Norvegia și Marea Britanie vor furniza micro-drone Ucrainei pentru a o ajuta în războiul cu Rusia, a anunțat miercuri Ministerul norvegian al apărării, citat de Reuters.

Micro-dronă Black HornetFoto: Ben Stansall / PA Images / Profimedia

Costul dronelor Teledyne Flir Black Hornet, folosite pentru recunoaștere și identificarea țintelor, va fi de peste 9 milioane de euro, a precizat ministerul într-un comunicat.

Micro-drona Black Hornet este uşor de operat, robustă, greu de detectat şi este deosebit de potrivită pentru luptă în zonele urbane, a declarat ministrul apărării din Norvegia, Bjørn Arild Gram, porivit The Guardian, citat de news.ro.

Potrivit producătorului, micro-drona Black Hornet este ”extrem de ușoară, aproape silențioasă și are o durată de zbor de până la 25 de minute, încape în buzunar, este testată în luptă și transmite operatorului imagini video live și imagini fixe HD”.

Micro-drona va fi achiziţionată de la Teledyne Flir, ca urmare a unui acord-cadru pe care îl are agenţia norvegiană de materiale de apărare. Achiziţionarea, instruirea şi livrarea materialului se vor face în colaborare şi coordonate de autorităţile britanice.

Un sistem anti-dronă va fi achiziţionat pentru aproximativ 100 de milioane din fondurile norvegiene. Sistemul ales este sistemul anti-drone Nightfighter de la British SteelRock Technologies.

SteelRock Nightfighter este un sistem portabil care oferă protecţie împotriva dronelor prin bruiaj eficient.

Sistemul este deosebit de potrivit pentru protejarea patrulelor mai mici, a poziţiilor de artilerie şi a altor resurse importante.

___