Ministrul israelian al Apărării Benny Gantz a anunțat miercuri că Israelul nu va furniza armament Ucrainei, la câteva zile după ce un alt membru al guvernului ceruse acest lucru, relatează Jerusalem Post și News.ro.

Benny GantzFoto: Menahem Kahana / AFP / Profimedia Images

„Politica noastră faţă de Ucraina nu se va schimba. Vom continua să susţinem Occidentul şi să ne aflăm alături de el. Nu vom furniza armament Ucrainei”, a anunţat Gantz într-un briefing cu ambasadori ai Uniunii Europene (UE).

Declarațiile sale au fost publicate după întâlnire într-un comunicat remis presei de guvernul condus de premierul Yair Lapd.

Benny Gantz a reiterat însă angajamentul Israelului de a continua să furnizeze ajutor umanitar Ucrainei.

„Israelul are o politică de susţinere a Ucrainei prin ajutoare umanitare şi livrarea de echipamente defensive vitale. Prevăd să examinez şi să aprob o serie de ajutoare suplimentare, aşa cum am făcut în trecut”, a mai spus ministrul israelian al Apărării.

Comentariile sale vin după ce duminică ministrul israelian pentru Diaspora, Nachman Shai, a afirmat că Israelul ar trebui să ofere Ucrainei și armament și echipamente militare în contextul informațiilor că Iranul se pregătește să trimită rachete balistice Rusiei.

Dispută diplomatică în trei între Rusia, Israel și Iran privind războiul lui Vladimir Putin

„În această dimineață s-a raportat că Iranul transferă rachete balistice în Rusia. Nu mai există nicio îndoială de partea cui ar trebui să fie Israelul în acest conflict sângeros. A sosit momentul ca Ucraina să primească și ajutor militar, așa cum oferă SUA și țările NATO”, a scris Nachman Shai pe pagina sa de Twitter.

A doua zi Rusia a lansat un nou val de atacuri împotriva Kievului și a altor orașe din Ucraina, de data aceasta folosind drone Shahed 136 fabricate în Iran.

În pofida numeroaselor fotografii și înregistrări video care atestă folosirea dronelor de fabricație iraniană de către forțele armate ale Rusiei în Ucraina, guvernul de la Teheran a negat din nou luni, la scurt timp după atacuri, că ar furniza arme de orice fel Moscovei.

Tot luni, fostul premier și președinte rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a avertizat Israelul să nu facă „pasul foarte nesăbuit” de a trimite arme Ucrainei.

„Israelul pare că va furniza arme regimului de la Kiev. Un pas foarte nesăbuit. Va distruge toate relaţiile interstatale dintre ţările noastre”, a scris acesta pe canalul său de Telegram.

Ministrul ucrainean de Externe Dmitro Kuleba a anunțat marți că îi va propune președintelui Volodimir Zelenski ruperea legăturilor diplomatice cu Iranul din cauza sprijinului acordat de acesta efortului rusesc de război.

Oficialul ucrainean a făcut totodată apel la miniștrii de externe din Uniunea Europeană să impună sancțiuni contra Iranului, pentru că ajută Rusia să „desfășoare acte de teroare împotriva ucrainenilor”.

Urmărește ultimele evoluții din a 238-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.