Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori TV din Rusia, a oferit o nouă reprezentație în emisiunea sa de la postul Rossiya-1 care l-a șocat inclusiv pe unul dintre cei mai cunoscuți analiști occidentali ai presei ruse.

Vladimir Soloviov l-a comparat pe Olaf Scholz cu HitlerFoto: Captura video

„Ocazional până și eu sunt șocat de ceea ce văd la televiziunile de stat rusești. Noaptea trecută Vladimir Soloviov l-a acuzat pe Olaf Scholz de imitarea 'idolului său' Adolf Hitler și a cerut atacuri cu rachete împotriva unității militare germane unde soldații ucraineni sunt antrenați să folosească tancurile (n.r. blindatele antiaeriene) Gepard”, a scris pe pagina sa de Twitter jurnalistul Francis Scarr de la BBC.

Acesta este unul dintre cei mai cunoscuți analiști occidentali ai mass-media din Rusia, publicând de la izbucnirea războiului pe 24 februarie numeroase înregistrări video cu momente greu de închipuit de la televiziunile rusești.

Soloviov s-a lansat într-o tiradă greu de reprodus, afirmând despre cancelarul german că „nu este un führer simpatic”, că și-a vizitat „gunoaiele banderite” (n.r. o referire la adepții lui Stepan Bandera - pentru propaganda rusă toți ucrainenii intră în categoria respectivă) și cerându-le producătorilor emisiunii sale să arate o fotografie cu Adolf Hitler pe un tanc alături de cea a lui Olaf Scholz.

„Asta făcea Scholz, să fie ca idolul său cu mustață! Ca nimeni să nu aibă niciun fel de iluzii! Asta făcea el! Uite un gunoi nazist care a scăpat! El își urmează întru totul idolul! Pur și simplu vrea să fie ca idolul său! Pune-ți un chipiu mic și lasă-ți și o mustață!”, strigă Vladimir Soloviov.

El îi întreabă apoi retoric pe ceilalți invitați de ce Rusia nu ar trebui să lovească teritoriul Germaniei dacă „naziștii” antrenează militari ucraineni în „Reich”.

Vladimir Soloviov pare tot mai dezaxat

Într-o altă intervenție de zilele trecute prezentatorul considerat propagandistul favorit al președintelui Vladimir Putin a părut să uite de limbajul impus de Kremlin presei din Rusia și s-a referit la „operațiunea militară specială” drept război, faptă pentru care unii ruși au fost arestați și acuzați de răspândirea de informații „false”.

Soloviov s-a referit de asemenea la războiul din Ucraina ca fiind început în urmă cu 8 ani, când Moscova a anexat ilegal Crimeea și i-a susținut pe separatiștii pro-ruși din Donbas. Rusia a negat în mod repetat că îi susține în vreun fel pe separatiștii din estul Ucrainei, afirmând că aceștia sunt doar „patrioți” ruși care luptă pentru libertate.

Vladimir Soloviov a afirmat apoi că forțele armate rusești ar fi ucis sau rănit 200.000 de militari ucraineni, o exagerare și după standardele presei de propagandă din Rusia.

Aceasta nu este prima tiradă a lui Soloviov la adresa cancelarului german sau a Germaniei, el îndemnând în luna iunie la invadarea țării conduse de Scholz.

„Să dăm încă o dată jos praful de pe mormintele teutone cu marșul furtunos al bocancilor sovietici? Cu alte cuvinte, nu vor înțelege niciodată mesajul altfel? Ce, s-a terminat injecția de bunătate?”, spunea el la momentul respectiv.

„Acum ei [germanii] cred că pot face ce doresc, să înceapă să își trimită panzerele în est! Care în curând vor călca în picioare pământul rusesc!”, mai afirma el, în aparenta consternare inclusiv a invitaților din studio.

Urmărește ultimele evoluții din a 184-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.