Președintele american Joe Biden a mers luni la Kiev, unde s-a întâlnit cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski, într-o vizită surpriză. Este prima deplasare a lui Biden în Ucraina, de la începutul invaziei Rusiei, în urmă cu aproape un an, fiind o surpriză, în condiţiile în care Casa Albă anunțase că preşedintele nu are de gând să meargă şi în Ucraina, cu ocazia vizitei sale în Polonia.

Joe Biden la Kiev, întâlnire cu Volodimir ZelenskiFoto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

00:50Volodimir Zelenski, în mesajul său de luni seară: Astăzi a fost o zi cu adevărat simbolică

Preşedintele Volodimir Zelenski le-a vorbit ucraienilor despre semnificaţiile simbolice, dar şi pragmatice ale vizitei istorice de care au avut parte în cursul zilei la Kiev - cea a preşedintelui american Joe Biden -, el subliniind, cu trei zile înainte de a se împlini un an de la invazia rusă, că victoria trebuie obţinută în acest al doilea an al războiului şi că miza nu este numai soarta ţării, ci întreaga ordine mondială.

17:34 Bloggerii militari și corespondenții de război din Rusia au criticat dur Kremlinul fiindcă nu a putut împiedica vizita lui Joe Biden în Ucraina în timp ce Dmitri Medvedev a vorbit despre un legământ până la moarte al președintelui american.

17:28Președintele american Joe Biden s-a concentrat intens, în discuțiile cu Volodimir Zelenski, pe ceea ce s-ar putea întâmpla pe câmpul de luptă în lunile următoare, întâlnirea având loc într-o „conjuctură critică” - în timp ce Rusia se pregătește pentru o ofensivă de primăvară, iar Ucraina speră să recupereze teritoriul confiscat în ultimele 12 luni, a declarat consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, citat de CNN.

„Au discutat despre următoarele luni pe câmpul de luptă și despre ce capacități are nevoie Ucraina pentru a putea reuși. Au vorbit despre nevoile Ucrainei în ceea ce privește energia, infrastructura, nevoile umanitare. Și au vorbit și despre partea politică”, a spus Sullivan.

16:29Statele Unite au transmis Rusiei că Joe Biden va merge la Kiev cu câteva ore înainte de plecarea președintelui american, conform consilierului american pentru securitate națională, Jake Sullivan, care descrie ca fiind „fără precedent în vremurile moderne” vizita făcută luni în Ucraina de către liderul de la Casa Albă, scrie The Guardian.

14:46Președintele Joe Biden a părăsit capitala Ucrainei, încheind o vizită istorică, potrivit reporterilor care călătoresc cu el, citați de CNN.

El a sosit la Kiev în jurul orei locale 8.00, iar în timpul vizitei sale de câteva ore s-a întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, s-a plimbat cu acesta prin centrul Kievului și au susținut declarații comune de presă.

Alarmele sirenelor antiaeriene au răsunat pe tot parcursul vizitei lui Biden.

Agenţia EFE scrie că Biden a primit o plăcuţă aniversară pe Bulevardul Curajului din Piaţa Constituţiei din Kiev, care a fost inaugurată de însuşi preşedintele american şi de omologul său ucrainean. Numele lui Biden apare astfel alături de numele altor lideri străini care s-au remarcat pentru sprijinul acordat Ucrainei pe fondul invaziei ruse, cum este preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, premierul polonez Mateusz Morawiecki şi fostul premier britanic Boris Johnson.

14:30Președintele Joe Biden a lăsat un mesaj în cartea de oaspeți de la Palatul Mariinsky din Kiev, vorbind despre curajul președintelui Volodimir Zelenski.

  • „Sunt onorat să fiu primit din nou la Kiev pentru a fi solidar cu oamenii din Ucraina care iubesc libertatea, domnule președinte.
  • Vă rog să acceptați cel mai profund respect al meu pentru curajul dumneavoastră. Slava Ucraina!”, a scris Biden.

13:57 FOTO/VIDEO Culisele vizitei istorice pe care Biden a făcut-o la Kiev cu patru zile înainte de marcarea unui an de la invazia Rusiei în Ucraina

12:42Zelenski și Biden, declarații de presă comune:

Zelenski:

  • Mulțumesc președintelui Biden că susține eforturile noastre. Nu există nicio altă alternativă decât un tribunal pentru crime de război
  • Rusia nu ne va învinge
  • Ucraina vă este recunoscătoare, domnule președinte. Dvs și tuturor cetățenilor care susțin libertatea noastră.
  • Acum un an am vorbit la telefon, noaptea târziu. Tancurile treceau granița. Mi-ați spus că puteți auzi explozii

Biden:

  • V-am întrebat atunci ce se întâmplă, ce putem face? Mi-ați spus: Adunați liderii lumii să susțină Ucraina
  • Mi-ați spus că nu știți când vom putea vorbi din nou. Acum, un an mai târziu, Kievul rezistă, democrația este în picioare.
  • Este o onoare să fiu alături de dvs astăzi, în Kiev
  • Oamenii au fost bombardați în casele lor, iar asta cred că înseamnă crime de război
  • Acest război are un cost fără precedent
  • Din momentul în care am primit pentru prima dată raportul, acum un an, ne concentrăm să vedem cum vă putem ajuta
  • Peste 50 de țări ajută Ucraina
  • Sacrificiile Ucrainei au fost mult, mult prea mari
  • Deplângem, alături de familii, viețile pierdute în acest război
  • Rusia vrea să șteargă Ucraina de pe hartă
  • Armata Rusiei a pierdut jumătate din teritoriul ocupat în Rusia, tinerii ruși fug din Rusia, economia Rusiei e la pământ
  • Putin a crezut că Ucraina e slabă, iar vestul este divizat
  • A crezut că poate rezista mai mult decât noi
  • Peste un an, dovezile sunt chiar aici: suntem împreună, suntem uniți
  • Amintiți lumii în fiecare zi ce înseamnă curajul
  • Vom fi alături de dvs oricât va fi nevoie

Biden a avertizat că „războiul brutal și nedrept” este departe de a fi câștigat și că vor urma „zile, săptămâni și ani foarte dificile”.

12:21Jo Biden, bine ați venit la Kiev! Vizita dumneavoastră este un semnal extrem de important de sprijin pentru toți ucrainenii”, a scris Zelenski pe Facebook și pe Telegram.

12:14 Biden, prin Casa Albă, a anunțat vizita sa la Kiev „pentru a reafirma angajamentul nostru de neclintit față de democrația, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”.

„În timp ce lumea se pregătește să marcheze aniversarea unui an de la invazia brutală a Ucrainei de către Rusia, astăzi mă aflu la Kiev pentru a mă întâlni cu președintele Zelenski”, a transmis Biden printr-un mesaj publicat de Casa Albă.

„Când Putin și-a lansat invazia cu aproape un an în urmă, el credea că Ucraina era slabă și Occidentul era divizat. A crezut că ne poate supraviețui. Dar s-a înșelat complet,”, spune Biden.

„Astăzi, la Kiev, mă întâlnesc cu președintele Zelensky și echipa sa pentru o discuție extinsă despre sprijinul nostru pentru Ucraina. Voi anunța o nouă tranșă de livrări de echipamente critice, inclusiv muniție de artilerie, sisteme antiblindate și radare de supraveghere aeriană pentru a ajuta la protejarea poporului ucrainean de bombardamentele aeriene. Și voi anunța că mai târziu în această săptămână vom prezenta sancțiuni suplimentare împotriva elitelor și companiilor care încearcă să se sustragă sau să umple mașina de război a Rusiei. În ultimul an, Statele Unite au construit o coaliție de națiuni de la Atlantic până la Pacific pentru a ajuta la apărarea Ucrainei cu sprijin militar, economic și umanitar fără precedent – și acest sprijin va dura”, a spus Biden.

Sursă foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

12:00 Vizita are loc cu patru zile înainte de a se împlini un an de la invazia Rusiei în Ucraina.

Vizita lui Biden, neanunțată / Alerte de raid aerian în toată Ucraina

Vizita lui Biden este una surpriză, nefiind anunțată. Casa Albă a anunțat doar vizita de două zile pe care Biden o va face începând de astăzi în Polona.

În toată Ucraina este avertizare de raid aerian, pe fondul acestei vizite, scrie The Guardian.

New York Times relatează că președintele american Joe Biden a sosit la Kiev după o călătorie de zece ore cu trenul de la granița cu Polonia, scrie The Guardian.

El s-a plimbat în capitala Ucrainei alături de președintele Ucrainei Volodimyr Zelenski, iar cei doi au vizitat Mănăstirea Sf. Mihail în timp ce un avertisment de raid aerian răsuna în oraș.

„O demonstrație a hotărârii administrației Biden în fața invaziei Rusiei”

The New York Times a descris vizita drept „o demonstrație a hotărârii administrației sale în fața invaziei Rusiei”.

Vizita la Kiev a fost făcută pe ascuns din motive de securitate, Biden plecând din Washington fără să anunțe, după ce el și soția sa au luat cina la un restaurant sâmbătă seară.