Anunțul Rusiei că și-a încheiat retragerea din orașul-cheie Herson și din zonele din apropiere reprezintă unul dintre cele mai semnificative momente ale războiului declanșat de Vladimir Putin în Ucraina în 24 februarie, scrie CNN. Herson a fost singura capitală regională ucraineană pe care forțele ruse au capturat-o de la invazia din februarie, fiind un premiu major pentru liderul de la Kremlin.

Ramasite ale vehiculelor rusilor in Herson, dupa ce s-au retrasFoto: Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Profimedia

Retragerea trupelor ruse spre est, peste râul Nipru, înseamnă cedarea unor întinderi mari pe care Rusia le ocupase încă de la începutul războiului și pe care președintele Vladimir Putin le declarase oficial drept teritoriu rus în urmă cu doar cinci săptămâni.

Regiunea din sudul Ucrainei a fost una dintre țintele principale ale armatei ruse în primele zile ale invaziei, ocuparea acesteia fiind vitală pentru ruși pentru a putea avansa înspre Nikolaev și Odesa, două dintre cele mai importante orașe din sudul țării.

Pe măsură ce trupele ruse s-au retras, forțele ucrainene au avansat cu prudență, pe fondul avertismentelor de la Kiev că rușii ar fi lăsat în urmă capcane. Armata ucraineană a transmis vineri că Rusia distruge infrastructura critică în timp ce se retrage, bombardând teritoriul recent eliberat din noi poziții defensive de pe malul estic al râului Nipro, conform CNN.

Vineri, podul principal de peste râul Nipro care leagă orașul Herson de partea de est a regiunii s-a prăbușit, ceea ce îngreunează orice încercare a ucrainenilor de a-i urmări pe rușii fugiți peste râu.

În timp ce Kremlinul a încercat să pună în cea mai bună lumină posibilă retragerea din Herson, este, fără îndoială, un eșec umilitor pentru președintele Vladimir Putin. Și, în timp ce purtătorul de cuvânt Kremlinului a insistat vineri că regiunea Herson rămâne parte a Rusiei, faptele de la fața locului spun o poveste diferită, mai arată CNN.