Ministerul de Externe al Ucrainei a declarat că Rusia a blocat rotația experților Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la cea mai mare centrală nucleară din Europa din orașul ucrainean Energodar, care a fost ocupat de ruși la scurt timp după 24 februarie, relatează Kyiv Independent.

Un militar rus care măsoară nivelul de radiațiiFoto: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Potrivit ministerului, Rusia continuă să desfășoare în mod activ echipamente militare și militari la instalație: „Rusia încalcă în mod flagrant normele dreptului internațional, subminează normele de securitate nucleară și de radiație”.

Ministerul a adăugat că Rusia arată o „desconsiderare completă” față de cererea AIEA de a retrage imediat armele și personalul militar din centrală. „Dacă Rusia nu este oprită, acțiunile sale criminale la centrala nucleară ucraineană pot duce la o catastrofă necunoscută Europei”.

În decembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că „retragerea Rusiei de la centrala nucleară Zaporojia sau transferul controlului asupra acesteia către o terță parte este exclusă.

Rosatom a declarat la începutul lunii februarie 2023 că este pregătită să continue lucrările la crearea unei zone de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, după ce oficialii companiei s-au întâlnit cu șeful ONU, Rafael Grossi, potrivit Reuters.

„În această privință, (CEO-ul Rosatom) Alexey Likhachev și-a exprimat disponibilitatea părții ruse de a continua munca la punerea în aplicare a inițiativei directorului general al AIEA”, se arăta în comunicat.