​Pare greu de crezut, dar au trecut șase luni de când a început războiul. Kiev, Mariupol, Bucha, Kramatorsk, Zaporojie, Insula Șerpilor, Herson - toate au fost subiectul unor momente cheie, toate au fost violente, unele au arătat că rușii nu au limite, altele au demonstrat că există speranță pentru Ucraina.

Vedere aeriana asupra orasului MariupolFoto: Andrey BORODULIN / AFP / Profimedia

24 februarie - Ziua în care a început totul

Dis-de-dimineață rușii au pornit atacurile cu rachete și au fost raportate explozii în multe zone ale țării, de la Liov la Harkov și de la Herson până la Kiev. Preşedintele Putin a anunţat în zorii acelei zile o „operaţiune militară specială” în Ucraina. Acest termen avea să fie repetat obsesiv de înalții oficiali ruși care spun că NU este război. În acea zi teama cea mare a fost că va cădea capitala imediat și că va fi o formalitate cucerirea Ucrainei de către ruși. Nu a fost însă așa. Iată cum a arăta primul LIVE TEXT HotNews despre războiul din Ucraina, iar aici puteți vedea ce s-a întâmplat în Ziua 2.

Putin a crezut că poate lua Kievul în 2-3 zile și că poate răsturna rapid regimul de la Kiev, pentru a-l înlocui cu politicieni „marionetă” controlați de la Kremlin. Nu a fost așa, deși bombardamente dure au început la Kiev pe 26 februarie. Deși armata rusă și-a mărit ofensiva, capitala nu a putut fi cucerită și rușii nu au putut ocupa definitiv nici aeroportul de la Hostomel, pentru a se folosi de el.

Nu doar că armata din Ucraina a luptat mult mai îndârjit decât s-ar fi crezut, dar a devenit clar că armata rusă nu este prea bine organizată (probleme cu lanțurile de aprovizionare, dar și cu supremația aeriană).

Președintele Zelenski a devenit în acele prime zile cunoscut pe plan mondial pentru mesajele clare de încurajare trimise mereu. Occidentul începe să impună sancțiuni dure Rusiei.

Începutul lui martie - Cade Hersonul, dar nu și Kievul și Harkov-ul

Rușii au ocupat de pe 2 martie orașul Herson, nu departe de Crimeea, dar Harkov, al doilea mare oraș al Ucrainei, rezistă, deși bombardamentele au fost dure și au făcut ravagii în mai multe cartiere.

A devenit clar că Rusia nu are cum să facă progrese în nord și că nu poate cuceri Kievul, Cernihiv-ul sau Sumî. Pe 25 martie, rușii au anunțat că se vor concentra pe zona estică, pentru „eliberarea” Donbas-ului, și a început retragerea trupelor din zona Kiev.

Rusia a ocupat un alt oraș mic din sud, Melitopol, nu departe de Crimeea, Rusia a ocupat în sud o serie de teritorii și a avut linii de aprovizionare mai bine organizate, profitând și de faptul că a putut folosi rețeaua feroviară.

Masacrele de lângă Kiev

Regiunea Kiev a fost eliberată la început de aprilie și au ieșit la iveală masacrele comise împotriva civililor din zone precum Bucha. Sute de civili au fost împușcați în cap, pe stradă. Au fost scene oribile documentate pe larg de presa internațională.

Peste 400 de cadavre au fost descoperite și scenele de la Bucha sunt printre cele mai dure din aceste luni de război, luptele durând acolo peste o lună.

Asediul orașului Mariupol

Rușii au atacat încă din prima zi orașul Mariupol, strategic poziționat în sud-estul Ucrainei, făcând legătura între Crimeea și zonele controlate de separatiști,

Orașul avea 400.000 de locuitori înainte de război și marea majoritate au plecat în aceste lunii. Câteva mii au fost omorâți în atacuri, iar alte câteva mii au fost duși cu forța în Rusia. Peste 200.000 de oameni au fugit în alte zone din Ucraina.

Armata rusă a ocupat orașul în a doua parte din aprilie, iar apărătorii de la uzina Azovstal au rezistat până în luna mai.

1.700 de oameni care au rezistat în uzină peste 80 de zile s-au predat la mijlocul lunii mai și au fost duși în Rusia.

Atacul asupra gării Kramatorsk

Pe 8 aprilie, rușii au tras două rachete într-o stație de tren plină cu civili care încercau să fugă de război. Cel puțin 50 de oameni au murit și 100 au fost răniți. Este vorba despre gara din Kramatorsk, oraș din regiunea Donețk controlat de ucraineni.

A fost încă o dovadă că rușii nu se dau în lături de la nimic. „Este un rău fără limite. Dacă nu îl pedepsim, nu se va opri niciodată”, a spus atunci președintele Zelenski.

Scufundarea navei Moskva

Nava de război rusă Moskva s-a scufundat pe 14 aprilie, la o zi după ce a fost raportată ca fiind avariată de un incendiu sau de un atac cu rachete ucrainene. A fost un moment simbolic pentru Ucraina, arătând că armata are puterea de a scufunda o navă atât de importantă. Scufundarea a arătat, încă o dată, limitele armatei ruse.

Insula Șerpilor

Insula Șerpilor a fost cucerită de forțele armate ruse în 24 februarie, în prima zi a invaziei Rusiei în Ucraina, după faimosul gest de sfidare al apărătorilor săi. Armata rusă a anunțat pe 30 iunie că se retrage de pe insulă.

Insula se află la aproximativ 48 de kilometri de Vâlcov (Vylkove), cea mai apropiată așezare de pe coasta ucraineană, 297 de kilometri vest de Crimeea și 45 de kilometri de țărmurile României.

Stânca în formă de X are în unele locuri 41 de metri deasupra nivelului mării și o lungime de 1.973 de metri, cu un perimetru neregulat, putând fi străbătută în 40 de minute cu piciorul.

De la retragerea de pe strategica Insulă a Șerpilor, la 30 iunie 2022, Rusia a încercat să împiedice utilizarea acesteia de către Ucraina. Cu toate acestea, la 13 iulie 2022, atacurile aeriene efectuate de două avioane de vânătoare rusești Su-27 nu au reușit să lovească insula.

Rușii continuă ofensiva în est

După jumătatea lui mai rușii au ocupat noi teritorii în Donbas, au avut zile în care au bombardat intens unele localități, dar niciun oraș mare nu a fost cucerit.

La început de iunie rușii au masat mai mulți sodați și artilerie în Dombas, au ocupat un orășel numit Popasna și au încercuit Severdonețk Pe 26 iunie armata ucraineană s-a retras din acel orășel, iar pe 3 iulie s-a retras dintr-un alt mic oraș din apropiere: Lisichansk. Rusia ocupa în totalitate regiunea Luhansk.

Ultima lună - Nicio mare victorie pentru ruși în Donbas

Rușii nu au mai reușit mari victorii în est în ultima lună, dar războiul din tranșee a continuat și la fel și bombardamentele care fac victime zi de zi. Spre exemplu, pe 16 august a fost bombardat orașul Harkov și cel puțin șase oameni au murit.

Rușii NU au cucerit orașe importante din Donbas, cum ar fi Kramatorsk și Slaviansk, deși au avut mici câștiguri teritoriale în zona orașelor Bahmut și Avdiivka. Forțele rusești au valorificat aceste câștiguri într-o măsură limitată și este tot mai clară incapacitatea rușilor de a transforma câștigurile tactice în succese operaționale.

În Sud, în zona orașelor Herson și Melitopol s-au organizat tot mai bine în ultimele săptămâni rețele de partizani ucraineni.

Centrala nucleară de la Zaporojie

Centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei a fost ocupată de ruși la începutul războiului și bombardată în ultimele săptămâni, deschizând posibilitatea unui accident grav la doar 500 de kilometri de locul celui mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Cernobîl din 1986.

Centrala, situată lângă un oraș numit Enerhodar, a fost ocupată de ruși în martie, iar în iulie forțele de ocupație au adus lansatoare de rachetă în centrală, transformând-o într-o foarte periculoasă bază militară. Pe 3 august, Agenția Internațională pentru Energie Atomică a spus că centrala este scăpată de sub control și că are nevoie de inspecții și reparații.

Centrala nucleară de la Zaporojie este cea mai mare din Europa și una dintre cele mai mari din lume. Construcția acesteia a început în 1980, iar cel de-al șaselea reactor a fost conectat la rețea în 1995.

Centrala nucleară de la Zaporojie are șase reactoare de concepție sovietică VVER-1000 V-320 răcite cu apă, care conțin uraniu 235, ce are un timp de înjumătățire de peste 700 de milioane de ani.

La 22 iulie, doar două dintre reactoarele sale erau în funcțiune,