Papa Francisc a cerut miercuri "pași concreți" pentru a pune capăt războiului din Ucraina și pentru a evita riscul unui dezastru nuclear la centrala de la Zaporojie, transmite Reuters.

Papa FranciscFoto: AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

"Sper că se vor lua măsuri concrete pentru a pune capăt războiului și pentru a evita riscul unui dezastru nuclear din Zaporojie", a declarat Suveranul Pontif la audiența generală săptămânală.

În ziua în care Ucraina își marchează independența față de regimul sovietic din 1991 și la șase luni după ce forțele rusești au invadat țara, Papa Francisc a condamnat războiul, despre care a spus că este o "nebunie" și s-a referit la moartea Dariei Dughina, fiica unui proeminent ultranaționalist rus, într-un atentat cu mașină capcană în apropiere de Moscova.

"Mă gândesc la toată această cruzime, la toţi nevinovaţii care plătesc nebunia tuturor părţilor, pentru că războiul este o nebunie", a spus papa.

”Mă gândesc la această tânără femeie nefericită care a murit din cauza unei bombe puse sub scaunul maşinii sale la Moscova", a adăugat papa, referindu-se la asasinarea Dariei Dughina, notează AFP, citată de Agerpres.

"Inocenții plătesc pentru război", a continuat Suveranul Pontif.

Moscova a pus crima pe seama agenților ucraineni, acuzație pe care Kievul o neagă.

Papa Francisc i-a numit pe comercianții de arme care profită de pe urma războiului "delincvenți care ucid umanitatea".

___