La televiziunile rusești se dezbate dacă prizonierii de război trebuie spânzurați, împușcați sau sfârtecați ca în perioada medievală.

Dezbatere privind executarea prizonierilor la televiziunile rusestiFoto: Captura video

Dezbaterea a avut loc la televiziunea Rossiya-1 în timpul emisiunii prezentate de Vladimir Soloviov, unul dintre cei mai notorii prezentatori TV ruși și considerat propagandistul favorit al președintelui Vladimir Putin.

Soloviov, care recent a îndemnat ca Rusia să invadeze Germania, începe prin a întreba ce poate face „Imperiul Britanic” dacă doi dintre supușii săi sunt împușcați sau spânzurați, o referință la cei doi voluntari britanici capturați și judecați de separatiștii pro-ruși din Donbas.

Yakkov Kedmi, unul dintre analiștii politici invitați în studio, afirmă că „pirații nu sunt niciodată executați prin împușcare, doar prin spânzurare”, stârnind o mică dispută cu Soloviov care pare adeptul împușcării prizonierilor.

Soloviov remarcă de asemenea că „nu suntem în Evul Mediu” și că rușii nu spânzură, taie și sfârtecă prizonierii, o metodă de execuție populară în Anglia Evului Mediu.

Certuri privind executarea prizonierilor, în direct la televiziunile din Rusia

Kedmi subliniază destul de vocal însă că „militarii sunt împușcați, criminalii spânzurați”, la care Soloviov răspunde că în Uniunea Sovietică nu doar militarii erau împușcați. După ce dezbaterea se încinge și mai tare, unul dintre ceilalți invitați observă totuși că este anul 2022 și că decizia privind executarea prizonierilor britanici va fi luată de separatiștii din Donbas.

Într-un moment de iritare Soloviov pare însă să sugereze ironic că prizonierii ar putea fi totuși executați prin metoda medievală antemenționată. „Este haos, degenerăm în haos”, subliniază el.

Malek Dudakov, un alt analist politic invitat în emisiune, oferă însă o altă soluție: ca prizonierii britanici să fie dați la schimb în schimbul deblocării activelor financiare rusești înghețate de Londra.

Acesta spune că, cel mai probabil, elitele politice britanice nu vor accepta acest lucru, dar că refuzarea ofertei ar putea provoca o criză politică la Londra.

Emisiunea a avut loc înainte ca Aiden Aslin și Shaun Pinner, cei doi voluntari britanici ce s-au înrolat în Legiunea Internațională ce luptă împotriva Rusiei în Ucraina să fie condamnați la moarte joi de separatiștii pro-ruși.

Urmărește ultimele evoluții din a 106-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.