O rachetă rusească a lovit miercuri o termocentrală importantă din Burştin, în vestul Ucrainei, a anunţat guvernatoarea regiunii Ivano-Frankivs, Svitlana Onişciuk, citată de Reuters.

Urmările unui atac cu rachete în centrul KievuluiFoto: Efrem Lukatsky / AP / Profimedia Images

Termocentrala pe cărbune alimentează cu electricitate cinci milioane de consumatori din trei regiuni ucrainene, adică peste 10% din populaţia ţării dinainte de război.

Într-o declaraţie video online, Onişciuk a precizat că bombardamentul a provocat un incendiu la centrală, dar nimeni nu a fost rănit.

Zona respectivă, aflată la sute de kilometri de front, nu a fost afectată prea mult până acum de conflictul armat declanşat de Rusia în februarie. Termocentrala de la Burştin mai fusese totuşi lovită de patru rachete în 10 octombrie, a afirmat guvernatoarea.

Şi omologul ei din regiunea Viniţia, Serhi Borzov, a anunţat miercuri că ruşii au atacat instalaţii energetice, dar nu a dat detalii despre lovituri.

La Kiev, apărarea antiaeriană a doborât mai multe rachete ruseşti, a anunţat primarul Vitali Kliciko, potrivit Agerpres.

Ucraina, nevoită să introducă pene de curent programate în toată țara

Oficialii ucraineni din domeniul energiei au declarat miercuri că nu au avut de ales decât să introducă pene de curent de urgență și programate, după ce au pierdut cel puțin 40% din capacitatea de generare a energiei electrice a țării în urma unor zile de raiduri devastatoare ale rachetelor de croazieră și dronelor rusești, potrivit CNN.

"Din păcate, conform noilor date, aproximativ 40% din totalul infrastructurii și din capacitățile noastre de generare sunt într-adevăr grav avariate", a declarat Oleksandr Harchenko, consilier al ministrului ucrainean al energiei.

"Lucrările de restaurare și reparare sunt în curs de desfășurare, dar miracolele sunt posibile doar într-o anumită măsură", a spus Harchenko în declarația difuzată de televiziunea națională.

"Prin urmare, ar trebui să ne așteptăm nu doar la întreruperi de urgență, ci și la întreruperi programate astăzi și mâine, pentru a nu supraîncărca rețeaua", a adăugat el.

Urmărește ultimele evoluții din a 238-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.