​Televiziunile rusești au prezentat o nouă teorie greu de închipuit, afirmând că țările europene s-au aliniat în spatele Ucrainei fiindcă încă sunt supărate din cauza înfrângerilor pe care le-au suferit în fața Rusiei de-a lungul secolelor.

Dmitri Kiseliov tinand o lectie de istorie selectiva in emisiunea saFoto: Captura video

„Țările occidentale încă sunt incapabile să ne ierte pentru înfrângerile pe care le-au suferit în campanii împotriva Rusiei”, își începe monologul prezentatorul TV Dmitri Kiseliov, poreclit „cel mai toxic propagandist al Kremlinului”.

Acesta afirmă că „suedezii nu ne iartă pentru umilirea armatei [regelui] Carol al XII la Bătălia de la Poltava iar acum ei cer terminarea Rusiei tocmai din cauza Poltava”, continuă el într-o posibilă referință la faptul că Suedia, la fel ca Finlanda, a renunțat la neutralitatea sa istorică și a cerut să adere la NATO după declanșarea războiului din Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

„Dar ei n-au curajul să lupte ei așa că au găsit unii neghiobi în Ucraina să lupte cu Rusia”, mai spune el.

Kiseliov trece apoi la francezi, despre care spune că nu au iertat Rusia pentru Bătălia de la Borodino „care a reprezentat un eșec strategic pentru campania împotriva Rusiei a marii armate a lui Napoleon, o armadă de 600.000 de oameni”.

Prezentatorul TV rus trece apoi în revistă toate țările europene ocupate de Napoleon care au dat soldați pentru „La Grande Armée”, oprindu-se cu precădere la statele germanice. „De fapt, jumătate din războinicii marii armatei erau vorbitori de germană”, spune acesta.

De la Napoleon la al Doilea Război Mondial: O lecție de istorie selectivă la TV în Rusia

Kiseliov „uită” să menționeze însă că Imperiul Britanic, care la momentul respectiv era cea mai mare putere navală din lume, a fost aliata Rusiei în conflictul împotriva lui Napoleon. În schimb, într-o emisiune din luna mai Kiseliov amenința că Marea Britanie va fi transformată într-un „deșert radioactiv” din cauza susținerii militare acordate Ucrainei.

Revenind la germani, propagandistul rus afirmă că aceștia „sunt supărați până în ziua de azi. Ei strâng mâna ministerului ucrainean al Apărării și în același timp îi spun să 'îi termine pe mizerabili pentru noi'”.

Kiseliov spune apoi că Germania încă ar fi supărată și din cauza înfrângerii suferite la Stalingrad și cuceririi Berlinului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Incidental, în afară de germani, mii de italieni și români au luat parte la Bătălia de la Stalingrad”, își continuă Kiseliov discursul, „uitând” că România a întors apoi armele și a luptat de partea Uniunii Sovietice și a Aliaților.

„În ceea ce privește Berlinul, în afară de diviziile germane el a fost de asemenea apărat de divizia SS Nordland care a fost alcătuită din danezi, olandezi și norvegieni”, mai afirmă Dmitri Kiseliov.

El își termină lecția de istorie prin a aminti că Reichstag-ul, clădirea parlamentului german sub care s-a aflat buncărul lui Adolf Hitler, a fost apărat de membri ai diviziei SS Charlemagne, alcătuită din voluntari francezi ce s-au înrolat pentru a lupta împotriva bolșevismului.

Dmitri Kiseliov afirmă că Rusia este o țară mult mai liberă decât cele din Occident

Într-o altă emisiune a sa din luna iunie, prezentatorul TV rus afirma fără să clipească:

„Comparativ cu Occidentul, Rusia este o țară foarte liberă. Există o competiție a opiniilor în țara noastră dar Europa regresează în această privință”.

El a mai spus că „noi am trecut deja prin asta, când, din cauza opiniilor lor, oamenii au fost sancționați sau chiar mai rău. În Occident s-a ajuns la asta”, înainte de a începe să vorbească despre „haosul” din Europa la emisiunea sa difuzată de canalul Rossyia-1.

Deși nu la fel de cunoscut în afara Rusiei precum colegul său Vladimir Soloviov, care a îndemnat inclusiv la invadarea Germaniei și a dezbătut în emisiunea sa cum să fie executați soldații capturați în Ucraina, Kiseliov și-a câștigat de-a lungul anilor reputația de „cel mai toxic propagandist al Kremlinului” datorită numeroaselor sale declarații agresive față de alte țări.

Urmărește ultimele evoluții din a 173-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.