Legiunea internaţională pentru apărarea Ucrainei (LIDU) a denunţat miercuri procesul anunţat de presa ucraineană împotriva unuia dintre membrii săi de origine britanică, capturat de separatiştii proruşi, potrivit France Presse.

Lviv, Ucraina, in timpul razboiuluiFoto: Hotnews

"În presa ucraineană s-a anunţat că ruşii au terminat o anchetă penală împotriva a trei cetăţeni străini pe care se pregătesc să-i trimită în justiţie şi că ei riscă pedeapsa cu moartea", a indicat pentru AFP purtătorul de cuvânt al LIDU, Damien Magrou, scrie Agerpres.

"Unul dintre cele trei nume menţionate în articol, Andrew Hill, este al unui legionar care are contract cu armata ucraineană", a precizat el.

"Potrivit art.4 din a Treia Convenţie de la Geneva, el este considerat drept combatant legal şi prizonier de război", a adăugat Magrou.

Conform LIDU, Andrew Hill este deţinut "în captivitate de câteva săptămâni" de către separatiştii proruşi în estul Ucrainei şi "executarea prizonierilor constituie o crimă de război".

Responsabili proruşi au lăsat să se înţeleagă în ultimele săptămâni că soldaţi ucraineni capturaţi, în special cei din regimentul naţionalist Azov, ar putea fi judecaţi şi ar risca pedeapsa capitală.

Un moratoriu asupra pedepsei cu moartea este în vigoare în Rusia din 1997, dar nu şi în cele două teritorii separatiste din estul Ucrainei.

Patru militari voluntari străini, între care un francez, au fost ucişi luptând împotriva invaziei ruse în Ucraina, a anunţat LIDU, organism oficial al combatanţilor voluntari străini.

Legiunea a citat numele unui olandez, al unui australian, al unui german şi al unui francez, fără a preciza data şi circumstanţele morţii lor.

Francezul era "normand", a indicat miercuri Damien Magrou. "El a murit într-un bombardament de artilerie şi familia sa mi-a cerut să nu dau mai multe detalii".

Rusia a afirmat în această săptămână că ar fi ucis "sute" de combatanţi străini în Ucraina de la începutul invaziei sale în 24 februarie şi că aceasta ar fi descurajat fluxul unor noi veniţi.

În acelaşi timp, agenţia de presă DPA a transmis miercuri că doi britanici, capturaţi de forţele ruse în luptele din Ucraina ar risca 20 de ani de detenţie, potrivit unei înregistrări video, difuzată de media oficiale ruse.

Aiden Aslin şi Shaun Pinner au fost capturaţi în aprilie, urmând să compară în faţa unui tribunal din autoproclamata republică populară Doneţk.

Cei doi britanici - Aslin, de 28 de ani, şi Pinner, de 48 de ani - ar fi recunoscut că "s-au antrenat în vederea comiterii unor activităţi teroriste", potrivit RIA Novosti, citată de DPA.

După invadarea Ucrainei de către Rusia la sfârşitul lunii februarie, prima agresiune de acest gen în Europa împotriva unui stat suveran după cel de-al Doilea Război Mondial, voluntari din mai multe ţări s-au alăturat forţelor armate ucrainene pentru a lupta împotriva invadatorilor ruşi.