Rușii au părăsit Blahodatne în aceeași direcție din care au venit, ieșind din satul ucrainean izolat la adăpostul întunericului pentru a se alătura restului forțelor ruse care se retrăgeau peste râul Dnipro, povestește Reuters.

Soldati rusi in timp ce fura o masina de spalatFoto: Captura video

Doar câțiva locuitori au rămas în sat cele peste opt luni de ocupație, iar după ce forțele ucrainene au revenit joi fără opoziție, au curs lacrimi de ușurare și bucurie.

Au existat, de asemenea, amintiri chinuitoare și întrebări fără răspuns. Sătenii au identificat cel puțin un vecin care a fost împușcat mortal de ruși și trei despre care au spus că au fost luați de către trupele de ocupație, fără să se mai audă vreodată de ei.

"Am avut două nopți de somn liniștit", a declarat bucuroasă Halina, o femeie micuță în vârstă de 81 de ani care s-a născut în Volgograd, Rusia, și ai cărei părinți s-au mutat în sat când ea avea 11 ani.

Stând în picioare, sprijinită de o bicicletă ruginită și cu lacrimi în ochi, ea a adăugat: "S-a tras tot timpul din trei direcții. Dar au plecat acum două nopți. Acum trebuie să plece din Herson".

Serhii Kalko, o altă persoană dintre cele aproximativ 60 de persoane care au rămas în Blahodatne dintr-o populație de 1.000 de locuitori de dinainte de război, a fost impresionat de cât de liniștită a fost retragerea finală.

"Au plecat în tăcere. Nici măcar nu au vorbit unii cu alții", a declarat pentru Reuters bărbatul de 43 de ani.

Reuters a ajuns vineri la Blahodatne, la aproximativ 20 de kilometri nord de orașul Herson.

A fost una dintre zecile de așezări pe care forțele ucrainene le-au recucerit în ultimele zile, în timp ce Rusia se retrage din zonă, o înfrângere semnificativă pentru ea.

Premiul suprem este chiar Hersonul, unde imaginile au arătat zeci de oameni care aclamau și scandau sloganuri de victorie în timp ce primele trupe ucrainene care au sosit își făceau selfie-uri în mulțime.

În orașele și satele din jur, locuitorii au povestit despre viața sub ocupație după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie.

Jafuri, moarte și dispariții

Sătenii au estimat că aproximativ 100 de soldați ruși au fost în Blahodatne.

La sosirea lor, au spus unii săteni, rușii au căutat pe oricine era afiliat la grupurile pe care Moscova le defăima de mult timp ca fiind naționaliste. Trupele au cerut, de asemenea, ca locuitorii să predea telefoanele mobile, au adăugat aceștia.

Sătenii au spus că, pe tot parcursul ocupației, rușii au pătruns în casele libere și le-au jefuit, sustrăgând mobila și aparatele electrocasnice, cum ar fi televizoarele, sobele și frigiderele.

Kalko a dus Reuters la casa unui vecin, unde a arătat o fereastră mică despre care a spus că a fost spartă de un soldat rus cu tocul puștii pentru a intra.

Interiorul era presărat cu grămezi de haine, jucării, cutii goale și dulapuri cu ușile sparte.

"În fiecare casă în care nu locuiau oameni, au furat tot ce era de valoare", a spus el, ștergându-și ochii înlăcrimați.

Mihailo Hodikin, în vârstă de 73 de ani, a declarat că rușii l-au împușcat mortal pe vecinul său Vadik Ievchen, în vârstă de 46 de ani, în martie, când acesta s-a apropiat de poziția lor.

"Era puțin beat și s-a îndreptat spre pozițiile rusești de lângă copaci", a spus Hodikin, adăugând că rușii i-au aruncat cadavrul în curtea sa din spate pentru ca localnicii să îl îngroape.

Doi tineri - Vitali Siroha și Iura Karpinski - au fost arestați și luați cam în același timp și nu au mai fost văzuți de atunci, potrivit lui Kalko. El a spus că rușii au luat-o și pe nepoata vecinului său, care fusese rănită de un obuz.

Moscova a proclamat zona ca fiind parte eternă a Rusiei după ce a organizat ceea ce a numit referendumuri în Herson și în alte trei regiuni în septembrie, voturi denunțate de Kiev și de guvernele occidentale ca fiind ilegale și coercitive.

Vineri, soldații ucraineni preluau pozițiile săpate de ruși de-a lungul drumului care duce spre sat.