În ziua 32 a invaziei comandate de Vladimir Putin ucrainenii continuă contraatacurile în mai multe zone, în timp ce trupele ruse par să se concentreze pe încercuirea forțelor ucrainene ce luptă pe frontul cu trupele separatiste din estul țării. Un înalt diplomat american l-a criticat pe Biden deoarece, prin declarația de sâmbătă la adresa lui Putin, „a făcut ca o situație periculoasă și mai periculoasă”.

Război în Ucraina: orașul Harkiv, bombardat intens de rușiFoto: Aris Messinis / AFP / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente de duminică privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

23:42Ucraina observă o regrupare a trupelor ruse în Belarus şi se teme de o nouă ofensivă către Kiev - conform unei evaluări a Statului Major ucrainean prezentată duminică.

22:06Preşedintele Germaniei avertizează că „vremurile grele” şi efectele economice ale invaziei ruse în Ucraina sunt abia la început

21:43Chestiunea „neutralității” Ucrainei, unul dintre punctele centrale ale negocierilor cu Rusia, este „analizată în profunzime”, a dat asigurări Volodimir Zelenski, duminică, într-un interviu pentru presa rusă.

20:11Qatarul nu plănuiește noi investiții în Rusia până când nu va fi „claritate asupra stabilității”, a spus ministrul de externe, citat de CNN.

19:49O nouă rundă de negocieri Ucraina-Rusia, în persoană, are loc începând de luni, până miercuri, în Turcia

19:37Ministrul francez de externe Jean Yves Le Drian a declarat în cadrul Forumului de la Doha că va exista „vinovăție colectivă” dacă nu facem nimic pentru a ajuta orașul Mariupol. „Mariupol este noul Alep”, a spus Le Drian.

19:19Analist militar rus: Campania de iarnă s-a încheiat. Rusia va încerca să atace deciziv la vară

18:17Semne că războiul din Ucraina a trecut la o nouă fază / Multe întrebări, puține certitudini

17:31Ieşirea Auchan din Rusia ar însemna pierderi de locuri de muncă, nu pace - spune directorul general al Auchan Retail, Yves Claude, într-un interviu pentru Le Journal du Dimanche.

17:18Germania: Ambasadorul ucrainean boicotează un concert de susținere fiindcă erau și soliști ruși: Nu vrem ”marea cultură” rusă când cad bombe peste noi

17:07Aproape jumătate dintre ucrainenii cu vârste cuprinse între 18 și 55 de ani spun că sunt gata să participe direct la lupta împotriva invaziei ruse, potrivit unui sondaj realizat de cercetători europeni, în ciuda constrângerilor războiului, citează AFP.

16:33Mierea pierdută din Ucraina. Scumpiri peste tot și boicotul produselor rusești la raft, în Germania

15:58"Toate simulacrurile de referendumuri false din teritoriile ocupate temporar sunt nule și neavenite și nu vor avea nicio valabilitate legală. În schimb, Rusia se va confrunta cu un răspuns și mai puternic din partea comunității internaționale, adâncindu-și și mai mult izolarea globală", a declarat pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko.

Ucraina primește rachete antiaeriene supersonice de la britanici

15:50Rachetele antiaeriene Starstreak de fabricație britanică sunt gata să fie desfășurate în Ucraina pentru a doborî avioanele lui Putin, potrivit ministrului britanic al apărării, Ben Wallace.

Sistemul de armament cu lansare pe umăr se deplasează cu o viteză de trei ori mai mare decât cea a sunetului și este capabil să doboare avioane inamice care zboară la joasă înălțime, spun experții.

Potrivit lui Wallace, soldați ucraineni au fost deja instruți cum să le folosească. (Daily Mail)

15:30Papa Francis a vorbit duminică despre ”martiriul” Ucrainei,

15:17Generalul american Mark Hertling, fost comandant al trupelor americane în Europa, a spus că declarația lui Biden de sâmbătă poate că nu reprezintă un "limbaj prezidențial", dar era ceva ce avea nevoie să spună:

”Putin este o combinație între Milosevic, Ceaușescu și - bineînțeles - Hitler. A fost un mesaj pentru Europa și pentru Moscova.”

15:11Un ministru britanic a distanțat guvernul de declarația lui Joe Biden potrivit căreia Vladimir Putin "nu poate rămâne la putere".

"Cred că asta depinde de poporul rus. Cred că poporul rus este destul de sătul de ceea ce se întâmplă în Ucraina, de această invazie ilegală, de distrugerea propriilor mijloace de trai, de faptul că economia lor se prăbușește în jurul lor și cred că poporul rus va decide soarta lui Putin și a acoliților săi", a declarat Nadhim Zahawi, ministrul educației. (Guardian)

15:08Macron spune că nu va folosi termenii lui Biden cu privire la Putin: „Fără escaladări, nici prin vorbe, nici prin fapte”

Ce pierderi ar fi suferit armata rusă în ultima lună

15:05Pierderile suferite de trupele de invazie până acum, potrivit armatei ucrainene:

15:00Nou protest al locuitorilor din Herson contra ocupanților ruși:

14:36Reacții furioase la Moscova după ce Biden a spus că Putin nu poate rămâne la putere

14:04Gafă a viceministrului rus al apărării, care i-a spus unui soldat ce și-a pierdut piciorul în Ucraina ”Sper că te vei pune curând pe picioare”

13:49Primarul din Mariupol, Vadym Boichenko: Jumătate dintre locuitorii din Mariupol erau de etnie rusă. Ei [trupele rusești] ucid pur și simplu pe toată lumea. Acesta este un genocid, nu există alt cuvânt pentru așa ceva.

Americanii insistă că nu au o strategie de schimbare de regim în Rusia

13:24Autoritatea de supraveghere a comunicațiilor din Rusia, Roskomnadzor, a restricționat accesul la site-ul ziarului german Bild, după o cerere în acest sens făcută sâmbătă de parchetul general, potrivit site-ului autorității de reglementare. Roskomnadzor nu a furnizat motivul acestei măsuri.

13:17Turcia pledează pentru continuarea legăturilor cu Moscova: ”Dacă toată lumea arde punțile cu Rusia, atunci cine va mai vorbi cu ei?

12:44Rusia încearcă să împartă Ucraina ca pe Coreea de Nord și de Sud, a spus șeful serviciilor secrete militare ucrainene, adăugând că în curând, Kievul va declanșa un război de gherilă în teritoriile ocupate

12:35Bild scrie că Germania vrea un sistem anti-rachetă israelian ce ar acoperi și România, Polonia și țările baltice

12:13Americanii continuă să dea dezmințiri după declarația lui Biden privind debarcarea de la putere a lui Putin. ”Nu avem o strategie de schimbare a regimului în Rusia”, a spus Blinken.

Separatiștii din Luhansk vor să țină un referendum pentru alipirea la Rusia

12:10Dilema SUA: Poate fi justificată asasinarea lui Vladimir Putin? Scurtă istorie a tiranicidului -The Conversation

11:45Șeful autoproclamatei republici Luhansk din estul Ucrainei spune că ar putea organiza în curând un referendum privind aderarea la Rusia

11:34Compania care produce Atomik - o vodcă fabricată în zona de excluziune de la Cernobîl - lansează alte două băuturi premium și donează profiturile refugiaților din Ucraina.

Măsura vine în contextul în care trupele rusești ocupă terenurile pe care sunt cultivate și recoltate fructele pentru fabricarea băuturilor. (BBC)

11:06Volodimir Zelenski a avertizat Moscova că sădește o ură profundă față de Rusia în rândul poporului ucrainean cu bombardamentele sale ce reduc orașele la ruine, ucigând civili și împingându-i pe alții în adăposturi, lăsându-i să caute mâncare și apă pentru a supraviețui.

"Faceți totul pentru ca poporul nostru însuși să părăsească limba rusă, deoarece limba rusă va fi acum asociată doar cu voi, cu exploziile și crimele voastre, cu crimele voastre", a spus Zelenski într-un discurs video înflăcărat de sâmbătă noapte.

Biden, criticat în SUA pentru că a cerut înlăturarea lui Putin de la putere

11:01Într-o informare de duminică dimineață, Statul Major General al Ucrainei a spus că a respins șapte atacuri inamice în regiunile Donețk și Luhansk din Donbas, distrugând opt tancuri.

Între timp, Ministerul rus al Apărării a raportat o bătălie pentru controlul a două sate din apropierea bastionului separatist din Donețk și, de asemenea, a afirmat că un atac cu rachete a distrus vineri un depozit de arme și muniții în regiunea Zhytomyr, la vest de Kiev. (Reuters)

10:43Richard Haass, președintele Consiliului pentru Relații Externe al SUA, a spus că Joe Biden, prin declarația de sâmbătă la adresa lui Putin "a făcut ca o situație periculoasă și mai periculoasă".

10:15Rusia a început să distrugă depozitele ucrainene de carburanți și alimente, ceea ce înseamnă că guvernul va trebui să distribuie aceste stocuri în viitorul apropiat, a declarat duminică Vadym Denysenko, consilierul ministrului ucrainean de Interne.

În seara de sâmbătă rușii au bombardat un depozit de carburanți din Lviv, pompierii având nevoie de 14 ore pentru a stinge incendiul:

Rusia a lovit ținte militare din orașul Lviv cu rachete de croazieră de înaltă precizie, a transmis duminică Ministerul rus al Apărării.

h2; Două coridoare umanitare duminică, unul dintre ele în greu-încercatul Mariupol

10:12Expert german în Europa de Est: „Regimul lui Putin nu poate face față invaziei” / Se va ajunge la o supraîncărcare militară, la fel ca pe vremea URSS

09:46Ucraina și Rusia au convenit asupra a două "coridoare umanitare" pentru a evacua duminică civilii din zonele de pe linia frontului, inclusiv permițând oamenilor să plece cu mașini particulare din orașul Mariupol, a declarat vicepremierul Iryna Vereshchuk.

09:42Osetia de Sud trimite soldați în Ucraina pentru "a ajuta la apărarea Rusiei"

09:18Există o cale de ieșire din această spirală de agresiune”, spune unul dintre cei mai de succes negociatori de pace din lume

09:10VIDEO Mii de ruși au protestat la Praga contra războiului

09:03”Când Vladimir Putin ne-a transmis că vom asista la „consecințe cu care nu ne-am confruntat niciodată în istoria noastră”, eu cred că a avut dreptate. Lumea se restructurează sub ochii noștri, dar nu în mod obligatoriu cu viteza și în sensurile invocate de Putin”, scrie Silviu Nate într-un excelent material intitulat ”Mariajul sino-rus și reflexia geopolitică a războiului din Ucraina”

08:54Imagini cu o dronă ucraineană aruncând o bombă într-un vehicul rusesc:

Rușii vor să încercuiască trupele ucrainene de pe frontul cu regiunile separatiste

08:44Ultima evaluare a situației războiului de la ministerul britanic al apărării:

  • Forțele rusești par să își concentreze eforturile pentru tentativa de a încercui forțele ucrainene care au front cu regiunile separatiste din estul țării, trupe ale Moscovei avansând din direcția Harkiv în nord și Mariupol în sud.
  • Câmpul de luptă din nordul Ucrainei rămâne în mare parte static, contraatacurile locale ucrainene împiedicând încercările rușilor de a-și reorganiza forțele.

08:37Vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk a declarat că Rusia a dus cu forța 40.000 de ucraineni "într-o direcție necunoscută" prin "așa-zisele coridoare umanitare". Această deportare de persoane nu a fost coordonată cu autoritățile ucrainene, afirmă Vereshchuk. (Nexta TV)

08:19Kievul a cerut Crucii Roșii să nu deschidă, așa cum a anunțat, un post în Rostov pe Don, în Rusia, deoarece s-ar legitima astfel "coridoarele umanitare" ale Moscovei și răpirea și deportarea forțată a ucrainenilor

08:00Scurtă recapitulare, sâmbătă dimineață a celor mai relevante știri recente

  • Escaladarea retoricii lui Biden față de Moscova nu a fost un apel la schimbarea regimului din Rusia, a declarat un oficial de la Casa Albă, ci a fost menită să pregătească democrațiile lumii pentru un conflict extins.
  • Zelenski a întrebat Occidentul dacă este intimidat de Rusia, cerându-i să furnizeze o fracțiune din echipamentul militar din stocurile sale. "Am așteptat deja 31 de zile".
  • Patru rachete au lovit Lviv la doar 60 km de granița cu Polonia, au declarat oficialii locali, în cel mai important atac asupra orașului în războiul care durează de o lună.
  • Forțele rusești au cucerit Slavutych, unde locuiesc muncitorii de la fosta centrală nucleară de la Cernobîl, a declarat un oficial.
  • Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost arătat prezidând o reuniune, fiind prima dată când a fost văzut vorbind în public după mai bine de două săptămâni.
  • La Cernihiv sunt 44 de persoane grav rănite, inclusiv trei copii, care nu au putut fi evacuate pentru tratament, deoarece orașul din nordul țării a fost izolat de forțele rusești, a declarat primarul.
  • Mai mult de 100.000 de persoane trebuie evacuate din Mariupol, a declarat vicepremierul Iryna Vereshchuk.
  • Zelenski a îndemnat țările producătoare de energie să crească producția pentru ca Rusia să nu-și poată folosi bogăția de petrol și gaze pentru a "șantaja" alte națiuni.
  • Bursa de la Moscova va relua luni tranzacționarea acțiunilor și obligațiunilor rusești în mod normal, timp de o jumătate de zi, a anunțat banca centrală.
  • "Ne-au atacat și ne-au bombardat. Au distrus totul în orașul nostru. Au murit atât de mulți copii, atât de multe femei", a spus Olha Moliboha, în vârstă de 90 de ani, cu lacrimi în ochi, după ce a fugit în Polonia din Cernihiv, chiar înainte ca un pod cheie să fie distrus. "Toate casele noastre sunt distruse, nu mai sunt acolo. Nu avem unde să trăim".

06:15Un contraatac ucrainean care a început vineri la est de orașul Harkiv a dus la recucerirea mai multor sate, potrivit administratorului regional.