Jurnalista Marina Ovsiannikova, care a întrerupt în martie, în direct, jurnalul unui post de televiziune de stat în timp ce ţinea un afiş anti-război, a fost pusă pe lista persoanelor căutate în Rusia.

Marina OvsiannikovaFoto: Alexander NEMENOV / AFP / Profimedia

Pe site-ul Ministerului rus de Interne se arată că Ovsiannikova, 44 de ani, este căutată în cadrul unui dosar penal, fără a face alte precizări.

Inculpată în august pentru „difuzare de informații false” despre armata rusă - infracțiune care poate fi pedepsită și cu 10 ani de închisoare - ea a fost arestată la domiciliu, cu interdicția de a utiliza orice mijloc de comunicare.

Decizia era valabilă până pe 9 octombrie, cu posibilitatea de prelungire, în așteptarea procesului.

Contactat de AFP, avocatul Marinei Ovsiannikova a confirmat că ea este căutată deoarece „nu se afla în locul unde trebuia să fie până pe 9 octombrie”. El nu a dat alte informații în plus despre localizarea jurnalistei, în Rusia sau în străinătate.

Pe 21 septembrie, data la care s-a anunțat mobilizarea parțială în Rusia, susținătorii Marinei Ovsiannikova au difuzat un mesaj pe rețelele de socializare împotriva deciziei anunțate de Putin.

La mijlocul lui martie, după declanșarea invaziei în Ucraina, Marina Ovsiannikova a întrerupt jurnalul televiziunii unde lucra ca jurnalist de peste 20 de ani, ținând în mână un afiș pe care scria „nu credeți în propagandă”.

Pentru acest gest a fost reținută și a primit o amendă, după care a părăsit țara pentru a lucra la Die Welt.

În iulie, ea s-a întors în Rusia pentru a putea păstra custodia copiilor săi minori, custodie pe care și-o dispută cu fostul său soț. Ea a continuat să critice Kremlinul, înainte de a fi reținută și inculpată pentru „difuzare de informații false” despre armată.

Fostul său sot a declarat că nu mai stie nimic despre ea din 1 octombrie, când a plecat cu fiica sa în vârstă de 11 ani, potrivit Meduza.