Declaraţiile preşedintelui american Joe Biden conform cărora "criminalul de război" Vladimir Putin "nu poate rămâne la putere" în Rusia au generat reacţii furioase la Moscova, informează dpa, potrivit Agerpres.

Kremlin backgroundFoto: Colaj foto

Senatorul rus Konstantin Kosaciov, preşedintele Comitetului pentru afaceri externe din camera superioară a Parlamentului Rusiei, a declarat că Biden a făcut cu o "regularitate înspăimântătoare" afirmaţii care sunt mare grave decât crimele. Au existat timpuri când cuvântul unui preşedinte al SUA avea greutate, însă acele timpuri au trecut, a adăugat Kosaciov.

În timpul discursului său înflăcărat susţinut sâmbătă seara în faţa unei mulţimi de oameni la Varşovia, Biden a spus: ''Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere''.

Casa Albă și Blinken, încercări de control al daunelor după declarația de sâmbătă

Această declaraţie a fost interpretată ca o schimbare majoră în politica externă a SUA, prin care Biden pare să fi sugerat că în Rusia ar fi necesară o schimbare de regim .

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ripostat rapid, afirmând că "nu este treaba lui Biden să decidă asta". "Preşedintele Rusiei este ales de ruşi", a spus Peskov.

În condiţiile în care afirmaţia lui Biden a făcut înconjurul lumii, Casa Albă a ţinut să precizeze că preşedintele SUA "nu a cerut o 'schimbare de regim'' în Rusia.

Șeful diplomaţiei americane Antony Blinken a venit și el cu o declarație în care a ținut să sublinieze că SUA "nu au o strategie de schimbare a regimului în Rusia sau în orice altă parte".

Joe Biden a fost criticat dur de un înalt diplomat american pentru declarația contra lui Putin: ”A făcut ca o situație periculoasă să devină și mai periculoasă”.

”Ar fi bine dacă Biden şi-ar face un control medical”

În acelaşi discurs de sâmbătă, Biden l-a calificat pe Putin drept "călău", "criminal de război" şi "dictator sângeros".

Preşedintele camerei inferioare a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, l-a acuzat pe preşedintele american de "declaraţii nediplomatice" şi de "isterie".

"Biden este slab, bolnav şi nefericit", a comentat Volodin pe Telegram. "Cetăţenilor americani ar trebui să le fie ruşine cu preşedintele lor. Este posibil ca el să fie bolnav. Ar fi bine dacă Biden şi-ar face un control medical", a adăugat el.

Pe de altă parte, potrivit lui Volodin, Vladimir Putin merită respect pentru atitudinea sa "reţinută".

Moscova a atenţionat recent că relaţiile diplomatice cu SUA sunt pe punctul de a fi complet compromise din cauza escaladării tensiunilor asupra invaziei ruse în Ucraina.