Poliția germană a făcut miercuri percheziții la proprietățile din Bavaria ale lui Alisher Usmanov, unul dintre „oligarhii favoriți ai lui Putin”, conform Reuters și Bild. Oligarhul rus, a cărui avere netă a fost estimată la 14,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes, se află pe lista sancțiunilor impuse de Occident în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Foto:

Bild scrie că Usmanov are trei proprietăți de lux în Tegernsee, oraș din Bavaria, pe care le-ar fi cumpărat cu 21 de milioane de euro. În martie, Usmanov a fugit din Tegernsee în Uzbekistan, iar bunurile și proprietățile sale din UE au fost înghețate.

Procurorul de stat din München a spus că au avut loc descinderi la reședința unui cetățean rus și a altor patru suspecți, iar autoritățile au percheziționat 24 de proprietăți din patru landuri, inclusiv Bavaria, în operațiune fiind implicați 250 de ofițeri.

Presa germană scrie că cetățeanul rus vizat este oligarhul Alisher Usmanov, cu afaceri în diverse sectoare și cu o avere netă de 14,6 miliarde de dolari, potrivit Forbes.

Usmanov, care ar fi locuit în ultimii ani în Bavaria, nu se mai află în Germania, dar nici în Rusia, iar anchetatorii suspectează că ar fi în Uzbekistan, ţara sa natală, scrie Spiegel.

Oligarhul rus, în vârstă de 69 de ani, fost preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Scrimă, este suspectat că şi-ar fi monitorizat bunurile imobiliare printr-o firmă de securitate, deşi acestea erau incluse pe lista de sancţiuni impuse de Uniunea Europeană după invazia Rusiei în Ucraina. Plătind aceste servicii către firma de securitate, Usmanov ar fi încălcat interdicţia de a folosi fonduri îngheţate. Celelalte patru persoane vizate de percheziţii sunt suspectate că au contribuit la infracţiune prin furnizarea serviciilor de supraveghere.

De asemenea, Usmanov ar fi suspectat de fraudă fiscală de 550 de milioane de euro, conform Spiegel, care îl prezintă drept "omul de paie" al preşedintelui rus în mai multe afaceri.

Usmanov, de origine uzbecă, a fost supus unei înghețări a activelor și unei interdicții de călătorie în UE de la sfârșitul lunii februarie, după ce Rusia a invadat Ucraina. Sancțiunile au venit după ce blocul comunitar l-a identificat ca fiind unul dintre „oligarhii favoriți ai lui Putin”.