Președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri decretarea legii marțiale în cele 4 regiuni ale Ucrainei pe care Rusia pretinde că le-a anexat - Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie, relatează Reuters.

Putin alaturi de cei patru lideri pusi de Rusia in regiunile anexateFoto: Mikhail Metzel / AFP / Profimedia

Max Seddon, șeful redacției din Moscova a publcației Financial Times, afirmă că Putin a prezentat acest lucru ca o „tehnicalitate” și că legea marțială exista deja de facto în aceste regiuni.

Seddon afirmă însă că acest lucru reprezintă un răspuns clar la ultimele eșecuri înregistrate de forțele armate rusești pe front în fața ofensivelor Kievului.

Anunțul lui Vladimir Putin vine după ce mai devreme în cursul zilei de miercuri televiziunile rusești au relatat că autoritățile au început evacuarea civililor din teritoriile ocupate de Moscova în regiunea Herson din sudul Ucrainei.

Vladimir Saldo, șeful administrației regionale de ocupație instalate de ruși în Herson, a declarat miercuri că autoritățile intenționează să evacueze aproximativ 50-60.000 de persoane în următoarele șase zile, pe fondul escaladării presiunii cauzate de o ofensiva ucraineană din această regiune.

Saldo ceruse Moscovei încă de joia trecută să organizeze evacuarea civilor din regiunea pe care o conduce, afirmând că aceștia nu sunt în siguranță din cauza loviturilor ucrainene.

„Luaţi-vă copiii şi plecaţi”, i-a îndemnat el pe locuitori într-o declaraţie difuzată pe reţelele sociale.

Rusia a început evacuarea în Herson

Generalul Serghei Surovikin, comandantul suprem al forțelor de invazie rusești, anunțase marți seară că Rusia va începe evacuarea civililor din această regiune din sudul Ucrainei.

„Situația din zona operațiunii militare speciale poate fi descrisă ca fiind tensionată. Inamicul nu renunță la încercările sale de a ataca pozițiile trupelor rusești", a declarat generalul Serghei Surovikin, responsabil de operațiunile din Ucraina în ultimele zece zile, la televiziunea rusă de stat Rossia 24.

Miercuri dimineața, Kirill Stremousov, cel mai cunoscut oficial instalat de forțele de ocupație rusești în Herson, a avertizat că inclusiv orașul Herson, capitala regiunii, ar putea fi vizat în orice moment de un atac al armatei ucrainene.

Forțele ruse din Herson au fost împinse înapoi cu 20-30 km în ultimele săptămâni și riscă să fie blocate pe malul drept sau vestic al râului Nipru. Forțele ucrainene „vor începe în scurt timp o ofensivă împotriva orașului Herson”, a mai declarat Stremousov.

Vladimir Putin vorbește de consolidarea economiei rusești

Liderul de la Kremlin a anunțat introducerea legii marțiale în cadrul unei ședințe televizate cu Consiliul de Securitate al țării.

El a declarat de asemenea că a dat dispoziții guvernului să creeze un consiliu special de coordonare sub premierul Mihail Mișustin care să lucreze cu guvernatorii ruși pentru a consolida efortul de război al Moscovei în Ucraina.

Putin a spus că măsurile pe care le-a ordonat vor crește stabilitatea economiei, industriei și producției rusești pentru a putea sprijini mai bine „operațiunea militară specială”.

„Lucrăm la rezolvarea unor sarcini foarte complexe și pe scară largă pentru a asigura un viitor de încredere pentru Rusia, viitorul poporului nostru”, a declarat el miercuri.

Urmărește ultimele evoluții din a 238-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.