Autoritatea ungară de reglementare în domeniul nuclear a acordat o licență de construcție pentru două noi reactoare la centrala nucleară Paks, care urmează să fie realizate de compania rusă Rosatom în cadrul unui acord semnat în 2014 între Budapesta și Moscova, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ciuda întârzierilor serioase, proiectul, atribuit fără licitație companiei Rosatom, a fost adesea invocat ca dovadă a legăturilor apropiate dintre premierul ungar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin.

Într-o decizie publicată pe site-ul său de internet joi seara târziu, Autoritatea ungară pentru energie nucleară a spus că centrala existentă de 2 gigawați de la Paks, construită de Rusia, poate fi extinsă cu două noi reactoare.

Ungaria intenționează să extindă Paks cu două reactoare VVER de fabricație rusească, cu o capacitate de 1,2 gigawați fiecare.

Energia nucleară nu face obiectul sancțiunilor Uniunii Europene.

Planurile pentru cele două noi unități de la Paks servesc intereselor strategice ale Ungariei, a declarat ministrul de externe Peter Szijjarto după o întâlnire din luna mai cu directorul executiv al Rosatom.

Centrala de la Paks are în prezent patru mici reactoare VVER 440 construite în Rusia, cu o capacitate combinată de aproximativ 2.000 de megawați, care au intrat în funcțiune între 1982 și 1987.