconectate de la rețeaua electrică ucraineană, a declarat compania nucleară de stat Energoatom, precizând că că în prezent nu există probleme cu instalațiile centralei sau cu sistemele sale de siguranță.

11:20VIDEO Ce au găsit ucrainenii în vestele antiglonț capturate de la ruși. „Priviți ce dotări are a doua armată a lumii”

Rușii ard gaze în atmosferă ca să nu le pompeze în Nord Stream

11:08 Oficiali din Turcia, Finlanda și Suedia se vor întâlni vineri, într-o locație confidențială din Finlanda, pentru a discuta despre problemele de securitate pe care Turcia le-a ridicat ca o condiție prealabilă pentru a permite celor două țări nordice să adere la alianța militară NATO.

Ministrul finlandez de externe,

Pekka Haavisto, a declarat anterior că prima întâlnire între oficiali va avea ca scop stabilirea de contacte și stabilirea obiectivelor de cooperare pe care cele trei țări le-au convenit prin semnarea unui memorandum de înțelegere la summitul NATO de la Madrid de la sfârșitul lunii iunie. (Reuters)

11:02 În timp ce costurile energetice ale Europei cresc vertiginos, Rusia arde în gol cantități mari de gaze naturale, ca să nu le încarce în Nord Stream.

10:18Pierderile Rusiei până în prezent, conform Armatei Ucrainene:

- 46.250 militari (+400)

- 1.936 tancuri (+7)

- 4.251

blindate de luptă (+6)

- 1.040 tunuri de artilerie (+3)

- 272 lansatoare multiple de rachete

- 148 sisteme antiaeriene

- 234 avioane

- 202 elicoptere

- 15 ambarcațiuni/nave

- 834 drone (+6)

- 3.162 de vehicule (+2)

- 196 rachete de croazieră interceptate

Declarația de miercuri a lui Șoigu, dezinformare deliberată

09:54 Toate cele șase reactoare ale centralei nucleare Zaporizhzhia din sudul Ucrainei sunt în continuare deconectate de la rețeaua electrică ucraineană.

Energoatom a pre

cizat că electricitatea pentru nevoile proprii ale centralei este în prezent furnizată printr-o linie din sistemul de electricitate al Ucrainei.

09:30 Elveția a anunțat miercuri că dorește să reducă consumul de gaze în țară cu 15% în această iarnă, urmând exemplul UE.

Elveția nu dispune de instalații de stocare a gazelor pe teritoriul său și este în întregime dependentă de importuri. Aproape trei sfe

rturi din livrările de gaze către Elveția se fac prin Germania. (AFP)

09:09 Declarația lui Serghei Șoigu, că trupele ruse încetinesc acțiunile ofensive din Ucraina pentru a proteja civilii este o dezinformare deliberată, în condițiile în care cel puțin șase g

enerali ruși au fost demiși deoarece nu au avansat destul de repede, afirmă ministerul britanic al apărării.

General american pentru coordonarea ajutorului militar

08:10 Decretul dat joi de Vladimir Putin pentru mărirea efectivelor armatei ruse este puțin probabil să genereze o putere de luptă semnificativă în viitorul apropiat și indică faptul că este puțin probabil ca Putin să ordone o mobilizare în masă în curând, spune Institutul pentru Studiul Războiului

07:55 Ucraina a distrus șapte depozite de muniții rusești în ultima săptămână, scrie Kyiv Independent

.

Natalia Humeniuk, purtătoare de cuvânt a comandamentului militar din sudul Ucrainei, a declarat că depozitele de muniție rusească reprezintă principala prioritate a forțelor Kievului și că este probabil ca mai multe depozite să fie vizate până la sfârșitul săptămânii.

Forțele ucrainene au lovit depozitele rusești din Chornobaivka, Blahodatne și Starytsi.

07:12 Statele Unite vor numi un general care să coordoneze ajutoarele militare acordate Ucrainei și eforturile de instruire a soldaților Kievului.

.

Scurtă recapitulare, vineri dimineață, a evenimentelor recente:

  • Bombardamentele au deconectat temp

    orar centrala nucleară din Zaporojie
    de la rețeaua ucraineană. Incendiile provocate de bombardamente au tăiat joi ultima linie electrică rămasă la centrală, deconectând-o temporar de la rețeaua națională ucraineană pentru prima dată în aproape 40 de ani de funcționare, Zelenski spunând că lumea a fost la un pas de un accident nuclear.
  • Ministrul ucrainean al energiei, German Galușcenko, a declarat că organismul de supraveghere nucleară al ONU s-ar putea deplasa la centrală în „zilele urm

    ătoare". Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, a declarat anterior că echipa sa era „foarte, foarte aproape" de a putea merge la Zaporojie.
  • Casa Albă a cerut Rusiei să accepte o zonă demilitarizată în jurul centralei, după ce președintele american, Joe Biden, a vorbit cu Zelenski.
  • Vladimir Putin a semnat un decret de creștere a dimensiunii forțelor armate ale Rusiei de la 1,9 milioane la 2,04 milioane. Decretul președintelui rus pare să indice obiectivul

    țării de a-și reface armata, care a fost puternic decimată în Ucraina și nu a reușit să își atingă obiectivul de a cuceri capitala Kiev.
  • Cel puțin 25 de persoane au fost confirmate ca fiind moarte în urma atacului cu rachete rusești asupra gării din satul Chaplyne, în regiunea Dnipropetrovsk. Rusia a confirm

    at că se află în spatele atacului
    .
  • Primarul orașului Melitopol, ocupat de Rusia, Ivan Fedorov, a declarat că o clădire care ar fi fost folosită de oficiali susținuți de Rusia în regiune a fost „aruncată în aer". Fedorov, care nu se află în oraș, a postat o înregistrare video în care se pare că arată daunele provocate clădirii, despre care a spus că a fost folosită pentru a planifica un „pseudo-referendum" de

    către autoritățile proruse.
  • Efortul Vaticanului de mediere între Rusia și Ucraina a suferit două eșecuri joi, când capul Bisericii Ortodoxe Ruse a anulat o întâlnire cu Papa Francisc, iar Ucraina l-a convocat pe ambasadorul papal pentru a se plânge de ultimele comentarii ale lui Francisc cu privire la război. Suveranul pontif a supărat Kievul incluzându-o pe Daria Dughina printre „nevinovații" care au fost victime ale „nebuniei războiului".
  • Letonia a dărâmat un obelisc din beton de aproape 80 de metri, acoperit cu stele sovietice, ce era piesa centrală a unui monument dedicat victoriei Armatei Roșii asupra Germaniei naziste.
  • Iranul, unul dintre aliații Rusiei, se pregătește de

    ja să ia locul țării conduse de Vladimir Putin în ceea ce privește exporturile de petrol către Europa dacă sancțiunile împotriva sa vor fi ridicate.

-----------