Unii miniștri de externe din Uniunea Europeană au cerut luni noi sancțiuni împotriva Iranului dacă se va dovedi implicarea Teheranului în războiul declanșat de Rusia în Ucraina, transmite Reuters.

Dronă kamikaze lansată contra KievuluiFoto: Sergei SUPINSKY / AFP / Profimedia

Ucraina a raportat un val de atacuri rusești cu drone Shahed-136 de fabricație iraniană în ultimele săptămâni. Iranul neagă că ar fi furnizat drone Rusiei, în timp ce Kremlinul tace pe această temă.

„Vom căuta dovezi concrete privind participarea (Iranului la războiul din Ucraina)", a declarat Josep Borrell reporterilor la sosirea sa pentru o reuniune a miniștrilor de externe din UE la Luxemburg, adăugând că Dmytro Kuleba din Ucraina va participa la reuniune.

UE ar putea decide noi sancțiuni împotriva Iranului în legătură cu această chestiune, potrivit a doi diplomați implicați în pregătirea discuțiilor dintre miniștri, dar nu sunt așteptate măsuri detaliate chiar de luni.

Ministrul danez de externe, Jeppe Kofod, a spus că UE ar trebui să reacționeze cu fermitate la noile atacuri aeriene asupra Kievului, unde dronele au lovit luni dimineață clădiri din apropierea gării centrale în timpul orelor de vârf.

„Ce putem vedea acum: Drone iraniene sunt folosite se pare pentru a ataca centrul Kievului, aceasta este o atrocitate", a declarat Kofod, afirmând că UE trebuie să ia „măsuri concrete" ca răspuns la acest lucru, precum și la faptul că Teheranul a luat măsuri de reprimare a protestatarilor din Iran.

Blocul comunitar era deja pregătit să impună luni interdicții de călătorie și să înghețe bunurile a aproximativ 15 iranieni implicați în represiunea guvernamentală începută luna trecută împotriva manifestanților revoltați de moartea în custodia poliției a tinerei Mahsa Amini.

Franța și Germania, ambele părți la acordul nuclear încheiat în 2015 cu Iranul, au spus că sunt necesare noi sancțiuni în legătură cu dronele folosite de Rusia, având în vedere că aceste transferuri au încălcat o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU.

Sancțiunile suplimentare ale UE împotriva Iranului nu se vor limita la includerea pe lista neagră a unor persoane, în cazul în care implicarea Teheranului în războiul Rusiei din Ucraina va fi dovedită, a declarat ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn.

„Atunci nu va mai fi vorba de sancționarea unor persoane", a declarat el reporterilor la sosirea la reuniunea UE.