Regele Charles al III-lea s-a întâlnit luni cu militarii ucraineni care sunt antrenaţi de forţele britanice şi internaţionale în sud-vestul Angliei, la Wiltshire, relatează News.ro.

Regele Charles i-a vizitat pe soldaţii ucraineni care se antrenează în Marea BritanieFoto: Chris Jackson / AFP / Profimedia

Regele a fost însoţit de generalul Patrick Sanders, şeful Statului Major General al armatei britanice, şi a asistat la un scurt exerciţiu de antrenament, după care s-a întâlnit cu militarii.

Regele Charles, care a urcat pe tron în toamna anului trecut, a părut extrem de interesat de modul cum sunt antrenaţi militarii.

Misiunea „oferă o pregătire de luptă de bază timp de cinci săptămâni recruţilor ucraineni care se vor întoarce să lupte în Ucraina”, potrivit unui comunicat al Palatului Buckingham.

Monarhul, care este pilot al forţelor aeriene regale, s-a întâlnit de asemenea cu militari internaţionali „care şi-au unit forţele cu armata britanică” pentru a oferi pregătire ucrainenilor. Este vorba despre instructori din mai multe ţări, printre care Noua Zeelandă, Australia, Canada, Lituania, Norvegia, Danemarca, Olanda, Suedia şi Finlanda.

Charles, care este şef de stat şi în Noua Zeelandă, a fost întâmpinat de un soldat neo-zeelandez cu un hongi, un salut tradiţional maori care presupune ca cele două persoane să îşi atingă şi să îşi apese nasurile reciproc.

Regele a avut, de asemenea, ocazia să vorbească cu câţiva soldaţi ucraineni care participă la pregătirea de bază.

Potrivit presei britanice, soldaţii ucraineni învaţă să mânuiască arme, să se apere, tehnică de bază în teren, dar primesc şi cunoştinţe despre îngrijiri medicale. Cei mai mulţi dintre recruţii care participă la curs au o experienţă militară redusă sau inexistentă, astfel încât învăţarea acestor abilităţi este deosebit de importantă pentru ei. Unii dintre ei au deja experienţă directă pe linia frontului. Atât vârsta, cât şi mediul de provenienţă al celor care se alătură acestui curs variază. În timpul cursului, ucrainenilor li se pun la dispoziţie şi traducători.

Circa 10.000 de soldaţi au fost aduşi la pregătire în Marea Britanie în ultimele şase luni.

Întâlnirea regelui Charles cu trupele ucrainene vine la câteva săptămâni după ce l-a primit la Palatul Buckingham pe preşedintele Volodimir Zelenski, cu ocazia vizitei pe care acesta a făcut-o în Marea Britanie.

___