​Președintele american Joe Biden începe astăzi a doua sa vizită în Polonia de când a început războiul din Ucraina, pe 24 februarie 2022. În acest context, încercăm să răspundem la întrebarea: de ce este Polonia atât de importantă pentru SUA? UPDATE: Potrivit ultimelor informații, președintele american va ateriza marți dimineață la Varșovia.

Biden, întâlnire cu refugiați din Ucraina în timpul vizitei din Polonia, martie 2022Foto: Evan Vucci / Associated Press / Profimedia Images

Președintele SUA va fi în Polonia de luni, 20 februarie, până miercuri, 22 februarie. În program are o întâlnire cu președintele Andrzej Duda, un discurs adresat cetățenilor polonezi (care va avea loc marți la Palatul Regal din Varșovia, iar publicul larg poate participa), precum și o întâlnire cu lideri politici ai structurii de apărare „București 9”, fondată în 2015 la București de către președinții Klaus Iohannis si Andrzej Duda.

Se mai speculează că Biden va vizita o bază militară din estul țării și chiar că Volodimir Zelenski i se va alătura președintelui american în Polonia (eventual chiar și la discursul de mulțumire adresat polonezilor), dar la data scrierii acestui articol, aceste informații nu sunt confirmate.

Vizita lui Biden va fi a doua în Polonia de când a început războiul din Ucraina. Președintele american a mai fost aici în martie 2022.

La vremea respectivă, s-a întâlnit cu președintele Duda, dar și cu oficiali ucraineni veniți special la Varșovia (ministrul de Externe Dmytro Kuleba și ministrul Apărării Oleksii Reznikov).

În plus, într-un discurs ținut tot la Palatul Regal, Biden a făcut afirmația controversată „Pentru numele lui Dumnezeu, omul ăsta (Putin) nu poate rămâne la putere.” Casa Albă a ținut să precizeze ulterior că președintele SUA „nu a cerut o schimbare de regim în Rusia”.

De ce revine Biden atât de repede în Polonia?

Data de 24 februarie 2023 reprezintă nu numai aniversarea de un an de la începerea războiului, dar și unul dintre cele mai importante momente de până acum din evoluția lui. Experții militari sunt de acord că începem o nouă etapă, rușii deja intensificând atacurile pe fronturile de est și sud, despre care se crede că preced o ofensivă mai puternică în Donbas.

La rândul lor, ucrainienii au primit întăriri militare foarte puternice în ultima vreme și se pregătesc și ei de atac.

La începutul acestui an, puterile vestice au depășit mai multe tabuuri legate de tipurile de armament pe care sunt dispuse să le trimită Ucrainei, crescându-le tot mai mult disponibilitatea de a da Kievului armament ofensiv.

La un an de la începerea războiului, ne aflăm într-un moment în care NATO strânge rândurile în jurul Ucrainei înaintea unei confruntări puternice – și, inevitabil, își asumă mai multe riscuri. Polonia este, din toate punctele de vedere, avanpostul alianței nord-atlantice în această confruntare indirectă cu Rusia.

Cea mai puternică armată din est

„Una dintre cele mai importante lecții pe care Polonia le-a învățat din războiul din Ucraina este de natură politică: cu cât ești tu însuți mai eficient în a te apăra în fața agresorului, cu atât sunt șanse mai mari că vei primi ajutor,” mi-a spus Marcin Terlikowski, expert de securitate internațională la PISM, Institutul Polonez pentru Relații Internaționale.

„Adică, trebuie să avem noi înșiși o armată foarte puternică, dacă vrem să creăm spațiul pentru ca NATO și Statele Unite să acționeze. Dacă Polonia cade în trei zile, ar fi foarte greu ca NATO să își implementeze planurile de apărare pe flancul estic. Dar, dacă ne putem apăra noi singuri la început, creăm timp, spațiu și libertate de manevră pentru NATO.”

Polonia este cel mai important partener estic al Americii la ora actuală pentru că este țara cea mai mare de lângă Ucraina, cu armata cea mai puternică din zonă și care, în plus, își demonstrează permanent disponibilitatea de a fi un aliat important.

Deja de mai mulți ani, Polonia era una dintre puținele țări din regiunea noastră care plăteau 2 la sută din PIB pe apărare, conform angajamentelor membrilor NATO. Anul acesta, planurile sunt să cheltuiască 3% pe apărare, iar liderul partidului de guvernământ, Jarosław Kaczyński, a vorbit chiar și de 5% - deși nu a dat un termen precis pentru ținta aceasta.

Planurile guvernului sunt să mărească armata de la 150.000 de soldați în prezent, la 300.000, iar asta include și o armată teritorială formată din voluntari, care a început deja să fie formată și antrenată în ultimii ani (experiența ucraineană, de asemenea, arată că voluntarii pot fi de mare folos).

Lista de cumpărături de armament a Poloniei este de asemenea impresionantă. Ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak, spune că vrea ca Polonia să aibă cele mai puternice forțe terestre din Europa și posibil sa nu fie o exagerare dacă ne uităm la ce investiții se fac și ritmul lor.

Polonia va avea cu siguranță cele mai multe tancuri moderne din UE când își implementează planurile. Varșovia cumpără peste 1.000 de tancuri K2 de la Coreea de Sud și 366 de Abrams (dintre care 250 noi) de la americani.

De asemenea, mai vrea 700 de obuziere autopropulsate (howitzer) de la coreeni, 200 de lansatoare de rachete HIMARS de la Statele Unite și încă 300 dintr-un model de lansator de rachetă corean. Acestea sunt doar piesele mari de armament.

În plus, Polonia și-a cumpărat sisteme de apărare antiaeriană Patriot de la americani, cu elementele primelor baterii ajungând deja în țară luna trecută – dar există planuri să se cumpere mai multe baterii. În prezent pe teritoriul Poloniei staționează deja sisteme Patriot ale americanilor și germanilor, însă Polonia și le cumpără în plus pe ale sale.

„Cel mai important pentru Polonia, văzând cum decurge războiul din Ucraina, a fost să cumpere tancuri și artilerie în volume mari, inclusiv tancurile cele mai grele din lume, Abrams,” explică Terlikowski.

„Acestea pot fi folosite pentru apărarea teritoriului polonez împotriva unui potențial atac terestru al rușilor. Exact acesta este tipul de armament care se folosește pentru a apăra teritorii.”

„Sigur, ideea e ca aceste achiziții să aibă un efect disuasiv. Nu neapărat credem că un conflict este inevitabil. Dar întreaga logică este să avem o forță militară atât de puternică încât să descurajeze Rusia din orice încercare de a ataca Polonia și NATO”, a mai spus expertul de securitate.

Avocat principal al Ucrainei

Refugiați ucraineni în punctul de trece a frontierei cu Polonia, Przemysl. FOTO: Artur Widak/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Polonia, desigur, nu este importantă doar pentru armata ei. Președintele Joe Biden, adresându-se marți poporului polonez, plănuiește să le mulțumească acestora pentru sprijinul acordat Ucrainei de când a început războiul.

Formele de sprijin sunt multiple. Este vorba, desigur, despre deschiderea granițelor pentru refugiații ucraineni și modul în care ei au fost sprijiniți și ajutați de polonezii obișnuiți. Dar nu numai.

Inițiativele prin care polonezii au trimis ajutor umanitar în Ucraina sunt nenumărate, de la doctori care au coordonat transporturi cu medicamente și echipament la spitale de lângă front, la echipament de protecție pentru cei care luptă în Ucraina sau ajutor pentru refugiații bolnavi, primiți în spitale aici sau transferați mai departe către Europa de Vest.

Într-una din cele mai cunoscute inițiative, intelectualul de stânga Slawomir Sierakowski a organizat o strângere de fonduri pentru a cumpăra o dronă Bayraktar pentru Ucraina.

Cetățenii polonezi au strâns 4,6 milioane de euro pentru a cumpăra drona, bani care până la urmă au fost folosiți pentru ajutor umanitar pentru Ucraina, deoarece producătorul turc a decis sa doneze aparatul.

Polonia este de asemenea o verigă cheie în tranzitul de marfă și oameni dintre Ucraina și Vest. Prin orașul Przemysl din estul Poloniei au trecut nu doar majoritatea refugiaților ucraineni în drum spre vest, dar și toți liderii politici ai lumii în drum spre Ucraina.

Tot foarte important, prin Polonia trec și trenurile cu marfă care duc înspre Europa de Vest cereale produse de Ucraina, după ce Rusia a blocat exporturile prin Marea Neagră.

Vorbind în ianuarie într-o conferință la Varșovia, Maciej Popowski, un reprezentant al Comisiei Europene, a spus că, în 2022, Ucraina a exportat 1,4 milioane de tone de cereale folosind linii de cale ferată spre vest, generând venituri de 20 de miliarde de euro pentru Kiev, bani absolut cruciali pentru a ține țara pe linia de plutire.

În fine, reprezentând poate unul dintre cele mai importante roluri pe care le are Polonia în război, transporturile de armament dinspre vest spre Ucraina trec prin această țară.

Deși există puțină informație publică despre acest subiect, este la ora actuală considerat un fapt bine cunoscut că armele trec prin aeroporturile, autostrăzile și căile ferate poloneze.

În afară de asta, Polonia a fost, de la început, unul dintre principalii avocați ai înarmării agresive a Ucrainei de către vest. În cel mai recent exemplu, liderii politici polonezi au presat foarte puternic Berlinul pentru a lua decizia de a permite re-exportarea de tancuri Leopard nemțești.

În contextul în care cancelarul german Olaf Scholz încă mai ezita în ianuarie, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că, dacă germanii nu se decid mai repede, Polonia va trimite tancuri Leopard Ucrainei chiar și fără permisiunea Berlinului.

Susținerea totală pe care o arată Polonia Ucrainei s-a văzut poate cel mai bine în noiembrie anul trecut, când elemente din sistemul de apărare antiaerian ucrainean au aterizat accidental pe teritoriul polonez, omorând doi oameni în localitatea Przewodow, la 6 kilometri de graniță.

Inițial s-a crezut că de vină sunt rachete rusești, însă investigatorii, inclusiv americani, au indicat rapid că responsabilă este o rachetă ucraineană.

Însă nicio clipă această informație nu a clătinat susținerea Poloniei pentru Ucraina, iar guvernul de la Varșovia, cunoscut de altfel pentru multe faux pas-uri sau gesturi agresive de politică externă, a menținut o linie perfect echilibrată pe parcursul întregii crize.

Din toate aceste motive, cu câteva zile înainte de vizita lui Biden, se vorbește despre cât de mult președintele Zelensky însuși și-ar dori să vină în Polonia cu această ocazie și să-și exprime public recunoștința față de polonezi.

Și tot din aceste motive, președintele american, care nu poate ajunge în Ucraina din motive de securitate, vine la aniversarea începerii războiului în locul care constituie pentru Vest cel mai apropiat proxi pentru Ucraina – Polonia.

Claudia Ciobanu este corespondent în Polonia al Balkan Investigative Reporting Network.