Ministrul de externe german Annalena Baerbock a semnalat o disponibilitate de compromis în legătură cu propunerea de restricţionare a dreptului turiştilor ruşi de a vizita Uniunea Europeană, în contextul în care unele ţări membre cer o poziţie dură şi unitară ca răspuns la agresiunea militară rusă contra Ucrainei.

Annalena BaerbockFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său danez Jeppe Kofod, la Copenhaga, vineri, Annalena Baerbock a spus că biroul cancelarului şi Ministerul de Externe germane au convenit că o soluţie trebuie să implice întreaga Europă, relatează agenția germană DPA, citată de Agerpres.

Ţările europene nu au reuşit până acum să cadă de acord asupra unei posibile măsuri. Unele state din UE care au frontieră cu Rusia, printre care Estonia, Letonia şi Lituania, au restrâns deja drepturile cetăţenilor ruşi de a vizita ţările respective.

Olaf Scholz s-a declarat până acum „reticent” faţă de impunerea unei astfel de interdicţii

Cancelarul german Olaf Scholz s-a arătat până acum reticent faţă de impunerea unei interdicţii generale de intrare pentru cetăţenii ruşi în UE, susţinând că asemenea restricţii ar putea face mai dificilă primirea acelor ruşi care se opun invadării Ucrainei.

„Acesta este războiul lui Putin şi de aceea sunt reticent faţă de aprobarea acestei propuneri”, a spus el într-o conferinţă de presă în urmă cu două săptămâni.

El şi-a reafirmat poziţia joi în timpul unei discuţii cu publicul în oraşul german Magdeburg. „Este războiul lui Putin. Nu este vorba de ruşi. Nimeni nu ar trebui să facă această generalizare”, a spus Scholz. El a adăugat, totuşi, că poate înţelege poziţia ţărilor UE vecine cu Rusia.

Țările UE vecine cu Rusia vor să interzică oricum intrarea turiştilor ruşi

Şeful diplomaţiei lituaniene Gabrielius Landsbergis a anunţat marţi că Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania şi Polonia, ţări care au frontieră cu Rusia, ar putea interzice intrarea turiştilor ruşi pe teritoriile lor dacă UE nu adoptă o restricţie la nivelul blocului comunitar.

„Am discutat cu miniştrii din toate aceste ţări. Nu văd multe diferenţe din punct de vedere politic. Turiştii ruşi nu ar trebui să fie în Uniunea Europeană. Ţara lor este implicată în genocid”, a declarat Landsbergis la Vilnius.

La începutul săptămânii trecute, Finlanda s-a pronunţat pentru interzicerea intrării turiştilor ruşi în Uniunea Europeană.

„Nu cetăţenii ruşi au început războiul, dar în acelaşi timp trebuie să fim conştienţi de faptul că ei susţin războiul. Nu cred că este corect ca cetăţenii ruşi să poată intra în UE şi în spaţiul Schengen şi să meargă să admire peisajele în timp ce Rusia omoară oameni în Ucraina”, afirmase premierul finlandez Sanna Marin.

___