Noul comandant al forțelor rusești din Ucraina a recunoscut în mod rar presiunile la care sunt supuse trupele sale din cauza ofensivei ucrainene de recucerire a zonelor sudice și estice pe care Moscova susține că le-a anexat în urmă cu doar câteva săptămâni. ​

Război în UcrainaFoto: Alexei Alexandrov / AP / Profimedia

Sinteza zilei:

Ucraina poate rămâne în beznă

  • Ucraina a suferit noi pagube la infrastructura sa energetică critică, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său nocturn de miercuri. "Bineînțeles, vom face tot posibilul pentru a restabili capacitățile energetice normale ale țării noastre. Dar acest lucru necesită timp și efortul nostru combinat", a spus el.
  • Zelenski a făcut apel la ucraineni să devină atenți la consumul de energie electrică începând de joi, de la ora locală 7:00.
  • O rachetă rusească a lovit miercuri o termocentrală importantă din Burştin, în vestul Ucrainei, a anunţat guvernatoarea regiunii Ivano-Frankivs, Svitlana Onişciuk, citată de Reuters.
  • Oficialii ucraineni din domeniul energiei au declarat miercuri că nu au avut de ales decât să introducă pene de curent de urgență și programate, după ce au pierdut cel puțin 40% din capacitatea de generare a energiei electrice a țării în urma unor zile de raiduri devastatoare ale rachetelor de croazieră și dronelor rusești, potrivit CNN.
  • În schimb, primarul Kievului Vitali Klitschko a asigurat miercuri locuitorii capitalei ucrainene că orașul nu va fi afectat de atacurile rusești împotriva infrastructurii sale energetice și că încălzirea va fi pornită începând de joi, 20 octombrie.

SUA, noi sancțiuni în direcția Rusiei ? UE vrea să sancționeze Iranul

  • Statele Unite au impus miercuri noi sancțiuni Rusiei din cauza războiului din Ucraina, vizând o rețea pe care Washingtonul o acuză că achiziționează tehnologii militare și cu dublă utilizare de la producătorii americani și le furnizează utilizatorilor ruși, potrivit Reuters.
  • Uniunea Europeană lucrează la noi sancțiuni împotriva Iranului, care ar putea veni chiar în această săptămână, din cauza folosirii de către Rusia a dronelor iraniene în Ucraina, a declarat un diplomat european pentru CNN.

Erdogan vrea hub de gaze cu Putin

  • Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin să creeze un „hub al gazelor” în Turcia, potrivit presei de stat ruse, citată de The Guardian.
  • Liniile principale ale unui asemenea proiect nu sunt cunoscute deocamdată. Dar se pare că e vorba să se dezvolte infrastructuri de gaz în Tracia, în partea europeană a Turciei, la nord-vest de Istanbul, scrie Les Echos.
  • În această regiune, la Kiyiköy, ajunge gazoductul TurkStream, inaugurat în 2020. Această conductă dublă pe sub Marea Neagră permite Rusiei să exporte circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an spre Turcia, apoi spre Balcani

Joe Biden se zbate pentru a nu crește prețul petrolului

  • Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un plan de a vinde 15 milioane de barili de ţiţei din rezervele strategice ale Statelor Unite şi de a începe refacerea acestora, în timp ce încearcă să reducă preţurile mari ale benzinei înainte de alegerile intermediare din 8 noiembrie, transmite Reuters.
  • De asemenea, el a cerut miercuri companiilor americane să crească producția de petrol pe teritoriul SUA, potrivit AFP.
  • SUA afirmă că plafonarea prețului petrolului rusesc nu va viza OPEC. Noile măsuri luate de țările Grupului celor Șapte pentru a limita vânzările de petrol rusesc la un preț scăzut impus nu vor fi replicate împotriva producătorilor OPEC, ale căror planuri de reducere a producției au iritat țările consumatoare, a declarat un oficial al Trezoreriei Statelor Unite pentru Reuters.

Legea marțială a lui Putin și alte evenimente:

  • Președintele german Frank-Walter Steinmeier și-a anulat vizita la Kiev, de teamă
  • Rușii au înlăturat din Mariupol monumentul Holodomorului, „Holocaustul uitat” comis de Stalin împotriva ucrainenilor
  • Grecia a început miercuri să trimită vehicule de luptă a infanteriei BMP-1 Ucrainei, potrivit unui anunț făcut de ministrul de Externe Dmitro Kuleba într-o conferință de presă susținută la Kiev alături de omologul său grec, Nikos Dendias.
  • Imagini ca la începutul războiului: Un convoi rusesc a fost spulberat de ucraineni, de data aceasta cu HIMARS
  • Președintele Vladimir Putin a folosit miercuri un tertip care permite de facto introducerea legii marțiale în întreaga Rusie, lăsând însă acest lucru în seama autorităților locale în majoritatea țării.
  • Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a anunțat miercuri că Israelul nu va furniza armament Ucrainei, punând capăt speculațiilor în acest sens după ce în urmă cu câteva zile un alt membru al guvernului ceruse acest lucru.

Cele mai importante informații de miercuri, ziua 238 a războiului din Ucraina, LIVE-TEXT:

UE lucrează la noi sancțiuni împotriva Iranului, iar SUA împotriva Rusiei

00:55 Apelul lui Zelenski către ucraineni: „Vă rugăm să nu porniți aparatele electrice inutile"

Ucraina a suferit noi pagube la infrastructura sa energetică critică, a declarat președintele Volodimir Zelenski în discursul său nocturn de miercuri.

"Bineînțeles, vom face tot posibilul pentru a restabili capacitățile energetice normale ale țării noastre. Dar acest lucru necesită timp și efortul nostru combinat", a spus el.

Zelenski a făcut apel la ucraineni să devină atenți la consumul de energie electrică începând de joi, de la ora locală 7:00.

00:26SUA vizează rețeaua de achiziții militare rusești prin noi sancțiuni/ „Sunt disperați. Apelează la tehnologii inferioare”

Statele Unite au impus miercuri noi sancțiuni Rusiei din cauza războiului din Ucraina, vizând o rețea pe care Washingtonul o acuză că achiziționează tehnologii militare și cu dublă utilizare de la producătorii americani și le furnizează utilizatorilor ruși, potrivit Reuters.

00:05Recep Tayyip Erdogan anunţă că a convenit cu Vladimir Putin să creeze un „hub al gazelor” în Turcia

23:20Rusia a lovit o termocentrală importantă din vestul Ucrainei

O rachetă rusească a lovit miercuri o termocentrală importantă din Burştin, în vestul Ucrainei, a anunţat guvernatoarea regiunii Ivano-Frankivs, Svitlana Onişciuk, citată de Reuters.

23:00 UE lucrează la noi sancțiuni împotriva Iranului

Uniunea Europeană lucrează la noi sancțiuni împotriva Iranului, care ar putea veni chiar în această săptămână, din cauza folosirii de către Rusia a dronelor iraniene în Ucraina, a declarat un diplomat european pentru CNN.

22:46 Ucraina, nevoită să introducă pene de curent programate în toată țara după zile de atacuri cu rachete rusești

Oficialii ucraineni din domeniul energiei au declarat miercuri că nu au avut de ales decât să introducă pene de curent de urgență și programate, după ce au pierdut cel puțin 40% din capacitatea de generare a energiei electrice a țării în urma unor zile de raiduri devastatoare ale rachetelor de croazieră și dronelor rusești, potrivit CNN.

Putin se află într-o „situație incredibil de dificilă”

22:25SUA afirmă că plafonarea prețului petrolului rusesc nu va viza OPEC

Noile măsuri luate de țările Grupului celor Șapte pentru a limita vânzările de petrol rusesc la un preț scăzut impus nu vor fi replicate împotriva producătorilor OPEC, ale căror planuri de reducere a producției au iritat țările consumatoare, a declarat un oficial al Trezoreriei Statelor Unite pentru Reuters.

22:07Președintele german Frank-Walter Steinmeier și-a anulat vizita la Kiev, de teamă

Un oficial din biroul său a afirmat că autoritățile de securitate din Germania și ministerul de Externe l-au sfătuit să nu se deplaseze în Ucraina, dând însă asigurări că vizita va fi reprogramată în curând.

21:50Biden face apel la creșterea producției de petrol în SUA

SUA „trebuie să crească în mod rezonabil producția de petrol a SUA”, a declarat președintele de la Casa Albă, după ce a confirmat că SUA va continua să apeleze la rezervele sale strategice pentru a stabiliza prețurile.

21:33 VIDEO Rușii au înlăturat din Mariupol monumentul Holodomorului, „Holocaustul uitat” comis de Stalin împotriva ucrainenilor

Autoritățile de ocupație rusești din Mariupol au înlăturat monumentul Holodomorului din orașul-port, afirmând că acesta va fi folosit pentru materiale de construcție, relatează The New Voice of Ukraine.

21:15Putin se află într-o „situație incredibil de dificilă”, afirmă Biden

Președintele rus Vladimir Putin se află acum într-o „situație incredibil de dificilă”, a declarat miercuri Joe Biden, întrebat de reporteri despre impunerea legii marțiale în teritoriile ucrainene recent anexate de Moscova.

20:48 Primarul Kievului Vitali Klitschko a asigurat miercuri locuitorii capitalei ucrainene că orașul nu va fi afectat de atacurile rusești împotriva infrastructurii sale energetice și că încălzirea va fi pornită începând de joi, 20 octombrie.

„Am luat decizia de a începe sezonul de încălzire în primul rând pe baza condițiilor meteo - răcire treptată și temperaturi scăzute noaptea”, a spus el.

Israelul nu va furniza armament Ucrainei

20:24 Grecia a început miercuri să trimită vehicule de luptă a infanteriei BMP-1 Ucrainei, potrivit unui anunț făcut de ministrul de Externe Dmitro Kuleba într-o conferință de presă susținută la Kiev alături de omologul său grec, Nikos Dendias.

„Este foarte important că îndelung așteptata livrare de vehicule blindate pentru infanterie BMP-1 din Grecia în Ucraina a început deja”, a afirmat Kuleba.

19:52VIDEO Imagini ca la începutul războiului: Un convoi rusesc a fost spulberat de ucraineni, de data aceasta cu HIMARS

18:57Președintele Vladimir Putin a folosit miercuri un tertip care permite de facto introducerea legii marțiale în întreaga Rusie, lăsând însă acest lucru în seama autorităților locale în majoritatea țării.

18:14 Parlamentul European a anunțat miercuri că „Curajosul popor al Ucrainei reprezentat de preşedintele său, liderii aleşi şi societatea civilă” este câştigătorul din acest an al Premiului Saharov pentru libertatea de gândire.

17:57Mai multe fotografii distribuite pe rețelele de socializare arată că sistemul modern de apărare antiaeriană IRIS-T furnizat de Germania Ucrainei a început deja să fie folosit de forțele armate ucrainene.

17:16Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a anunțat miercuri că Israelul nu va furniza armament Ucrainei, punând capăt speculațiilor în acest sens după ce în urmă cu câteva zile un alt membru al guvernului ceruse acest lucru.

Trupele ucrainene au lansat o ofensivă în direcția Novaya Kamianka-Berislav

16:30VIDEO Manevre disperate ale unui tanc rusesc după ce este lovit de ucraineni / Deznodământ mai puțin clar

16:05Adjunctul șefului regiunii Herson, instalat de Rusia, Kirill Stremousov, a declarat miercuri că trupele ucrainene au lansat o ofensivă în direcția Novaya Kamianka-Berislav, în regiunea Herson, iar pentru moment atacurile au fost respinse, relatează publicația rusă Kommersant. Kievul acuză Rusia că totul este un spectacol de propagandă, după ce oficialii instalați de Moscova se pregătesc să apere orașul de un atac al trupelor ucrainene.

15:19Declarația generalului rus Serghei Surovikin, recent numit comandant al trupelor rusești care luptă în Ucraina, potrivit căreia nu sunt excluse „decizii dificile" în ceea ce privește Hersonul, a fost percepută de mai mulți ca o pregătire pentru o retragere din sudul Ucrainei și de pe întregul mal drept al râului Nipru, în timp ce alții au văzut-o ca pe o determinare de a apăra malul drept până la capăt, notează serviciul rusesc al BBC.

15:03Președintele rus Vladimir Putin a introdus legea marțială în cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia: Herson, Lugansk, Donețk și Zaporojie, potrivit agenției ruse de știri TASS.

15:00 Madagascar și-a concediat ministrul de Externe fiindcă a votat împotriva anexării teritoriilor ucrainene de către Rusia

Explozii la Kiev

14:39Cel puțin 2 explozii au fost auzite miercuri la Kiev, potrivit The Kyiv Independent.

Jurnalistul Christopher Miller de la The Financial Times spune că apărarea sol-aer ucraineană este activă deasupra Kievului.

14:19VIDEO O înregistrare video distribuită de autoritățile ucrainene arată reacția unei femei din Rusia când este sunată pentru a fi informată că fiul ei a fost luat prizonier de forțele armate ale Kievului

13:44Igor Ghirkin, fostul comandant al separatiștilor din Donețk, a confirmat pe canalul său de Telegram că se află pe front în Ucraina, relatează publicația ecomomică rusă Kommersant. Ucraina oferă recompensă pentru prinderea lui pentru activități teroriste, tortură, crimă și încălcarea suveranității statului.

13:08Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a transmis miercuri Rusiei că "realitatea poate să doară", după ce un oficial numit de Rusia a declarat că armata ucraineană este pregătită să încerce să recucerească orașul Herson ocupat și a îndemnat locuitorii să evacueze, transmite Reuters.

12:46Liderul instalat de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Herson, pe care Rusia susține că a "anexat-o", a declarat miercuri că autoritățile intenționează să evacueze aproximativ 50-60.000 de persoane în următoarele șase zile, pe fondul escaladării presiunii cauzate de o contraofensivă ucraineană, potrivit The Guardian.

12:29„Linia Wagner”. Mercenarii „bucătarului lui Putin” construiesc apărarea în Lugansk, dar ar putea fi inutilă

Rusia a început evacuarea civilor din Herson - presa rusă

11:52Atacurile cu drone şi rachete ale Rusiei asupra centralelor electrice şi a altor obiective de infrastructură civilă din Ucraina sunt ”acte de pură teroare” care echivalează cu crime de război, a declarat miercuri preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, potrivit Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

11:34Presa rusă relateză că a început „relocarea” locuitorilor din Herson de pe malul drept pe malul stâng al râului Nipru. Administrația impusă de Moscova în regiunea Herson susține că populația este „relocată” din cauza „amenințării de inundații care ar putea avea loc dacă armata ucraineană va ataca centrala hidroelectrică Kakhovka”.

10:50Pierderile suferite de Rusia, conform estimărilor armatei ucrainene:

- 66.280 militari (+430 față de ziua anterioară)

- 2.554 tancuri (+6)

- 5.235 blindate de luptă (+16)

- 1.637 tunuri de artilerie (+15)

- 372 lansatoare multiple de rachete

- 189 sisteme antiaeriene (+1)

- 269 avioane (+1)

- 242 elicoptere

- 16 ambarcațiuni

- 1.286 drone (+10)

- 323 rachete de croazieră interceptate (+5)

10:29Patru persoane au fost ucise și 12 rănite în urma atacurilor de marți în regiunea Donețk, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko, informează The Kyiv Independent.

Oficialul ucrainean a mai precizat că în orașul Lîman, recent eliberat, au fost descoperite încă opt cadavre ale unor civili.

Soloviov cere bombardarea bazelor militare din Europa, inclusiv din România

10:11VIDEO Soloviov, propagandistul favorit al lui Putin, cere bombardarea bazelor militare din Europa, inclusiv din România / Răspunsul surprinzător al experților militari

09:45Iranul ar fi trimis personal specializat în peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, pentru a ajuta trupele rusești să depășească problemele cu flota de drone pe care au cumpărat-o de la Teheran, au declarat actuali și foști oficiali americani pentru The New York Times, citată de The Kyiv Independent.

09:10Forțele ucrainene au doborât 12 drone Shahed-136 în regiunea Nikolaev în noaptea de marți spre miercuri, potrivit Comandamentul Operațional "Sud" al Ucrainei, citat de guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitaliy Kim, potrivit The Kyiv Independent.

Potrivit lui Kim, 11 drone au fost doborâte de apărarea antiaeriană, iar o alta a fost împușcată de trupele Gărzii Naționale.

09:05Regiunea Zaporojie a fost atacată în cursul nopții de marți spre miercuri, Rusia lovind ”infrastructura critică" dintr-un sat, potrivit guvernatorului regional Oleksandr Starukh, potrivit The Guardian.

"Un incendiu a izbucnit la instalație, care a fost stins rapid de salvatori. Nu există victime", a precizat el.

Oficial impus de Rusia: Bătălia pentru Herson va începe în curând

08:49 Atacurile aeriene au întrerupt marți alimentarea cu energie electrică și apă a sute de mii de ucraineni, ca parte a ceea ce președintele Volodimir Zelenski a numit o campanie rusă pentru a împinge ucrainenii în frig și întuneric și pentru a face imposibile negocierile de pace.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că aproape o treime din centralele electrice din Ucraina au fost distruse în ultima săptămână, "provocând pene masive de curent în întreaga țară". (The Guardian)

08:42 Kirill Stremousov, cel mai cunoscut oficial instalat de ruși în regiunea Herson a scris miercuri dimineață pe canalul său de Telegram că "situația din Herson este neschimbată" și a reiterat avertismentul său că locuitorii ar trebui să plece din cauza riscului de bombardamente, transmite The Guardian.

„În viitorul foarte apropiat, bătălia pentru Herson va începe", a spus marți seară Stremousov.

„Populația civilă este sfătuită să părăsească, dacă este posibil, zona în care vor avea loc viitoarele ostilități crâncene, pentru a nu se expune unor riscuri inutile", a adăugat Stremousov.

08:38Iranul ar fi trimis personal specializat în peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014, pentru a a ajuta trupele rusești să depășească problemele cu flota de drone pe care au cumpărat-o de la Teheran, au declarat actuali și foști oficiali americani pentru The New York Times, citată de The Kyiv Independent.

08:20Un deputat rus acuză că mobilizarea lui Putin este „o amenințare pentru securitatea Rusiei”

07:59Miliardarul Elon Musk cea mai înstărită persoană din lume, a declarat marți că serviciile Starlink ale companiei SpaceX nu au primit nicio finanțare din partea Departamentului american al Apărării, la o zi după ce potrivit unor informații Pentagonul ar lua în considerare plata rețelei de sateliți Starlink în Ucraina, transmite Reuters.

Menținerea la putere a lui Vladimir Putin e sigură deocamdată, dar riscurile se amplifică

07:51Controlul lui Vladimir Putin asupra puterii în Rusia rămâne ferm, în ciuda eșecurilor militare din Ucraina, a unei mobilizări ratate și a luptelor politice interne, au declarat opt surse bine informate pentru Reuters, dar unele au spus că acest lucru s-ar putea schimba rapid dacă se anunță o înfrângere totală, citează Rador.

07:30VIDEO Vorbe dulci şi vodcă, cadoul preşedintelui Putin de ziua lui Silvio Berlusconi. Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a declarat marţi că a reluat legăturile cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters.

07:27Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare din Kryvyi Rih, a declarat miercuri dimineață că forțele ruse au lovit o instalație energetică din orașul Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk, transmite The Kyiv Independent. Mai multe localități din regiune și o zonă din orașul natal al președintelui Volodimir Zelenski, Krivoi Rog, au rămas fără energie electrică.

01:01 Volodimir Zelenski: Dronele iraniene folosite de Moscova sunt un simbol al falimentului său militar şi politic

00:05 Zelenski spune că este nevoie în continuare de un consum foarte bine gândit de energie electrică.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat marți că atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice a țării înseamnă că este în continuare necesar un "consum foarte bine calculat de electricitate", în special în orele de vârf, potrivit CNN.

"Ori de câte ori este posibil, încercăm să accelerăm lucrările de refacere", a spus el.

23:40 Bulgaria: Pe un ton dur, președintele Rumen Radev s-a declarat din nou împotriva trimiterii de ajutor militar în Ucraina

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

  • Noul comandant al forțelor rusești din Ucraina a recunoscut în mod rar presiunile la care sunt supuse trupele sale din cauza ofensivei ucrainene, în timp ce Rusia a intensificat loviturile asupra infrastructurii energetică.
  • Situația în zonele pe care Rusia susține că le-a anexat este "tensionată", a declarat Serghei Surovikin, un general rus numit luna aceasta să preia conducerea forțelor sale. Trupele rusești din unele zone au fost atacate continuu, a spus el.
  • Guvernatorul numit de Rusia în Herson a anunțat evacuarea a patru orașe din regiune.
  • Comisia Europeană a făcut marţi primul pas pentru impunerea unui plafon flexibil la preţul pentru achiziţiile de gaze, ca răspuns la preţurile exorbitante ale energiei, determinate de războiul din Ucraina
  • Primele două convoaie de vehicule blindate de luptă de infanterie (VBCI) au pornit marţi de la baza militară din Mourmelon-le-Grand, estul Franţei, în direcţia României, în cadrul operaţiunii Aigle, menită să întărească apărarea flancului estic al NATO, informează agenția France-Presse.
  • Atacurile aeriene rusești au distrus 30% din centralele electrice din Ucraina începând cu 10 octombrie, provocând pene masive de curent în întreaga țară, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • Acesta a spus că este în continuare necesar un "consum foarte bine calculat de electricitate", în special în orele de vârf, potrivit CNN.
  • NATO a declarat că Ucraina va primi sisteme de apărare împotriva dronelor în zilele următoare.
  • Ministrul ucrainean de externe a declarat că propune o întrerupere oficială a legăturilor diplomatice cu Teheranul după un val de atacuri rusești care folosesc ceea ce Kievul spune că sunt drone de fabricație iraniană. Iranul a negat furnizarea de drone, iar Rusia a negat că le folosește. Dar înalți oficiali și diplomați iranieni au declarat pentru Reuters că Iranul a promis să furnizeze Rusiei rachete sol-sol, precum și drone.
  • Duma Rusiei a încetat pe termen nedefinit să mai transmită în direct sesiunile plenare pentru a proteja informațiile de "inamicul nostru", a declarat un important deputat.
  • Zelenski și-a îndemnat trupele să ia mai mulți prizonieri, spunând că acest lucru ar facilita obținerea eliberării soldaților deținuți de Rusia.
  • Occidentul ar trebui să asculte cu atenție atunci când președintele Vladimir Putin vorbește despre utilizarea armelor nucleare, dar ar trebui să își amintească faptul că este mai util pentru el să amenințe cu utilizarea lor decât să meargă mai departe, a declarat șeful forțelor armate norvegiene pentru Reuters.
  • Pe un ton dur, președintele bulgar Rumen Radev s-a declarat din nou împotriva trimiterii de ajutor militar în Ucraina.
  • Compania de stat ucraineană pentru energie nucleară a acuzat Rusia de "răpirea" a doi angajați de rang înalt de la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia, în sudul Ucrainei.

--------------

Evenimentele de marți au fost LIVE aici pe HotNews.ro