Kievul a denunțat marți „inacțiunea" Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) în a-i ajuta pe soldații săi deținuți de ruși, pe care organizația internațională nu a putut încă să-i viziteze, scrie AFP.

Închisoarea Olenivka, după atacFoto: AP / AP / Profimedia

„Din nefericire, cu fiecare schimb, vedem că inacțiunea CICR a dus la faptul că prizonierii noștri de război și ostaticii civili sunt torturați zilnic prin înfometare și electrocutare", a declarat ofițerul ucrainean pentru drepturile omului Dmitro Lubinets, citat într-o declarație prezidențială.

Potrivit acestuia, CICR nu își îndeplinește mandatul, care include vizitarea prizonierilor militari și civili din zonele de conflict.

Șeful cabinetului președinției ucrainene, Andri Yermak, a declarat că "Ucraina așteaptă și cere de la CICR determinarea corespunzătoare pentru a obține acces la prizonierii ucraineni din Olenivka".

Condițiile sanitare din închisoare, situată în partea ocupată de Rusia din estul regiunii Donețk, au fost denunțate pe larg de ONU, iar Kievul a cerut în repetate rânduri vizita unei echipe a CICR.

„CICR nu lucrează pentru a-i proteja pe prizonierii noștri", a declarat Iermak, denunțând poziția „distructivă și cinică" a Rusiei.

Vinerea trecută, CICR a cerut accesul „imediat și neîngrădit" la mii de prizonieri de război din conflictul din Ucraina, pe care încă nu a putut să-i viziteze.

Purtătorul de cuvânt al CICR, Ewan Watson, a reiterat că „echipele noastre sunt pregătite la fața locului" pentru a vizita închisoarea de la Olenivka, dar a refuzat, de asemenea, să intre în detalii cu privire la faptul dacă Kievul și Moscova colaborează mai activ cu organizația.

CICR a reușit deja să viziteze „sute de prizonieri de război din ambele tabere", a declarat Watson, subliniind că organizația sa a creat un sistem pentru a furniza vești familiilor și rudelor.

___