Joe Biden, care dorește să reducă prețul benzinei, a cerut miercuri companiilor americane să crească producția de petrol pe teritoriul SUA, potrivit AFP.

Joe BidenFoto: Yuri Gripas / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

SUA „trebuie să crească în mod rezonabil producția de petrol a SUA”, a declarat președintele de la Casa Albă, după ce a confirmat că SUA va continua să apeleze la rezervele sale strategice pentru a stabiliza prețurile.

Această creștere a producției interne trebuie să se facă „fără a întârzia tranziția noastră către o energie curată”, a declarat președintele.

Biden și-a reiterat, de asemenea, criticile la adresa anumitor actori industriali din sectorul petrolului și gazelor.

„Profiturile rafinăriilor sunt de două ori mai mari decât de obicei. Iar marjele distribuitorilor sunt cu peste 40% mai mari decât de obicei", a scris el pe Twitter.

15 milioane de barili de ţiţei din rezervele strategice ale ţării

Preşedintele american Joe Biden a anunţat miercuri un plan de a vinde 15 milioane de barili de ţiţei din rezervele strategice ale Statelor Unite şi de a începe refacerea acestora, în timp ce încearcă să reducă preţurile mari ale benzinei înainte de alegerile intermediare din 8 noiembrie, transmite Reuters.

Măsura vine la două săptămâni după ce Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, condusă de Arabia Saudită, l-a supărat pe Biden, alăturându-se Rusiei şi hotărând o reducere a producţiei, stârnind temeri de o nouă creştere a preţurilor la benzinăriile din SUA, citează News.ro.

”Prin anunţul meu de astăzi, vom continua să stabilizăm pieţele şi să reducem preţurile într-un moment în care acţiunile altor ţări au provocat o asemenea volatilitate”, a spus Biden la un eveniment de la Casa Albă.

Biden a dat vina pe invadarea Ucrainei de către preşedintele rus Vladimir Putin pentru preţurile mai mari ale petrolului şi benzinei, în timp ce preţurile au scăzut cu 30% faţă de vârful de la începutul acestui an.