​Președintele Volodimir Zelenski a cerut miercuri Marii Britanii, dar și altor state, să ofere Ucrainei „aripi pentru libertate”, trimițând avioane de luptă pentru a ajuta la respingerea invaziei Rusiei. În doar a doua călătorie în străinătate de când forțele ruse au intrat în Ucraina pe 24 februarie anul trecut, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a întâlnit miercuri cu premierul Rishi Sunak, dar și cu regele Charles.

Zelenski ofera lui Lindsay Hoyle o casca de pilotFoto: Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia

Zelenski a fost așteptat de Sunak personal la aeroport

Zelenski, primit cu aplauze de sute de parlamentari la Westminster Hall

  • "Așa cum ne-ați spus anul trecut, acesta este un război pe care Ucraina nu l-a început și nu l-a dorit. Dar este un război pe care a trebuit să-l duceți", a spus președintele Camerei Comunelor Lindsay Hoyle în timpul unui discurs de prezentare a lui Zelenski miercuri.
  • „Angajamentul nostru de a vă sprijini pe dumneavoastră și pe poporul dumneavoastră nu a slăbit”.

Zelenski a mulțumit Marii Britanii pentru că „marșăluiește cu noi spre cea mai importantă victorie a vieții noastre”, dar el a făcut în mod repetat un apel pentru avioane de luptă, pe care le-a numit „aripi pentru libertate”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care vizitează miercuri Marea Britanie, a declarat miercuri că va face tot posibilul pentru a convinge lumea să furnizeze Ucrainei avioanele moderne de care Kievul are nevoie pentru ca forțele sale militare să învingă Rusia.

FOTO:. Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia

  • „Noi... vom face tot posibilul și imposibilul pentru ca lumea să ne furnizeze avioane moderne pentru a oferi putere și a proteja piloții care ne vor proteja”, a declarat Zelenski în fața a sute de parlamentari în Westminster Hall din Londra.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus parlamentarilor britanici că „știm că libertatea va câștiga” în războiul împotriva Rusiei.

  • „Știm că Rusia va pierde”, a spus el. "Și știm cu adevărat că victoria va schimba lumea. Și aceasta va fi o schimbare de care lumea are nevoie de mult timp. Regatul Unit mărșăluiește cu noi, cred, spre cea mai importantă victorie a vieții noastre."

Piloții de luptă sunt considerați regi în Ucraina

El s-a referit la monarhul Marii Britanii, regele Charles, care este pilot, și a spus că în Ucraina toți piloții de luptă sunt considerați regi „pentru că sunt atât de puțini, sunt atât de prețioși”.

Avem libertate, dați-ne aripi pentru a o proteja

Zelenski i-a oferit apoi președintelui Camerei Comunelor, Lindsay Hoyle, o cască de pilot de luptă cu mesajul „Avem libertate, dați-ne aripi pentru a o proteja”.

FOTO:. Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelensky i-a mulțumit personal fostului prim-ministru britanic Boris Johnson.

  • „Boris, i-ai unit pe alții când părea absolut, absolut imposibil”, a spus Zelenski. "Mulțumesc.""Voi, toți, v-ați arătat cu toții seriozitatea și caracterul pe atunci. Caracter britanic puternic", a adăugat el.
  • "Nu ați compromis Ucraina și, prin urmare, nu v-ați compromis idealurile. Și astfel nu ați compromis spiritul acestor mari insule. Vă mulțumesc foarte mult."

El a mulțumit, de asemenea, premierului Rishi Sunak și regelui Charles al III-lea pentru sprijinul acordat.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, primit în audiență de regele Charles

Zelenski a sosit la Palatul Buckingham pentru a se întâlni cu regele Charles al III-lea, la scurt timp după ce s-a adresat membrilor parlamentului britanic și le-a mulțumit pentru sprijinul acordat în timpul războiului.

Îmbrăcat în acum celebra sa ținută militară kaki, Volodimir Zelenski tocmai părăsise parlamentul, unde a spus că întâlnirea cu regele Charles pentru prima dată de când a preluat tronul va fi „un moment cu adevărat special” pentru el.

Cu puțin timp înainte de sosirea lui Zelenski, biroul lui Sunak a anunțat planuri de a extinde un program de instruire a armatei ucrainene pentru a include forțele sale aeriene, „pentru a se asigura că piloții sunt capabili să piloteze avioane sofisticate de luptă standard NATO în viitor”.

Anunțul nu a oferit nici un interval de timp și nu a îndeplinit angajamentul de a furniza Kievului avioane britanice. Dar a semnalat o schimbare notabilă a sprijinului care ar putea deschide calea pentru ca alte țări să trimită avioane, excluse până acum de țările care se tem să trimită arme capabile să lovească teritoriul Rusiei.

Încheind declarațiile sale, Zelenski a spus că în urmă cu doi ani a părăsit parlamentul britanic mulțumind parlamentarilor pentru „ceaiul englezesc delicios”; acum avea să plece „mulțumindu-ți anticipat pentru avioanele englezești puternice”.

În timp ce își încheia discursul de la Londra, sirenele de raid aerian au răsunat în capitala Ucrainei Kiev.

Sunak a declarat parlamentului că Marea Britanie va oferi Ucrainei sprijinul de care are nevoie „pentru a asigura o victorie militară decisivă pe câmpul de luptă în acest an”.

Zelenski urma să se întâlnească, de asemenea, cu Regele Charles și să viziteze trupele ucrainene care se antrenează în Marea Britanie.

Zelenski ar urma să se întâlnească la Paris cu Macron și Scholz

Tot miercuri, Zelenski este asteptat sa călătorească spre Paris, pentru a se întâlni cu Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.

În timpul vizitei sale în Marea Britanie, Marea Britanie a anunțat adăugarea de noi nume importante din Rusia pe lista neagră a sancțiunilor, precum și planuri de a accelera furnizarea de echipamente militare la Kiev, inclusiv arme nespecificate cu rază mai lungă de acțiune.

Luna trecută, Marea Britanie a fost prima țară occidentală care a oferit tancuri de luptă, promițând 14 tancuri Challenger cu puțin mai mult de o săptămână înainte ca Statele Unite și aliații europeni să promită tancuri moderne.

Cancelarul german Olaf Scholz, public mai precaut decât alți lideri occidentali în ceea ce privește livrările de arme, a spus parlamentarilor de la Berlin că deciziile privind armele sunt cele mai bune atunci când sunt coordonate în culise, mai degrabă decât anunțate separat de țări într-o „competiție publică pentru a se întrece reciproc”.

Scholz a mai spus că se așteaptă la demonstrații puternice de sprijin pentru Ucraina de la summitul UE din această săptămână și la o nouă rundă de sancțiuni europene împotriva Rusiei în jurul aniversării invaziei.