Patruzeci și cinci de soldați ucraineni au fost eliberați într-un schimb de prizonieri cu Rusia, iar corpurile neînsuflețite a doi soldați ucraineni uciși au fost, de asemenea, repatriate, a declarat vineri șeful biroului prezidențial ucrainean, relatează Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Oficialul, Andrii Yermak, nu a oferit detalii despre rușii eliberați în timpul schimbului. El a publicat un videoclip cu un grup de soldați așezați în spatele unui vehicul cărora li s-a spus „Bine ați venit în Ucraina”. Soldații au răspuns în cor: „Glorie Ucrainei!”.

În timpul schimbului anterior din 3 noiembrie, Rusia a eliberat 107 prizonieri de război ucraineni, inclusiv 74 de apărători ai uzinei siderurgice Azovstal, scrie Kyiv Indepenent.

Din martie, Ucraina a adus acasă peste 1.000 de civili și militari din captivitatea Rusiei.

Schimbul de pe 11 noiembrie are loc în ziua în care Rusia și-a retras forțele din orașul Herson, cu peste 30.000 de militari ruși trecând râul Nipru, în timp ce podul Antonovski a fost distrus.

Corespondentul de război al ziarului Komsomolskaia Pravda, Alexander Kots, a publicat și un videoclip de pe podul Antonovskyi.

„Probabil, a fost aruncat în aer în timpul retragerii grupului rus de pe malul drept pe malul stâng. Se pare că inamicul nu s-a apropiat încă de acest pod de cealaltă parte”, afirmă Kots.

Primii soldați ucraineni au intrat în orașul Herson după peste 6 luni de ocupație, înregistrările video cu momentul arătând bucuria și emoția fără margini a localnicilor strânși să îi întâmpine.

GUR le cere soldaților ruși lăsați în urmă de forțele Kremlinului să se predea

Direcţia principală de informaţii de pe lângă Ministerul ucrainean al Apărării a făcut apel la trupele ruse care au fost lăsate în urmă în Herson, după retragerea forțelor Kremlinului, să se predea.

Există rapoarte că unii soldați ar fi fost lăsați în urmă în timpul ordinului de retragere. Unii s-au schimbat în haine civile, dar există temeri că ar putea fi încă înarmați.

Într-o declarație postată pe canalele de socializare, serviciile secrete de apărare ale Ucrainei au declarat: „În caz de captivitate voluntară, Ucraina vă garantează supraviețuirea și siguranța. Respectăm convențiile de la Geneva, garantăm prizonierilor de război hrană, asistență medicală și posibilitatea schimbului dumneavoastră cu soldați ai forțelor armate ucrainene ținuți captivi în Federația Rusă. Este sigur să te predai după ce ai discutat în prealabil condițiile de predare cu reprezentanții autorizați ai comandamentului ucrainean, sunând la linia telefonică din cadrul proiectului de stat al Ucrainei „Vreau să trăiesc”.

Astfel, autoritățile ucrainene au furnizat numere de telefon sau le-au spus soldaților ruși să se apropie de armata ucraineană cu armele atârnate peste umăr, cu un steag sau o pânză albă și să strige „Mă predau”.