Două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei la granița cu Ucraina, două persoane murind în explozie. Surse din cadrul comunității de informații americane au declarat pentru AP că este vorba de două rachete rusești rătăcite. Ministerul polonez de Externe a declarat că o "rachetă de fabricație rusească" a fost responsabilă pentru uciderea a două persoane în satul Przewodów. Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia.

Rachete rusești au căzut pe teritoriul PolonieiFoto: Colaj foto

Pentagonul nu confirmă deocamdată informația. Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a declarat însă că rachetele sunt rusești. Moscova a negat atacul.

Explozia în cauză ar fi avut loc la Przewodowo, în districtul Hrubieszów, la 10 km de granița cu Ucraina. Informația este dată și de Bloomberg și The Guardian.

Polonia este țară membră NATO.

Cele mai importante informații despre situația din Polonia

01:58Premierul Poloniei le cere polonezilor să rămână calmi / Mai multe măsuri anunțate

În fața jurnaliștilor, Morawiecki a declarat că forțele de securitate și experți internaționali se află la Przewodów, în estul Poloniei, unde două persoane au fost ucise, pentru a încerca să determine cauza exploziei.

El a repetat mai multe măsuri deja anunțate, inclusiv o pregătire militară sporită și discuții cu aliații NATO despre o reuniune în temeiul articolului 4 între statele membre. De asemenea, va intensifica monitorizarea spațiului său aerian.

01:20Polonia afirmă că o "rachetă de fabricație rusească" a provocat explozia

Ministerul polonez de Externe a declarat că o "rachetă de fabricație rusească" a fost responsabilă pentru uciderea a două persoane în satul Przewodów din estul țării, marți după-amiază, potrivit The Guardian.

00:23 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că nu are cunoștință despre incidentul din Polonia

00:10 Președintele Andrzej Duda a discutat cu președintele american Joe Biden pe această temă în cursul nopții, potrivit Wyborcza Gazeta.

23:41Polonia ia în calcul activarea articolului 4 din tratatul NATO. Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului polonez, Piotr Muller, autoritățile de la Varșovia discută dacă să solicite consultări în temeiul articolului 4.

Articolul 4 prevede că: „Părțile se vor consulta ori de câte ori, în opinia vreuneia dintre ele, este amenințată integritatea teritorială, independența politică sau securitatea oricăreia dintre părți”.

23:28Vedant Patel, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a declarat că Statele Unite colaborează cu guvernul polonez și cu alți membri ai NATO pentru a aduna mai multe informații despre incident. Întrebat dacă ar conta dacă s-ar constata că este vorba de ceva accidental sau intenționat, el a răspuns: „Desigur, acesta este ceva care ar fi important”, potrivit New York Times.

23:18Guvernul României anunţă că analizează situaţia generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei, este în contact cu aliaţii și, totodată, pregătit „să procedăm în funcție de evoluția situației”.

„Guvernul României, prin ministerele și instituțiile de linie, este în contact cu aliații și analizează situația generată de căderea rachetelor pe teritoriul Poloniei. Suntem alături de aliații și prietenii poloni și pregătiți să procedăm în funcție de evoluția situației”, a transmis Executivul într-un mesaj pe Facebook.

Și Ministerul Apărării Naționale anunță că monitorizează, prin mecanismele de cooperare și consultare la nivel aliat și în plan bilateral, cu Ministerul Apărării din Polonia, incidentul din proximitatea graniței polono-ucrainene, în urma căruia doi cetățeni polonezi și-au pierdut viața.

„Ministrul român al apărării, Angel Tîlvăr, a transmis omologului polonez, Mariusz Błaszczak, solidaritatea și sprijinul Armatei României pentru adoptarea măsurilor necesare, după lămurirea tuturor circumstanțelor producerii incidentului în discuție. România condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea nejustificată și ilegală a Federației Ruse asupra Ucrainei și susține suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional”, mai precizează MApN.

23:12 Macron spune că „a luat contact” cu Polonia și anunță o „discuție” miercuri la G20 (Elysée)

Președintele francez Emmanuel Macron „a luat legătura cu autoritățile poloneze” după ce au fost raportate două rachete rusești care au lovit teritoriul polonez și "se menține la curent cu situația", a declarat marți seara Palatul Elysée pentru AFP.

„Președintele explorează posibilitatea unei discuții mâine dimineață la nivel de lideri”, „având în vedere prezența tuturor marilor noștri parteneri europeni și a marilor noștri parteneri aliați la G20”, reuniți în cadrul unui summit în Indonezia, unde este prezent și Emmanuel Macron, a adăugat președinția franceză.

22:55Germania transmite că monitorizează informațiile privind rachete rusești care ar fi căzut în Polonia, adăugând că se află în contact cu Polonia și alte țări membre NATO.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a postat pe Twitter pe acest subiect:

22:41 Președintele României a reacționat pe Twitter afirmând că țara noastră este alături de Polonia

„România este pe deplin solidară cu prietenul și aliatul nostru Polonia ca urmare a veștilor îngrijorătoare legate de exploziile de pe teritoriul său. Suntem în contact cu partenerii și aliații noștri”, a scris Iohannis.

22:34NATO spune că analizează informațiile potrivit cărora rachete au căzut în Polonia, țara sa membră, și că se coordonează îndeaproape cu autoritățile poloneze.

„Analizăm aceste rapoarte și ne coordonăm îndeaproape cu aliatul nostru Polonia”, a declarat un oficial NATO pentru CNN.

22:25Casa Albă spune că nu poate confirma informațiile privind rachete rusești ce au căzut pe teritoriul polonez, anunțând că lucrează cu Varșovia pentru a aduna mai multe informații în acest sent, scrie Reuters.

22:17Premierul Ungariei, Viktor Orban, a convocat o reunine de urgență după incidentul de la granița dintre Polonia și Ucraina.

22:12 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că rachetele care au căzut în Polonia sunt ale rușilor, potrivit Reuters.

„Am avertizat de mult timp că Rusia nu se va limita la a ataca doar Ucraina”, a afirmat Zelenski.

22:05 Departamentul de Stat al SUA spune că lucrează împreună cu partenerii polonezi pentru a stabili cu adevărat ce s-a întâmplat în Polonia.

„Rapoartele venite de la fața locului sunt îngrijorătoare”, spune Departamentul, care spune însă că "nu se află într-un punct în care să poată confirma unele dintre aceste rapoarte pe care le vedem".

21:55 Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, spune că Rusia nu a lovit ținte de la granița Ucrainei cu Polonia și spune că totul este o provocare, potrivit Reuters.

„Nu au fost lovituri asupra unor ținte din apropierea graniței de stat dintre Ucraina și Polonia. Fragmentele care apar în presă nu au nimic de-a face cu armele rusești”, se precizează pe contul de Telegram al Armatei Ruse, potrivit Kommersant.ru.

21:50 Lituania s-a alăturat țărilor NATO care și-au arătat susținerea pentru Polonia. Președintele lituanian Gitanas Nauseda a postat un mesaj pe Twitter:

21:42 Fragmentele de rachetă de la fața locului seamănă cu cele de la o rachetă 5V55K de la S-300, susțin cei din comunitatea OSINT.

21:40 Estonia spune că informațiile privind rachete rusești care ar fi căzut pe teritoriul Poloniei sunt „cele mai îngrijorătoare”.

Ministerul Afacerilor Externe din Polonia și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „ultimele știri din Polonia”. „Ne consultăm îndeaproape cu Polonia și Aliații. Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a scris MAE eston într-un tweet.

„Suntem pe deplin solidari cu aliatul nostru apropiat Polonia”, se mai spune în mesaj.

21:25 O reacție a venit din partea ministrului Apărării din Letonia, Artis Pabriks, care a postat pe Twitter:

„Condoleanțe fraților noștri polonezi. Regimul criminal din Rusia a tras cu rachete care au vizat nu numai civilii ucraineni, dar au căzut și pe teritoriul NATO, în Polonia. Letonia este pe deplin alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă”.

21:20Pompierii din Polonia au declarat marți că două persoane au murit într-o explozie în Przewodow, un sat din estul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina.

21:14 Pentagonul anunță că nu poate corobora, la acest moment, informațiile privind două rachete rusești care ar fi căzut în Polonia

21:03Un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor secrete americane a declarat că rachete rusești au căzut în Polonia, ucigând două persoane, a relatat marți Associated Press.

Nu se cunoaște deocamdată despre ce tip de rachete e vorba, de unde au fost lansate și cum de au căzut pe teritoriul polonez.

Rachete rusești au căzut în localitatea poloneză Przewodów, de lângă Ucraina

20:55 Premierul polonez a convocat o reuniune urgentă a unui comitet pentru securitate națională și afaceri de apărare, a anunțat marți pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului, potrivit Reuters.

Comitetul, format din șefii ministerelor Apărării, Internelor, Justiției și Afacerilor Externe, precum și din coordonatorul serviciilor de informații, este un organism care pregătește și coordonează deciziile privind securitatea națională și apărarea.

Purtătorul de cuvânt al cabinetului, Piotr Muller, nu a fost disponibil imediat pentru un comentariu. Tweetul său nu a menționat ce urma să discute comisia.

___