Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că a convenit cu omologul său rus Vladimir Putin să creeze un „hub al gazelor” în Turcia, potrivit presei de stat ruse, citată de The Guardian.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan și președintele rus Vladimir PutinFoto: Vyacheslav Prokofyev / Sputnik / Profimedia

Adresându-se membrilor partidului său AK în Parlament, Erdogan l-a citat pe preşedintele rus Vladimir Putin, care a afirmat că Europa îşi poate obţine aprovizionarea cu gaze de la hub-ul din Turcia, în contextul în care livrările Rusiei către Europa au fost întrerupte din cauza sancţiunilor şi scurgerilor care au afectat gazoductele Nord Stream.

Cei doi lideri au discutat despre crearea hub-ului de gaze la o întâlnire în persoană săptămâna trecută în capitala Kazahstanului, Astana.

Liniile principale ale unui asemenea proiect nu sunt cunoscute deocamdată. Dar se pare că e vorba să se dezvolte infrastructuri de gaz în Tracia, în partea europeană a Turciei, la nord-vest de Istanbul, scrie Les Echos.

În această regiune, la Kiyiköy, ajunge gazoductul TurkStream, inaugurat în 2020. Această conductă dublă pe sub Marea Neagră permite Rusiei să exporte circa 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an spre Turcia, apoi spre Balcani, citează Rador.

Gazoduct pe sub Marea Neagră

Rusia mai exportă gaz în Turcia de vreo 20 de ani prin BlueStream, un alt gazoduct pe sub Marea Neagră, cu o capacitate anuală de 16 miliarde de metri cubi. Totuşi, construcţia de noi infrastructuri pare dificil realizabilă în contextul actual, scrie cercetătorul Ali Arif Akturk:

"Companiile capabile să construiască acest gen de gazoduct nu riscă să se angajeze într-un asemenea proiect având în vedere sancţiunile împotriva Rusiei". Acest expert are de asemenea îndoieli serioase privind finanţarea unui hub de gaz în Tracia.

Turcia, care a consumat 60 de miliarde de metri cubi de gaz în 2021, este dependentă în proporţie de 45% de Rusia pentru aprovizionare. Potrivit Bloomberg, Ankara încearcă să negocieze cu Gazprom o amânare a plăţii unei părţi a importurilor sale, în contextul crizei economice şi deprecierii lirei turceşti.

Turcia nu este interesată de gazul rusesc

Turcia vrea şi să producă ea însăşi. Ea a început să exploateze un prim zăcământ de gaz natural în Marea Neagră, la 170 km de ţărm.

Un început cu zece milioane de metri cubi se aşteaptă până în primul trimestru din 2023, pentru a atinge un vârf de producţie în 2026.

Turcia prospectează de asemenea de mai mulţi ani în Mediterana de est, unde poftele au crescut după descoperirea a numeroase zăcăminte în largul coastelor egiptene, libaneze şi israeliene. O voinţă de a se impune în aceste ape a făcut ca Turcia să intre în conflict cu Grecia şi Cipru privind delimitarea frontierelor lor maritime.

La începutul lui octombrie, Turcia a semnat cu autorităţile libaneze un acord privind prospectarea de hidrocarburi într-o zonă vastă din sudul Cretei.

Ankara vrea să profite de poziţia sa geografică pentru a deveni un intermediar important în sectorul hidrocarburilor în regiune. Turcia doreşte de exemplu să construiască un gazoduct submarin între Israel şi coastele sale. Un proiect blocat astăzi din lipsa interesului israelian pentru acest dosar.

De asemenea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat pe contul de Twitter că a discutat cu liderul turc.

Zelenski a spus că i-a mulţumit lui Erdogan pentru sprijinul ”neclintit” al Turciei privind integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei, precum şi ”rolul special” în exportul cerealelor din Marea Neagră şi ”interacţiunea din sfera securităţii”. (News.ro)

Urmărește ultimele evoluții din a 238-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.