Rusia va trimite în Belarus, la graniţa acestei ţări cu Ucraina, și echipamente grele de luptă în cadrul grupării militare ruso-belaruse ce cuprinde efective de circa 9.000 de soldaţi, a anunţat luni Ministerul belarus al Apărării, citat de agenţia EFE și Agerpres.

Tancuri ruseștiFoto: © Vicnt | Dreamstime.com

Contingentul rusesc va include circa 170 de tancuri, 200 de vehicule blindate şi 100 de piese de artilerie şi mortiere, potrivit aceleiași surse.

Primele trenuri cu militari ruşi au sosit sâmbătă în Belarus, iar duminică au aterizat acolo şi avioane militare ruseşti.

Preşedintele belarus Alexandr Lukaşenko a anunţat săptămâna trecută că a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin crearea acestei grupări, pe care ministrul său al Apărării a descris-o ulterior ca fiind „pur defensivă”, după ce a acuzat NATO că-şi sporeşte prezenţa militară în apropierea Belarusului şi că înarmează Polonia şi ţările baltice.

În acest timp, la Kiev sporesc temerile că Rusia ar putea folosi din nou Belarusul ca platformă de lansare a unei ofensive asupra nordului Ucrainei, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei lansate pe 24 februarie, când trupele ruse au ajuns până aproape de capitala ucraineană, de unde între timp s-au retras pentru a se concentra pe sudul şi estul Ucrainei.

Noi îngrijorări legate de intrarea Belarusului în război

Noile deplasări de trupe ruseşti în Belarus ar putea fi şi o tactică de a forţa armata ucraineană să-şi disloce trupe în nordul ţării, pentru a-i slăbi potenţialul în contraofensivele duse pe celelalte fronturi.

Însă îngrijorările privind o posibilă intervenție directă a Minskului în război au crescut din nou după ce unul dintre cele mai vechi ziare din Belarus a scris săptămâna trecută că președintele Alexandr Lukașenko ar fi decretat o mobilizare ascunsă în țară.

Nasha Niva a scris că mobilizarea va fi efectuată sub pretextul unui „test de fitness” și că în prima etapă nu va afecta orașele mari, urmând să fie mobilizați rezerviștii din mediul rural, dar că deocamdată nu se știe numărul de persoane care urmează să primească ordine de încorporare.

Majoritatea analiștilor străini par însă a fi de părere că Lukașenko nu va ordona forțelor sale armate să intre alături de trupele rusești în Ucraina, citând dimensiunea lor redusă și turbulențele pe care o astfel de măsură le-ar putea provoca pe plan intern.

Urmărește ultimele evoluții din a 236-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.