Președintele Joe Biden, după toate aparențele, a avut un weekend liniștit la Casa Albă, mergând sâmbătă cu soția sa Jill Biden la cină la un restaurant, în cadrul unei rare ieșiri la Washington, scrie Reuters.

Joe Biden la Kiev, întâlnire cu Volodimir ZelenskiFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Dar, în culise, oficialii de la Casa Albă și din alte agenții au planificat intensiv ca Biden să facă o călătorie neanunțată la Kiev pentru a-și arăta solidaritatea cu Ucraina, cu câteva zile înainte de împlinirea unui an de la invazia Rusiei.

După luni de planificări, Biden a decis vineri să meargă mai departe cu această călătorie, potrivit Casei Albe.

Oficiali ai Casei Albe au declarat că Biden a fost dus la Baza comună Andrews, în afara Washingtonului, și a plecat duminică la bordul unui avion al Forțelor Aeriene, însoțit de o mână de consilieri. Împreună cu el au mai mers doar un reporter și un fotograf în locul grupului său obișnuit de presă.

Președintele a zburat peste noapte la Baza aeriană Ramstein din Germania, din Statele Unite. Avionul a fost realimentat și a zburat apoi spre Rzeszow, în sud-estul Poloniei. După un drum de o oră cu mașina, a ajuns la Przemysl, un oraș aflat la granița dintre Polonia și Ucraina.

Biden s-a urcat apoi într-un tren și a călătorit 10 ore până la Kiev. Trenul lui Biden a călătorit pe întuneric, cu o prezență de securitate puternică la bord.

Trenul s-a oprit în gara Kiev-Pasazhyrsky din capitala ucraineană, luni, în jurul orei locale 8.00 (06.00 GMT). Zona din jurul peronului fusese evacuată, iar ambasadorul SUA în Ucraina, Bridget Brink, îi aștepta pe Biden și pe personalul său.

„Este bine să mă întorc la Kiev”, a declarat Biden după ce a coborât din tren.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, care l-a însoțit pe președinte, a declarat că oficialii americani au anunțat oficialii ruși că Biden va călători la Kiev.

„Am făcut acest lucru cu câteva ore înainte de plecarea sa”, a declarat el reporterilor în cadrul unei conferințe telefonice.

Sullivan a declarat că această călătorie a „necesitat un efort de securitate, operațional și logistic din partea profesioniștilor din întregul guvern american pentru a lua parte la ceea ce era o acțiune riscantă și a face din ea un nivel de risc gestionabil”.

Locuitorii din Kiev trăiesc sub amenințarea constantă a atacurilor rusești cu rachete și drone.

După vizită, Biden s-a urcat din nou în tren pentru călătoria spre Przemysl. După ce a ajuns acolo, el s-a îndreptat spre Varșovia.

Decizia finală privind vizita lui Biden la Kiev a fost luată vineri

Jonathan Finer, consilierul adjunct pentru securitate națională, a oferit și el câteva detalii despre călătoria lui Biden, spunând că au existat luni de pregătire, iar decizia finală a fost luată vineri, după ce Joe Biden s-a întâlnit cu mai mulți oficiali de vârf în Biroul Oval, conform Tha Guardian.

  • „Echipa care l-a însoțit pe președinte a fost extrem de mică, constând în esență dintr-o mână de oameni - cei mai apropiați asistenți ai săi, o echipă medicală mică, un fotograf și cei de la securitate”, a spus Finer.

Această vizită a fost planificată meticulos timp de câteva luni, implicând mai multe departamente de la Casa Albă, precum și reprezentanți ai Pentagonului și, evident, ai serviciilor secrete. Această echipă a pus la punct în cele mai mici detalii fiecare etapă a călătoriei, inclusiv deplasarea terestră de la graniţa poloneză până la Kiev, şi a elaborat planuri alternative pentru eventuale situaţii neprevăzute ce ar fi putut surveni pe acest tronson.

În final, după o discuţie avută vineri în Biroul Oval cu colaboratorii săi apropiaţi, Biden însuşi a luat decizia finală de a merge la Kiev, estimând că, deşi existau riscuri, acestea erau gestionabile.

„Președintele a fost informat cu privire la fiecare etapă a planului și apoi a luat decizia finală de a merge după o întrunire în Biroul Oval și cu câțiva membri cheie ai cabinetului său”, a mai afirmat sursa citată, adăugând că a existat o comunicare constantă a Casei Albe cu Ucraina.

În timpul vizitei sale de câteva ore la Kiev, Biden s-a întâlnit cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi a anunţat un nou ajutor financiar şi echipamente militare pentru Ucraina. Alarmele sirenelor antiaeriene au răsunat pe tot parcursul vizitei președintelui american.

CITEȘTE ȘI: