Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat Israelul să nu facă pasul „foarte nesăbuit” de a furniza Ucrainei armament, relatează Interfax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Israelul pare că va furniza arme regimului de la Kiev. Un pas foarte nesăbuit. Va distruge toate relaţiile interstatale dintre ţările noastre”, a scris acesta luni pe canalul său de Telegram.

„Nu vorbesc despre faptul că susținătorii lui Bandera au fost naziști și au rămas așa. Uită-te doar la simbolismul acoliților lor moderni”, a adăugat acesta cu referire la una dintre tezele favorite ale propagandei rusești, că ucrainenii ce luptă împotriva Rusiei sunt adepții controversatului lider Stepan Bandera.

„Dacă li se furnizează arme, atunci este timpul ca Israelul să-i declare pe Bandera și Șuhevici eroii lor...”, a conchis acesta. Roman Șuhevici a fost un naționalist ucrainean care a colaborat cu forțele germane și a fost implicat în organizarea masacrării polonezilor din Volânia, o regiune istorică din Ucraina de Vest în care au fost ucise în jur de 100.000 de persoane între 1943 și 1944.

Comentariile de luni ale lui Medvedev vin după ce Nachman Shai, ministrul israelian pentru diaspora, a afirmat la sfârșitul săptămânii trecute că a venit timpul ca Israelul sa sprijine Ucraina, în contextul apariției informațiilor că Iranul ar fi ajuns la un acord cu Moscova să îi trimită rachete pentru „operațiunea militară specială” declanșată de Vladimir Putin pe 24 februarie.

Ministrul israelian spune că este clar de partea cui trebuie să fie Israelul în războiul din Ucraina

„În această dimineață s-a raportat că Iranul transferă rachete balistice în Rusia. Nu mai există nicio îndoială de partea cui ar trebui să fie Israelul în acest conflict sângeros. A sosit momentul ca Ucraina să primească și ajutor militar, așa cum oferă SUA și țările NATO”, a scris Nachmani Shai pe pagina sa de Twitter.

Jurnaliștii de la The Washington Post au scris în urmă cu o zi, citând oficiali americani și aliați din domeniul securității, că Teheranul face pregătiri pentru a trimite în secret Rusiei nu doar drone de atac, cum a făcut-o până acum, ci și rachete balistice.

Armata iraniană ar pregăti un prim transport de rachete Fateh-110 și Zolfaghar, două rachete balistice iraniene bine-cunoscute cu rază scurtă de acțiune, capabile să lovească ținte la distanțe de 300 și, respectiv, 700 kilometri.

Iranul a negat luni aceste informații, susținând că nu a trimis nici măcar drone forțelor armate ruse, în pofida numeroaselor fotografii și înregistrări apărute pe rețelele de socializare care demonstrează acest lucru.

Urmărește ultimele evoluții din a 236-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.