Richard Haass, un diplomat american de rang înalt și cu o mare experiență internațională l-a criticat pe președintele american Joe Biden pentru declarația sa potrivit căreia președintele rus Vladimir Putin "nu poate rămâne la putere".

HotNews.roFoto: Hotnews

În mesaje postate duminică pe Twitter, Haass, președintele Consiliului pentru Relații Externe al SUA, a spus că Biden a "făcut ca o situație dificilă să devină și mai dificilă și o situație periculoasă și mai periculoasă".

”Acest lucru este evident. Mai puțin evident este cum să repare daunele, dar sugerez ca principalii săi consilieri să-i contacteze pe omologii lor ruși și să clarifice faptul că SUA sunt pregătite să lucreze cu acest guvern rus”, a spus diplomatul.

"Ar trebui să existe două priorități în acest moment: încheierea războiului în termeni pe care Ucraina îi poate accepta și descurajarea oricărei escaladări din partea lui Putin. Iar acest comentariu a fost în contradicție cu ambele obiective", a declarat Richard Haass.

”Așa cum s-a mai spus, nu poți merge la război decât cu armata pe care o ai. Nu mai puțin adevărat este că nu poți încheia un război decât cu adversarul pe care îl ai. Faptul că Rusia lui Putin a acționat în mod criminal nu schimbă acest adevăr. Schimbarea de regim poate fi o speranță, dar nu poate constitui baza strategiei noastre”, a mai spus acesta.

Reacția diplomatului vine după ce sâmbătă, la Varșovia, Joe Biden a cerut o schimbare de regim în Rusia: ”Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere“.

Ulterior, un oficial de la Casa Albă a spus că liderul american a fost înțeles greșit: „Ceea ce a vrut să zică președintele (Biden) e că lui Putin nu i se poate permite să își exercite puterea asupra țărilor vecine sau asupra regiunii. El nu a vorbit despre puterea lui Putin în Rusia, nici despre o schimbare de regim”.