Jurnalista rusă Marina Ovsiannikova, plasată în arest la domiciliu pentru că a denunțat ofensiva rusă în Ucraina, a fugit din Rusia împreună cu fiica sa, a anunțat luni avocatul ei pentru AFP.

Marina OvsiannikovaFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

„Ovsiannikova a părăsit Rusia împreună cu fiica sa la câteva ore după ce a ieșit din apartamentul în care se afla în arest la domiciliu", a declarat pentru AFP Dmitri Zakhvatov, adăugând că atât mama, cât și fiica se află în Europa.

„Ele sunt bine, așteaptă să vorbească public", a adăugat el.

Anunțul vine la două săptămâni după ce autoritățile ruse au dat-o în căutare pe jurnalista în vârstă de 44 de ani, sugerând că aceasta era fugară. Pe 5 octombrie, ea a dat primul mesaj după ce a fugit din arestul la domiciliu.

Acuzată în august de „răspândirea de informații false" despre armata rusă - o infracțiune care poate fi pedepsită cu 10 ani de închisoare - ea a fost plasată în arest la domiciliu de către un tribunal din Moscova și i s-a interzis să folosească orice mijloc de comunicare.

Amintim că, la mijlocul lunii martie, la câteva zile după începerea ofensivei din Ucraina, Marina Ovsiannikova a întrerupt programul de știri de seară al marelui canal de televiziune rusesc Pervy Kanal, unde lucra ca jurnalistă de aproape 20 de ani.

Ea a fluturat o pancartă prin care cerea încetarea luptelor și rușilor „să nu creadă în propagandă". Pentru acest gest a fost arestată pentru scurt timp și amendată. Apoi a părăsit țara pentru a lucra pentru publicația germană Die Welt.

În iulie, s-a întors în Rusia pentru a încerca să păstreze custodia celor doi copii minori, pe care fostul ei soț, care trăiește încă în Rusia, încerca să îi ia în custodie. În ciuda riscurilor, ea a continuat să critice guvernul și ofensiva de la Moscova, înainte de a fi arestată din nou și acuzată de „răspândirea de informații false" despre armată.