Noi daune semnificative aduse barajului major Nova Kahovka din sudul Ucrainei pot fi observate în urma retragerii Rusiei din orașul Herson din apropiere, a anunțat vineri compania de imagini prin satelit Maxar, relatează Reuters.

Daune la barajul Nova Kahovka - imagine din satelit MaxarFoto: Handout / AFP / Profimedia

Maxar a spus că imaginile făcute vineri arată că mai multe poduri care traversează râul Nipru au fost, de asemenea, avariate. Trupele ucrainene au fost întâmpinate de locuitori bucuroși în centrul Hersonului, după ce Rusia a abandonat orașul.

„Imaginile din satelit din această dimineață... dezvăluie noi daune semnificative la mai multe poduri și la barajul Nova Kahovka, ca urmare a retragerii Rusiei din Herson peste râul Nipru”, a spus Maxar într-un comunicat.

Acesta a spus că secțiuni din partea de nord a barajului și a porților de ecluză au fost „distruse în mod deliberat”.

Imagini din satelit publicate de Maxar arată daune la barajul Nova Kahovja / FOTO Handout / AFP / Profimedia

La începutul acestei săptămâni, Rusia a acuzat Ucraina că a bombardat barajul.

Ambele părți s-au acuzat reciproc în mod repetat că plănuiesc să spargă barajul folosind explozibili, care ar inunda o mare parte din zonă în aval și ar provoca probabil distrugeri majore în jurul Hersonului.

Herson era singura capitală regională pe care Rusia a capturat-o de când forțele sale au invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.

Peste 30.000 de militari ruși s-au retras de pe pe malul estic al râului Nipru, a anunțat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat publicat de agenția de presă Interfax.

"Tot personalul, armele și echipamentele militare ale grupului au fost retrase pe malul stâng [estic]. În total, au fost retrași peste 30 de mii de militari ruși, aproximativ 5 mii de arme și echipamente militare, precum și bunuri materiale", potrivit comunicatului.

În 20 octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski spunea, la reuniunea Consiliului European, că are informații că Rusia ar pregătiun atac sub steag fals, prin minarea barajului Nova Kakhovka, el vorbind despre un posibil "dezastru de proporții istorice".

Potrivit lui Zelenski, barajul reține circa 18 milioane de metri cubi de apă, iar dacă ar fi aruncat în aer, 80 de așezări, între care Herson, ar fi inundate rapid:

  • "Sute de mii de oameni ar putea fi afectați. Alimentarea cu apă a unei mari părți din sudul țării ar putea fi distrusă. Centrala nucleară Zaporijie ar putea rămâne fără apa necesară sistemelor de răcire. Chiar și funcționarea canalului care alimentează Crimeea, despre care rușii spun că o îngrijesc, va fi compromisă”.