Occidentul ar trebui să asculte cu atenție atunci când președintele rus Vladimir Putin vorbește despre utilizarea armelor nucleare, dar ar trebui să își amintească faptul că este mai util pentru el să amenințe cu utilizarea lor decât să meargă mai departe, a declarat șeful forțelor armate norvegiene pentru Reuters.

Generalul Eirik Kristoffersen, șeful armatei norvegieneFoto: NTB Scanpix / Alamy / Alamy / Profimedia

Generalul Eirik Kristoffersen a vorbit înaintea exercițiilor nucleare pe care membrii alianței NATO le desfășoară în această săptămână, Rusia plănuind să desfășoare propriile exerciții în curând. Norvegia face parte din NATO și are o graniță comună cu Rusia în zona arctică.

Putin și înalți oficiali ruși au amenințat în mod repetat că vor folosi arme nucleare pentru a proteja Rusia.

Pentru Putin e mai valoroasă amenințarea cu arma nucleară decât folosirea ei

„În primul rând, trebuie să ascultăm ce spune el (Putin). În al doilea rând, nu există niciun motiv pentru ca el să folosească arme nucleare ... Nu există nicio amenințare la adresa securității existențiale a Rusiei. Așa că nu are niciun motiv să o folosească", a declarat Kristoffersen.

Pentru Putin, amenințarea cu folosirea armelor nucleare „este mai valoroasă decât dacă le folosește efectiv", a spus Kristoffersen.

„Atunci își va pierde o mare parte din valoare. Este vorba despre descurajare, așa cum a fost în timpul Războiului Rece. Este vorba despre a se asigura că ea (Rusia) are această capacitate și de a ne arăta nouă, restului lumii, că o are", a spus el.

Întrebat dacă nu crede că Rusia este mai dispusă să folosească arme nucleare decât înainte, Kristoffersen a declarat că Putin urmează doctrina rusă de a folosi arme nucleare atunci când „însăși existența" țării este în pericol.

„Își respectă doctrina. Deci, dacă are loc un atac nuclear asupra Rusiei, cu siguranță (o va folosi). Dacă există o amenințare existențială la adresa Rusiei, cu siguranță", a spus el.

În Arctica se află Flota Nordică a Rusiei, principala sa forță de luptă în regiune, însărcinată cu capacitatea de atac nuclear secundar a Rusiei - capacitatea sa de a răspunde la un atac nuclear folosind propriile sale arme nucleare împotriva atacatorului.

Moscova a efectuat un exercițiu al forțelor sale de descurajare nucleară la 19 februarie, cu cinci zile înainte de invazia Ucrainei, a subliniat el, adăugând că „de obicei, ei fac asta toamna ... acesta a fost, desigur, un semnal".

„Importanța relativă a descurajării nucleare pentru Rusia odată cu războiul în curs de desfășurare din Ucraina a crescut", a declarat generalul norvegian.

„Știe că NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia”

De la invazia din 24 februarie, Rusia și-a redus forțele terestre din Arctica pentru a le trimite în Ucraina, știind că există un risc mic în acest sens, a explicat Kristoffersen.

„Își poate muta toate forțele terestre de la întreaga graniță estică a NATO și le poate folosi în Ucraina, fără nicio teamă de a fi atacată, deoarece știe că NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia", a spus șeful armatei norvegiene. Aceste forțe ale armatei au suferit pierderi grele în ceea ce privește personalul și echipamentele, a spus el.

„Nu mai vedem nicio capacitate de a avea acolo un batalion, ci doar grupuri de luptă de mărimea unei companii", a spus Kristoffersen. O companie numără în jur de 200 de oameni, în timp ce un batalion numără de obicei aproximativ 1.000 de oameni.

Cu toate acestea, Kristoffersen a subliniat că Rusia și-ar putea reconstrui forțele terestre rapid, având în vedere că instruiește aproximativ 250.000 de recruți în fiecare an: „Dacă ne întoarcem cu doar patru ani în urmă, este vorba de un milion de soldați și sunt încă, din punctul meu de vedere, destul de proaspăt instruiți".