Cel mai înalt oficial al serviciilor secrete militare din Ucraina a declarat miercuri că ofensiva militară a Rusiei încetinește din cauza oboselii morale și fizice în rândul soldaților și a bazei de resurse „epuizate” a Moscovei, relatează Reuters.

Generalul Kirilo BudanovFoto: president.gov.ua

Remarca șefului agenției de informații pentru apărare, Kirilo Budanov, făcută la televiziune, a fost unul dintre cele mai puternice semnale ale Ucrainei că aceasta crede că puterea ofensivă a Rusiei ar putea scădea.

"Rusia a încetinit destul de serios ritmul atacului său. Motivul este epuizarea bazei lor de resurse, precum și oboseala morală și fizică din cauza luptei", a spus el.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat mai devreme că Moscova și-a încetinit în mod deliberat campania în Ucraina, iar că acest lucru a fost determinat de necesitatea reducerii victimelor civile.

Rusia a capturat rapid zone din sudul Ucrainei la începutul invaziei lansate de Moscova în urmă cu exact șase luni, dar atacul asupra Kievului a fost respins, iar Moscova s-a retras pentru a se concentra spre est.

Moscova susține că a capturat regiunea estică Luhansk la începutul lunii iulie, după o serie de bătălii lungi și sângeroase, dar de atunci nu a pretins niciun câștig teritorial major.

Sistemele rusești de apărare antiaeriană din Crimeea „nu prea funcționează”

Separat, Budanov a spus că sistemele rusești de apărare antiaeriană din peninsula anexată Crimeea „nu prea funcționează”.

Comentariul a fost unul dintre cele mai clare indicii de până acum că Ucraina ar putea desfășura atacuri în Crimeea, întrebat fiind despre o serie de explozii în peninsulă, pentru care Ucraina nu și-a revendicat responsabilitatea.

„Crimeea... este apărată de cele mai bune sisteme de apărare antiaeriană ale Rusiei”, a spus el.

„Nu prea funcționează și nu sunt capabili să apere teritoriul capturat de la Ucraina”.