Armata Ucrainei provoacă pierderi "extrem de semnificative" forţelor ruse în apropierea oraşului Vuhledar din regiunea estică Donbas, a declarat duminică preşedintele Volodimir Zelenski, informează Reuters.

Război în Ucraina - Forțele ucrainene trag cu un tun autopropulsat 2S3 AkatsiyaFoto: Justin Yau / ddp USA / Profimedia Images

SINTEZA ZILEI

  • Volodimir Zelenski, în mesajul său de luni seară: Astăzi a fost o zi cu adevărat simbolică / Acum, în Ucraina se decide soarta ordinii mondiale / Trebuie să facem totul pentru a pune capăt agresiunii ruseşti în acest an
  • Cum a fost ținută secretă călătoria surpriză a lui Biden la Kiev - dar nu față de Rusia. Președintele a zburat peste noapte la Baza aeriană Ramstein din Germania, din Statele Unite. Avionul a fost realimentat și a zburat apoi spre Rzeszow, în sud-estul Poloniei. După un drum de o oră cu mașina, a ajuns la Przemysl, un oraș aflat la granița dintre Polonia și Ucraina.
  • Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a afirmat să nu „supraestimeze” capacitatea Rusiei de a produce arme, în timp ce a îndemnat aliații să extindă sancțiunile împotriva entităților care produc rachete rusești, potrivit CNN.
  • Șeful NATO: Putin "plănuiește mai mult război", în timp ce războiul din Ucraina intră în al doilea an de război. Nimeni nu știe cum se va încheia războiul din Ucraina, dar "nu există niciun semn" că președintele rus Vladimir Putin "și-a schimbat ambițiile" în timp ce invazia se apropie de împlinirea unui an în această săptămână, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
  • Tancurile Leopard vs cele rusești? E ca și cum ai compara Mercedes cu Lada, spune un soldat ucrainean care se antrenează în Germania. Un militar ucrainean a comparat tancurile germane Leopard 2 cu un Mercedes, în timp ce se antrena cu ele înainte de trimiterea lor pe câmpul de luptă, spunând că speră că acestea vor aduce un progres în război, scrie Reuters.
  • Următorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ar trebui să fie finalizat înainte de 24 februarie. Membrii UE ar trebui să aprobe cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în această săptămână, a declarat luni Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, în fața presei, potrivit Reuters.
  • Ministerul de Externe al Chinei a transmis luni că Statele Unite nu sunt îndreptăţite să „dea lecţii” despre furnizarea de arme, în contextul în care oficialii americani sunt îngrijoraţi că Beijingul ia în considerare furnizarea de „sprijin letal” pentru armata rusă, iar şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, era aşteptat la Moscova şi s-ar putea întâlni cu Vladimir Putin
  • Moscova confirmă capturarea unei localități la nord de Bahmut, anunțată anterior de Prigojin. Trupele ruse au preluat sub control localitatea Paraskoviivka, un sat situat la nord de oraşul asediat Bahmut în provincia Doneţk din estul Ucrainei, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării.
  • Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a declarat luni că gruparea sa militară are o „problemă majoră” cu aprovizionarea cu muniție, întrebându-se retoric în fața cui ar trebui să se închine pentru a remedia situația.
  • Bloggerii militari și corespondenții de război din Rusia au criticat dur Kremlinul fiindcă nu a putut împiedica vizita lui Joe Biden în Ucraina în timp ce Dmitri Medvedev a vorbit despre un legământ până la moarte al președintelui american.

Cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, ziua 362, LIVETEXT:

01:14Cum a fost ținută secretă călătoria surpriză a lui Biden la Kiev - dar nu față de Rusia

Președintele a zburat peste noapte la Baza aeriană Ramstein din Germania, din Statele Unite. Avionul a fost realimentat și a zburat apoi spre Rzeszow, în sud-estul Poloniei. După un drum de o oră cu mașina, a ajuns la Przemysl, un oraș aflat la granița dintre Polonia și Ucraina, potrivit Reuters.

00:50Volodimir Zelenski, în mesajul său de luni seară: Astăzi a fost o zi cu adevărat simbolică / Acum, în Ucraina se decide soarta ordinii mondiale / Trebuie să facem totul pentru a pune capăt agresiunii ruseşti în acest an

00:30 Preşedintele Joe Biden a ajuns la Varşovia

Președintele Statelor Unite a ajuns în capitala poloneză cu puţin înainte de miezul nopţii (ora locală), la bordul unui avion cu care a venit din sud-estul Poloniei, după ce şeful Casei Albe venise din Ucraina până acolo cu trenul.

Vizibil obosit, dar coborând totuşi cu uşurinţă treptele avionului, preşedintele Joe Biden a fost întâmpinat de ambasadorul Statelor Unite în Polonia şi a urcat în limuzina oficială, relatează News.ro.

23:52Ministrul ucrainean de externe spune că nu trebuie „supraestimată” capacitatea Rusiei de a produce arme

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a afirmat să nu „supraestimeze” capacitatea Rusiei de a produce arme, în timp ce a îndemnat aliații să extindă sancțiunile împotriva entităților care produc rachete rusești, potrivit CNN.

22:05Biden se află în Polonia, după vizita surpriză în Ucraina (ministru polonez)

Președintele american Joe Biden se află în Polonia, a declarat luni agenția de presă de stat PAP, citată de viceministrul polonez de externe Piotr Wawrzyk, după o vizită surpriză în Ucraina.

La începutul zilei, Biden s-a plimbat prin capitala ucraineană Kiev într-o vizită neanunțată, promițând să fie alături de Ucraina atât timp cât va fi nevoie, într-o călătorie programată pentru a pune în dificultate Kremlinul înainte de aniversarea unui an de la invazia Rusiei, potrivit Reuters.

21:31Șeful NATO: Putin "plănuiește mai mult război", în timp ce războiul din Ucraina intră în al doilea an de război

Nimeni nu știe cum se va încheia războiul din Ucraina, dar "nu există niciun semn" că președintele rus Vladimir Putin "și-a schimbat ambițiile" în timp ce invazia se apropie de împlinirea unui an în această săptămână, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

"Vedem contrariul. El nu plănuiește pacea. El plănuiește mai mult război", a declarat el pentru CNN la Conferința de Securitate de la Munchen.

„Leopard 2 este precum Mercedes”

21:07Tancurile Leopard vs cele rusești? E ca și cum ai compara Mercedes cu Lada, spune un soldat ucrainean care se antrenează în Germania

Un soldat ucrainean a comparat tancurile germane Leopard 2 cu un Mercedes, în timp ce se antrena cu ele înainte de trimiterea lor pe câmpul de luptă, spunând că speră că acestea vor aduce un progres în război, scrie Reuters.

20:30Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat, luni, că a transmis delegației chineze cu care s-a întâlnit săptămâna trecută la Conferința de securitate de la München că China este „responsabilă pentru pacea mondială” și că „nu trebuie să furnizeze Rusiei nicio armă”, potrivit CNN.

„Am precizat că China, în special, în calitate de membru al Consiliului de Securitate, este responsabilă pentru pacea mondială în situația pe care o trăim în prezent cu războiul de agresiune al Rusiei, care este și o încălcare a Dreptului internațional. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că China nu trebuie să furnizeze Rusiei nicio armă, nici bunuri cu dublă utilizare”, a spus Baerbock luni, după o reuniune a liderilor UE la Bruxelles.

20:15Joe Biden nu a fost singura personalitate care a călătorit luni la Kiev. Președintele Volodimir Zelenski a primit-o în capitala Ucrainei și pe Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional.

„Sprijinul FMI creează o oportunitate pentru Ucraina de a rămâne puternică. Este, de asemenea, o armă - o armă economică care ne permite nouă, societății și afacerilor noastre, să ne dezvoltăm”, a scris Zelenski pe Twitter.

20:10Rheinmetall, cel mai mare producător de arme din Germania, se așteaptă ca primul lot de muniție pentru tancurile antiaeriene Gepard să fie livrat în Ucraina până în luna iulie, a declarat luni CEO-ul companiei, Armin Papperger, citat de CNN. Sistemele Gepard au devenit cunoscute pentru capacitatea lor de a doborî dronele „kamikaze” Shahed-131 și 136 de fabricație iraniană.

China afirmă că SUA „nu sunt calificate să dea lecţii” despre furnizarea de arme către Rusia

19:50Următorul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ar trebui să fie finalizat înainte de 24 februarie

Membrii UE ar trebui să aprobe cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei în această săptămână, a declarat luni Josep Borrell, șeful politicii externe a UE, în fața presei, potrivit Reuters.

19:37 „China și Ungaria sunt pregătite să colaboreze pentru pace în Ucraina”

Înaltul diplomat chinez de la Budapesta și-a arătat luni apropierea față de Ungaria în problema ucraineană, după ce a acuzat Washingtonul că "a pus gaz pe foc", afirmând că Beijingul dorește să furnizeze arme Rusiei, potrivit AFP.

China este pregătită să coopereze cu Ungaria și cu "alte țări iubitoare de pace" pentru a "pune capăt războiului actual" din Ucraina, a declarat Wang Yi alături de omologul său ungar.

19:33Ministerul de Externe al Chinei a transmis luni că Statele Unite nu sunt îndreptăţite să „dea lecţii” despre furnizarea de arme, în contextul în care oficialii americani sunt îngrijoraţi că Beijingul ia în considerare furnizarea de „sprijin letal” pentru armata rusă, iar şeful diplomaţiei chineze, Wang Yi, era aşteptat la Moscova şi s-ar putea întâlni cu Vladimir Putin.

19:00UE ar trebui să-și folosească toată forța economică și juridică pentru a-i pedepsi pe cei care permit sustragerea de la sancțiunile impuse Rusiei, a declarat ministrul olandez de Externe Wopke Hoekstra, citat de The Guardian.

UE ar trebui să înființeze în acest sens un „sediu pentru sancțiuni” la Bruxelles, unde țările să își poată pune la comun informațiile și resursele în lupta împotriva unei astfel de evaziuni, a spus el.

Evgheni Prigojin se plânge că mercenarii Wagner nu mai primesc destulă muniție

18:50 Regele Charles al III-lea al Marii Britanii s-a întâlnit luni cu militarii ucraineni care sunt antrenaţi de forţele britanice şi internaţionale în sud-vestul Angliei, la Wiltshire.

18:35 Moscova confirmă capturarea unei localități la nord de Bahmut, anunțată anterior de Prigojin / Ce a spus recent Zelenski despre apărarea orașului asediat Bahmut

Trupele ruse au preluat sub control localitatea Paraskoviivka, un sat situat la nord de oraşul asediat Bahmut în provincia Doneţk din estul Ucrainei, a anunțat luni Ministerul rus al Apărării. Capturarea acestei localităţi fusese anunţată anterior de liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, şi apoi de liderul pro-rus din Doneţk, Denis Puşilin. Potrivit acestuia din urmă capturarea acelui sat ar permite trupelor ruse să blocheze drumul către localitatea Ceasov Iar, una dintre rutele de aprovizionare ale trupelor ucrainene care apără Bahmutul.

Într-un interviu publicat duminică de cotidianul italian Corriere della Sera, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus despre Bahmut că „este important pentru noi să-l apărăm, dar nu cu orice preţ şi nu dacă toată lumea moare”.

18:21 Evgheni Prigojin, șeful mercenarilor Wagner, a declarat luni că gruparea sa militară are o „problemă majoră” cu aprovizionarea cu muniție, întrebându-se retoric în fața cui ar trebui să se închine pentru a remedia situația.

17:54 „Nimeni nu credea că David îl va învinge pe Goliat, dar s-a întâmplat datorită acelei pietre dintr-o praștie. În cazul nostru, David, cu ajutorul armelor de la prietenii noștri, îl va învinge pe Goliat”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, după vizita surpriză făcută de Biden la Kiev.

Furie și ironii acide în Rusia după vizita lui Joe Biden la Kiev / Dmitri Medvedev vorbește despre „un legământ până la moarte”

17:34Bloggerii militari și corespondenții de război din Rusia au criticat dur Kremlinul fiindcă nu a putut împiedica vizita lui Joe Biden în Ucraina în timp ce Dmitri Medvedev a vorbit despre un legământ până la moarte al președintelui american.

17:28Președintele american Joe Biden s-a concentrat intens, în discuțiile cu Volodimir Zelenski, pe ceea ce s-ar putea întâmpla pe câmpul de luptă în lunile următoare, întâlnirea având loc într-o „conjuctură critică” - în timp ce Rusia se pregătește pentru o ofensivă de primăvară, iar Ucraina speră să recupereze teritoriul confiscat în ultimele 12 luni, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, citat de CNN.

„Au discutat despre următoarele luni pe câmpul de luptă și despre ce capacități are nevoie Ucraina pentru a putea reuși. Au vorbit despre nevoile Ucrainei în ceea ce privește energia, infrastructura, nevoile umanitare. Și au vorbit și despre partea politică”, a spus Sullivan.

17:11 Opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat de peste doi ani în detenţie, a apreciat luni că o înfrângere militară a Kremlinului este „inevitabilă”, la aproape un an de la declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei.

16:38 Zelenski: Dacă China se aliază cu Rusia va fi război mondial

„Pentru noi este important ca China să nu sprijine Federaţia Rusă în acest război”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu acordat cotidianului german Die Welt. „De fapt, aş vrea să fie alături de noi. Dar, deocamdată nu cred că este posibil”, a adăugat el.

„Însă văd o oportunitate pentru China de a face o evaluare pragmatică asupra a ceea ce se întâmplă aici. Pentru că dacă China se aliază cu Rusia, atunci va fi un război mondial, şi nu cred că China îşi dă seama de asta”, a susţinut Zelenski.

16:29Statele Unite au transmis Rusiei că Joe Biden va merge la Kiev cu câteva ore înainte de plecarea președintelui american, conform consilierului american pentru securitate națională, Jake Sullivan, care descrie ca fiind „fără precedent în vremurile moderne” vizita făcută luni în Ucraina de către liderul de la Casa Albă, scrie The Guardian.

Olanda acuză Rusia că face pregătiri să-i saboteze infrastructura energetică din Marea Nordului

16:11 FOTO Televiziunea de stat Rossiya 24 a lansat un cronometru cu o numărătoare inversă până la discursul pe care președintele Vladimir Putin urmează să îl susțină în fața parlamentului rus marți.

15:42 Importurile Indiei de petrol din Rusia au urcat luna trecută la nivelul record de 1,4 milioane de barili pe zi (bpd), un avans de 9,2% faţă de decembrie.

15:23MIVD, serviciul de informații militare al Olandei, a lansat luni acuzații fără precedent la adresa Rusiei, afirmând că aceasta a încercat să culeagă informații pentru a sabota infrastructură critică din partea olandeză a Mării Nordului.

14:51Șase militari ruși au fost uciși într-un incendiu izbucnit într-un buncăr din regiunea Kursk aflată la granița cu Ucraina, aceștia pierzându-și viața în urma unei „încălcări flagrante” a regulilor de siguranță, potrivit ministerului Apărării de la Moscova.

14:46Președintele Joe Biden a părăsit capitala Ucrainei, încheind o vizită istorică, potrivit reporterilor care călătoresc cu el, citați de CNN.

El a sosit la Kiev în jurul orei locale 8.00, s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, s-a plimbat cu acesta prin centrul Kievului și au susținut declarații comune de presă.

14:33Președintele Joe Biden a lăsat un mesaj în cartea de oaspeți de la Palatul Mariinsky din Kiev, vorbind despre curajul președintelui Volodimir Zelenski.

  • „Sunt onorat să fiu primit din nou la Kiev pentru a fi solidar cu oamenii din Ucraina care iubesc libertatea, domnule președinte.
  • Vă rog să acceptați cel mai profund respect al meu pentru curajul dumneavoastră. Slava Ucraina!”, a scris Biden.

Biden, lui Zelenski, la Kiev: Acum un an am vorbit la telefon noaptea târziu: Mi-ați spus: „Adunați liderii lumii să susțină Ucraina”

14:23Uniunea Europeană este gata să sprijine Republica Moldova pentru îndeplinirea aspiraţiilor de aderare la Uniunea Europeană, a transmis preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un mesaj video adresat participanţilor la cea de-a zecea sesiune a Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic (AP Euronest), care s-a deschis oficial luni la Chişinău, potrivit Deschide.md.

„Ne uitam cu speranţă către viitor şi vă asigur că Parlamentul European rămâne pe deplin angajat în sprijinirea Parteneriatului Estic. Vă respectăm şi suntem gata să vă sprijinim în realizarea aspiraţiilor dumneavoastră în relaţia cu Uniunea Europeană”, a declarat Roberta Metsola.

În jur de 100 de oficiali din ţările Parteneriatului Estic şi membri ai Parlamentului European au venit la Chişinău pentru a participa la cea de-a 10-a sesiune a Adunării Parlamentare Euronest. Potrivit unui anunţ al legislativului de la Chişinău, discuţiile se axează pe consecinţele invaziei Federaţiei Ruse în Ucraina, provocările din domeniul securităţii, integrarea economică, precum şi securitatea energetică.

14:13 ​Un vehicul militar rar a fost găsit în parcarea dintr-o curte din centrul capitalei ruse Moscova, descoperirea sa stârnind un val de ironii pe rețelele de socializare.

13:57 FOTO/VIDEO Culisele vizitei istorice pe care Biden a făcut-o la Kiev cu patru zile înainte de marcarea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina

13:15 Serviciul de Informații Externe al Rusiei a declarat luni că forțele armate ale Moscovei au distrus majoritatea echipamentelor militare primite de Ucraina din partea țărilor membre ale NATO, invocând și distrugerea unor vehicule de luptă care nici nu au ajuns încă la Kiev.

13:00 Pierderile rușilor conform ultimei estimări ale armatei ucrainene:

- 143.680 de militari (+820 în ultima zi)

- 3.316 tancuri (+6)

- 6.553 blindate de luptă (+8)

- 2.334 sisteme de artilerie (+7)

- 243 sisteme antiaeriene

- 471 lansatoare multiple de rachete MLRS (+2)

- 299 avioane (+1)

- 287 elicoptere

- 218 drone (+2)

- 18 nave/ambarcațiuni

12:42Zelenski și Biden, declarații de presă comune:

Zelenski:

  • Mulțumesc președintelui Biden că susține eforturile noastre. Nu există nicio altă alternativă decât un tribunal pentru crime de război
  • Rusia nu ne va învinge
  • Ucraina vă este recunoscătoare, domnule președinte, Dvs și tuturor cetățenilor care susțin libertatea noastră.
  • Acum un an am vorbit la telefon, noaptea tîrziu. Tancurile treceau granița. Mi-ați spus că puteți auzi explozii

Biden: V-am întrebat atunci ce se întâmplă, ce putem face? Mi-ați spus: Adunați liderii lumii să susțină Ucraina.

  • Mi-ați spus că nu știți când vom putea vorbi din nou. Acum, un an mai târziu, Kievul rezistă, democrația e în picioare.

12:35 Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat luni că relațiile cu Republica Moldova sunt foarte tensionate și a acuzat liderii de la Chișinău că urmăresc o agendă anti-rusă după ce președintele Maia Sandu a declarat lunea trecută că Moscova a elaborat un plan de destabilizare a țării sale. Peskov a amintit luni și de trupele rusești din Transnistria, avertizând Chișinăul să nu inflameze și mai mult situația.

12:21 „Joseph Biden, bine ați venit la Kiev! Vizita dumneavoastră este un semnal extrem de important de sprijin pentru toți ucrainenii.”, a scris Zelenski pe Facebook, postând și o fotografie.

Biden, vizită surpriză la Kiev

12:14Biden, prin Casa Albă, a anunțat vizita sa la Kiev „pentru a reafirma angajamentul nostru de neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”

„În timp ce lumea se pregătește să marcheze aniversarea unui an de la invazia brutală a Ucrainei de către Rusia, astăzi mă aflu la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski”, a transmis Biden printr-un mesaj publicat de Casa Albă.

„Când Putin și-a lansat invazia cu aproape un an în urmă, el credea că Ucraina era slabă și Occidentul era divizat. A crezut că ne poate supraviețui. Dar s-a înșelat complet,”, spune Biden.

„Astăzi, la Kiev, mă întâlnesc cu președintele Zelensky și echipa sa pentru o discuție extinsă despre sprijinul nostru pentru Ucraina. Voi anunța o nouă tranșă de livrări de echipamente critice, inclusiv muniție de artilerie, sisteme antiblindate și radare de supraveghere aeriană pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean de bombardamentele aeriene. Și voi anunța că mai târziu în această săptămână vom prezenta sancțiuni suplimentare împotriva elitelor și companiilor care încearcă să se sustragă sau să umple mașina de război a Rusiei. În ultimul an, Statele Unite au construit o coaliție de națiuni de la Atlantic până la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu sprijin militar, economic și umanitar fără precedent – și acest sprijin va dura”, a spus Biden.

12:03Președintele american Joe Biden a sosit la Kiev, luni, pentru a se întâlni cu președintele Ucrainei Volodimyr Zelenski, într-o vizită surpriză.

11:59Statele Unite au tot mai puține opțiuni în cazul izbucnirii unei noi crize petroliere, rămânând într-o situație delicată după ce administrația președintelui Joe Biden a deblocat anul trecut peste 200 de milioane de barili din rezerva strategică a țării pentru a combate creșterea prețurilor la carburanți.

11:32Noi imagini cu luptele din sudul orașului Bahmut din regiunea Donețk, publicate de Brigada 93 Mecanizată a armatei ucrainene:

11:20Șeful diplomației UE, Josep Borrell, susține apelul Estoniei ca statele membre să cumpere în comun arme pentru a ajuta Ucraina, miniștii de Externe ai UE fiind așteptați să discute despre acest plan luni la Bruxelles.

10:37Războiul din Ucraina va costa economia germană aproximativ 160 de miliarde de euro sau 4% din Produsul Intern Brut, ca urmare a diminuării creării de valoare până la finele anului, a apreciat preşedintele Asociaţiei Camerelor Germane de Industrie şi Comerţ (DIHK), conform Reuters.

Aceasta înseamnă că PIB-ul per capita în cea mai mare economie a Europei va fi cu 2.000 de euro mai mic decât ar fi fost dacă războiul din Ucraina nu ar fi avut loc, a declarat preşedintele DIHK, Peter Adrian, pentru cotidianul "Rheinische Post".

Industria are o pondere mai mare în economia Germaniei decât în alte ţări, şi cea mai mare parte a acestui sector este una cu un consum intensiv de energie, ceea ce înseamnă că firmele germane au fost afectate în mod deosebit de explozia preţurilor la energie, care anul trecut au atins maxime istorice în Europa.

10:00 Pentru a marca un an de la invazia în Ucraina, Rusia va susține că a capturat Bahmut indiferent de realitatea de pe teren, arată Ministerul britanic al Apărării în ultima sa evaluare a situației de pe front.

Forțele ruse sunt probabil supuse unei presiuni politice din ce în ce mai mari pe măsură ce se apropie „aniversarea” invaziei, se arată în cel mai recent raport al britanicilor.

Zelenski îl acuză pe Macron că își pierde timpul vorbind cu Putin

09:44Principalul diplomat al Chinei, Wang Yi, a ajuns luni la Moscova pentru a discuta despre un posibil plan de pace pentru Ucraina, scrie The Guardian, citând ziarul Kommersant.

09:01 Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, l-a acuzat pe omologul său francez, Emmanuel Macron, că își pierde timpul luând în considerare orice fel de dialog cu Rusia, scrie The Guardian. Zelenski a făcut aceste declarații duminică, într-un interviu pentru cotidianul italian Corriere della Sera, după ce a vorbit la telefon cu Macron.

„De fapt, Macron își pierde timpul. Am ajuns la concluzia că nu suntem capabili să schimbăm atitudinea Rusiei”, a declarat Zelenski.

08:55Miniştrii de externe din UE se reunesc luni la Bruxelles, înainte de împlinirea unui an de la invazia rusă din Ucraina, una dintre temele de discuţie fiind un nou pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.

Comisia Europeană a propus a zecea serie de măsuri punitive împotriva Rusiei, care se concentrează pe controale asupra exporturilor şi pe combaterea evitării sancţiunilor şi care urmează să fie adoptate până la 24 februarie, fără ca luni să fie aşteptată o decizie finală.

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, ia parte la reuniune, în contextul în care omologii săi din UE analizează noi mijloace de a sprijini Ucraina, cum ar fi furnizări de muniţie şi de arme.

Biden începe o vizită de două zile în Polonia

08:52 Președintele Joe Biden începe luni o vizită de două zile în Polonia. El se va întâlni la Varșovia cu membrii NATO în forma București 9, grupul aliaților NATO de pe flancul estic, a declarat John Kirby, coordonatorul Consiliului Național de Securitate pentru comunicații strategice. Călătoria „vine într-un moment important”, deoarece invazia Rusiei asupra Ucrainei atinge pragul unui an, a spus Kirby.

Şefii de state din Formatul Bucureşti 9 sunt Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria și este o organizație înființată pe 4 noiembrie 2015 în București, la inițiativa președintelui României Klaus Iohannis și a președintelui Poloniei Andrzej Duda în cadrul unei întâlniri bilaterale.

În ajunul vizitei preşedintelui american, Joe Biden, în Polonia, serviciile secrete ucrainene au avertizat că Rusia se pregăteşte să desfăşoare „exerciţii de amploare ale forţelor nucleare strategice”, cu scop de „şantaj”.

Duminică, Direcţia principală de informaţii a Ministerului Apărării din Ucraina a anunţat că Moscova pregăteşte componente ale forţelor sale nucleare pentru manevre care implică lansarea de rachete balistice şi de croazieră.

În pregătirea acestor exerciţii, a fost testată funcţionarea sistemului centralizat de control de luptă al forţelor armate ruse şi, ca parte a testului, forţele nucleare au fost plasate la cel mai înalt nivel de alarmă de luptă, a precizat sursa citată.

08:44Cel puţin 461 de copii au murit în războiul declanşat de Rusia în Ucraina în 24 februarie 2022, dar probabil numărul real al victimelor este însă mai mare, deoarece actualul bilanţ nu include şi situaţia din teritoriile ocupate de Rusia sau în care continuă ostilităţiile, a anunţat biroul procurorului general al Ucrainei, citat de The Kyiv Independent. De asemenea, 924 de copii au fost răniți, cel mai recent caz fiind cel al unui băiat de 16 ani din Bahmut.

Cel mai mare număr de victime s-a înregistrat în regiunea Doneţk, unde 445 de copii au fost ucişi sau răniţi.

08:28Președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina va menține apărarea orașului Bahmut, dar „nu cu orice preț”. Bahmut, în regiunea Donețk, avea o populație înainte de război de 70.000 de locuitori, dar acum oficialii ucraineni estimează că au mai rămas mai puțin de 5.000 de civili. Da, nu este un oraș deosebit de mare. De fapt, la fel ca mulți alții din Donbas, [a fost] devastat de ruși. Este important pentru noi să o apărăm, dar nu cu orice preț și să nu moară toată lumea”, a spus Zelenskiy pentru ziar.

Vizita lui Biden: De ce este Polonia atât de importantă pentru SUA

​07:56 Președintele american Joe Biden începe astăzi a doua sa vizită în Polonia de când a început războiul din Ucraina, pe 24 februarie 2022. În acest context, încercăm să răspundem la întrebarea: de ce este Polonia atât de importantă pentru SUA? UPDATE: Potrivit ultimelor informații,

președintele american va ateriza marți dimineață la Varșovia.

07:00Evacuarea forțată în masă a ucrainenilor din teritoriile ocupate temporar este dovada că Rusia comite un genocid, spune procurorul general ucrainean Andriy Kostin, potrivit Ukrinform. El a subliniat că în contextul războiului împotriva Ucrainei, Moscova vorbește constant despre necesitatea „așa-zisei de-ucrainizări”.

06:38De la 1 martie, armata rusă va închide ieșirea din Berdiansk din regiunea Zaporijia -încercând astfel să controleze populația din zonă, scrie Ukrinform

Armata Ucrainei provoacă pierderi „semnificative” forţelor ruse în apropierea oraşului Vuhledar, spune Zelenski

06:13 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat duminică un nou pachet de sancţiuni ce vizează sectorul financiar al Rusiei, în efortul de a viza rezervele Moscovei care sunt destinate războiului, informează dpa. Sancţiunile afectează nu doar reprezentanţii sectorului bancar din Rusia, ci şi Bursa de Valori din Moscova, supusă acum măsurilor punitive. Volodimir Zelenski a mai spus că cel de-al zecelea pachet de sancţiuni al Ucrainei este deja în lucru. "Colaborăm cu partenerii noştri pentru a-l consolida", a spus el.

05:30 Armata Ucrainei provoacă pierderi "semnificative" forţelor ruse în apropierea oraşului Vuhledar din regiunea estică Donbas, a declarat duminică preşedintele Volodimir Zelenski, ."Situaţia este foarte complicată. Şi ne luptăm. Distrugem invadatorii şi provocăm pierderi extraordinar de semnificative Rusiei", a afirmat preşedintele Zelenski în intervenţia sa video de duminică seara.

22:07Președintele francez Emmanuel Macron a vorbit duminică la telefon cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. Cei doi lideri au discutat despre recentele vizite ale lui Zelenski la Londra, Paris și Bruxelles și Macron i-a reafirmat lui Zelenski sprijinul militar NATO. Macron i-a reafirmat, de asemenea, lui Zelenskiy sprijinul său pentru o propunere de pace în 10 puncte, prezentată de Zelenski.

20:51 Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că Rusia a blocat rotația experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la cea mai mare centrală nucleară din Europa din orașul ucrainean Energodar, care a fost ocupat de ruși la scurt timp după 24 februarie, relatează Kyiv Independent.

Sinteza ultimelor 24 de ore:

  • Secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat că Beijingul intenționează să furnizeze „arme” Rusiei pentru a-și sprijini ofensiva din Ucraina.
  • Războiul din Ucraina va costa economia germană în jur de 160 de miliarde de euro în acest an, potrivit șefului Camerelor Germane de Industrie și Comerț (DIHK).
  • Franța va trimite Ucrainei tancuri AMX-10 „până la sfârșitul săptămânii viitoare”.
  • Trei persoane au fost ucise de bombardamentele rusești în apropierea orașului Berîslav, din sudul Ucrainei, duminică dimineață, potrivit oficialilor locali, relatează The Guardian.