​​În cea de-a 33-a zi de război, Ucraina continuă să reziste, sprijinită de comunitatea internațională. Președintele Volodimir Zelenski spune că Ucraina este pregătită să discute despre adoptarea unui statut neutru ca parte a unui acord de pace, o nouă rundă de negocieri urmând să aibă loc la începutul acestei săptămâni în Turcia.

Razboi in UcrainaFoto: Colaj foto

Cele mai importante evenimente de luni privind invazia sunt LIVETEXT pe HotNews.ro:

04:00Departamentul Apărării din SUA intenționează să accelereze producția de sisteme de rachete antiaeriene Stinger și rachete antitanc Javelin pentru a-și reface propriile stocuri epuizate, pe măsură ce Pentagonul continuă să trimită aceste sisteme către forțele armate ucrainene, potrivit CNN.

02:35Serghei Lavrov a declarat că țările occidentale au ajuns până la un banditism direct împotriva Rusiei, potrivit Tass.

01:30Statul major ucrainean a declarat că forțele sale „continuă să mențină apărarea circulară” în interiorul orașului-port Mariupol, chiar dacă forțele ruse au consolidat controlul în jurul orașului, potrivit CNN.

01:06Kuleba: Cel mai ambițios scop al negocierilor cu Rusia,așteptate marți, este încetarea focului

00:58„Schimbarea de regim”, această strategie sulfuroasă pe care America nu o mai vrea-Analiză AFP

00:38Un atac cibernetic lovește un mare furnizor de telecomunicații ucrainean, spun oficialii ucraineni

00:07Serviciile secrete britanice spun că Grupul Wagner a fost desfășurat în estul Ucrainei

23:10Forțele Armate ale Ucrainei, împreună cu Legiunea Națională Georgiană, au eliberat Rudnitskoie, la 60 km est de Kiev, împingând linia frontului la 15 km est.

22:54Biden despre declarația că Putin „nu poate rămâne la putere”: Nu îmi cer scuze, nu retrag

22:34Pionul lui Putin sau avocatul Ucrainei? Cele două fețe ale lui Roman Abramovici

22:00Soldații ruși care au capturat site-ului dezastrului nuclear de la Cernobîl au condus vehiculele blindate fără echipamente de protecție împotriva radiațiilor printr-o zonă extrem de toxică numită „Pădurea Roșie”, ridicând nori de praf radioactiv, au declarat anhajații de la fața locului, scrie Reuters.

21:21Un înalt oficial american al apărării a spus că SUA nu pot confirma că ucrainenii au preluat controlul asupra orașului Irpin, după ce anterior primarul Oleksandr Markushin a spus că forțele ucrainene au preluat controlul deplin asupra orașului.

Oficialul a spus că forțele ucrainene au preluat controlul asupra orașului Trosteaneț de la ruși și, de asemenea, încearcă în mod activ să preia controlul asupra Hersonului.

20:44Ce știm despre deportările forțate ale ucrainenilor în Rusia

20:11Carlsberg a declarat că se va retrage complet din Rusia după ce aceasta invadat Ucraina, la câteva ore după un anunț similar din partea Heineken.

„Am luat decizia dificilă și imediată de a căuta o eliminare completă a afacerii noastre în Rusia, ceea ce considerăm că este lucrul corect de făcut în mediul actual”, a spus compania, care deține producătorul rus de bere Baltika Brewery, ai cărui angajați reprezintă o cincime din forța de muncă globală a Carlberg.

20:01Forțele ruse s-au blocat în mai multe părți ale Ucrainei - oficial al Apărării americane

19:59Generalii, simbolul pierderilor rusești foarte grele în Ucraina

Amploarea pierderilor rusești în Ucraina – chiar dacă cifrele rămân neverificabile – a atins, evident, proporții considerabile, simbolizate de un fenomen observat încă din primele zile de conflict: moartea multor generali și ofițeri superiori, scrie AFP.

19:43Un jurnalist ucrainean a dispărut în afara Kievului, scrie The Kyiv Independent.

Potrivit jurnalistei ucrainene Natalia Boguta, reporterul agenției de presă Unian Dmytro Khyliuk ar fi fost capturat de forțele ruse la începutul lunii martie. Se crede că este ținut în captivitate în Dymer, un sat din regiunea Kiev, a transmis, luni, jurnalista Natalia Boguta.

Aproape 1.180 de clădiri de locuit cu mai multe etaje din Harkiv, distruse în atacurile forțelor ruse

19:34Ministrul de Finanțe al Ucrainei Serhii Marchenko spune că Guvernul nu va accepta nicio pierdere de teritoriu în favoarea Rusiei și că, în ciuda războiului, salariile și pensiile sunt plătite. „Vreau să vă spun că, în ciuda întregului război pe care îl vedem acum, guvernul nostru încă funcționează”, a declarat Marchenko pentru CNN.

Potrivit acestuia, guvernul plătește salarii și pensii și 200 de dolari pentru fiecare persoană care și-a pierdut locul de muncă din cauza războiului. „În prezent, peste 3 milioane de oameni sunt refugiați și trăiesc temporar în țări europene. Este, de asemenea, un prejudiciu mare pentru economia noastră”, a afirmat el.

„Nu se poate nici măcar să menționăm că putem trăi fără o parte a teritoriului nostru pentru că este vorba despre economia noastră. Este vorba despre oamenii noștri. Este vorba acum despre logistica noastră. Portul nostru din regiunea Odesa este blocat. Așa că trebuie să găsim o altă modalitate de a transfera mărfurile către Europa și alte țări”, a adăugat ministrul de Finanțe.

19:24Ce articole cu adevărat excepționale (pentru aceste vremuri) publica Novaya Gazeta din Rusia înainte să fie închisă din cauza cenzurii

19:22Aproape 1.180 de clădiri de locuit cu mai multe etaje din Harkiv - al doilea cel mai mare oraş ucrainean după Kiev - au fost distruse în săptămânile de atacuri ruse aeriene şi terestre, a declarat luni primarul Ihor Terehov. De asemenea, au fost distruse peste 50 de grădiniţe, aproape 70 de şcoli şi 15 spitale, a mai spus primarul din Harkiv, potrivit agenţiei de presă ucrainene UNIAN.

Roman Abramovici și negociatori ucraineni au avut simptomele unei presupuse otrăviri

19:10WSJ: Roman Abramovici și negociatori ucraineni au prezentat simptomele unei presupuse otrăviri

18:48Vladimir Putin l-a avansat în grad pe liderul cecen Ramzan Kadîrov

18:23Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a vorbit cu cancelarul german despre modul în care decurge procesul negocierii cu Rusia. „Am raportat despre progresul în combaterea agresiunii și crimelor Federației Ruse. Mi-am exprimat recunoștința pentru ajutorul oferit de Germania. Presiunea asupra Rusiei trebuie să continue, sancțiunile trebuie intensificate”, a scris Zelenski pe Twitter.

18:09FOTO Cum a fost neutralizată mina marină din apropierea coastelor românești în Marea Neagră.

18:07VIDEO „Soldații ruși mi-au purtat hainele, mi-au furat banii, mi-au împușcat soțul în picior”: Relatarea dramatică a unei ucrainence de pe spatul de spital

18:04Rusia plănuiește atacuri cu rachete de pe mare - Ucraina

17:57Rusia va restricționa intrarea pe teritoriul său a persoanelor care vin din „țări neprietenoase”

20.000 de persoane din orașul devastat Mariupol ar fi fost duse în Rusia împotriva voinței lor

17:48Parlamentarul ucrainean Inna Sovsun spune că 20.000 de persoane din orașul devastat Mariupol ar fi fost duse în Rusia împotriva voinței lor. „Practic, au fost răpiți de statul rus”, a afirmat ea, citată de BBC.

17:42Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus luni că a discutat cu premierul italian Mario Draghi despre contribuția Italiei la crearea unui sistem care să ofere Ucrainei garanții de securitate pentru a o proteja de viitoare amenințări.

"Am discutat despre cursul contracarării agresiunii ruse. Am mulțumit pentru sprijinul important de apărare și umanitar. Poporul ucrainean își va aminti acest lucru. Apreciem dorința Italiei de a se alătura creării unui sistem de garanții de securitate pentru Ucraina", a spus Zelenskii pe Twitter.

17:36Purtătorul de cuvânt al primarului orașului Mariupol a spus că 5.000 de persoane au fost ucise în localitate de la începutul asediului, dar nu spune cum a fost calculat acest bilanț, scrie Reuters.

17:16Primarul orașului Irpin, de lângă Kiev, a declarat luni că forțele ucrainene au preluat controlul deplin asupra orașului

17:06Forțele ucrainene au recăpătat controlul asupra unui mic sat de la periferia Harkivului

16:57Rusia i-ar putea recunoaște drept „compatrioți” pe toți vorbitorii de rusă, indiferent de țara în care trăiesc

16:51Negocierile ruso-ucrainene de la Istanbul ar putea începe marți potrivit parlamentarului și negociatorului ucrainean David Arakhamia. Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, și liderul rus, Vladimir Putin, au discutat ieri despre negocieri în timpul unei convorbiri telefonice, dar nu au precizat public când vor începe săptămâna aceasta discuțiile.

16:37Imagini aeriene cum drone ghidate prin sistemul Starlink atacă faimoasa coloană de forțe terestre ruse care se întinde 64 de kilometri în apropiere de Kiev

16:27Ultimul ziar independent din Rusia a anunțat că își suspendă activitatea

15:12Afișarea literei „Z” ar putea fi considerată infracțiune în Germania

15:03Lavrov: O întâlnire între Putin și Zelenski ar fi contraproductivă acum

15:00Kremlinul spune că „nu se teme” de Volodimir Zelenski după ce a interzis difuzarea unui interviu cu acesta

14:20Forțele ruse se regrupează dar nu reușesc să avanseze în nicio parte a Ucrainei, a declarat luni adjunctul ministrului apărării citat de BBC, confirmând astfel raportul publicat dimineață de guvernul britanic.

Hanna Malyar a declarat că forțele ruse încearcă să-și consolideze pozițiile deja deținute și să străpungă baricadele defensive din jurul capitalei, dar nu au șanse să cucerească Kievul.

13:57”Rușii ne răpesc primarii. Pe unii îi ucid, alții nu mai sunt de găsit”, spune Zelenski

13:35Ministrul ucrainean al Economiei:Pierderile depășesc 560 de miliarde de dolari

Mină marină în largul Mării Negre, la 70 de kilometri travers de Capu Midia

13:14În jur de 160.000 de oameni au rămas blocați în Mariupol, a precizat primarul Vadim Boichenko, adăugând că este nevoie de evacuarea totală a portului asediat de ruși.

13:00Harkiv a fost lovit de armata rusă de 200 de ori în ultimele 24 de ore, potrivit Kyiv Independent care îl citează pe guvernatorul regiunii Oleg Synegubov. Atacurile au venit din partea artileriei, dar au fost folosite și sistemele de lansare de rachete.

12:23Zelenski, despre implicarea Occidentului: Francezilor le este frică de Rusia / Marea Britanie este clar de partea noastră. Ce spune despre Germania

11:42Primarul Mariupolului cere evacuarea completă a orașului: „Federația Rusă se joacă cu noi” / Câți oameni mai sunt blocați în „orașul fantomă"

11:35Mină marină, observată în largul Mării Negre, la 70 de kilometri travers de Capu Midia. Forțele Navale au trimis în zonă o navă militară.

11:23Patriarhul Kirill spune că problemele financiare ale rușilor sunt o pedeapsă de la Dumnezeu

11:16Unde își ascund oligarhii ruși „banii negri”

11:10De la debutul războiului, rușii au ucis 143 de copii, a transmis luni avocatul poporului de la Kiev, citat de Kyiv Independent. Alți 216 au fost răniți. Autoritățile spun că numărul victimelor ar putea fi mult mai mare în condițiile în care unele zone sunt inaccesibile din cauza luptelor.

Ce trupe și echipamente militare ar fi pierdut Rusia în Ucraina până acum

11:06Rușii au pierdut în jur de 17.000 de soldați, potrivit ultimului bilanț publicat luni de Statul Major al armatei Ucrainei.

10:44Luni nu va fi deschis niciun coridor umanitar din motive de securitate, au anunțat autoritățile ucrainene citate de Nexta. Potrivit acestora, ar exista riscul unor provocări din partea armatei ruse.

10:20Mihail Șișkin: Nici NATO, nici Ucraina nu pot ”de-Putiniza” Rusia. Singurii care pot facea asta sunt rușii / Tentativele de democratizare a Rusiei au eșuat în trecut

09:49A slăbit războiul din Ucraina poziția lui Putin în Rusia? Experții nu sunt prea convinși

09:47Un consilier al președintelui Zelenski a precizat că Turcia este unul dintre statele care ar putea fi un garant pentru problemele de securitate ale Ucrainei, pe viitor, informează Reuters.

09:46Numărul cetăţenilor ucraineni care au intrat în ţară în ultimele 24 de ore este cu 13% mai mic decât în ziua precedentă, potrivit datelor Poliţiei de Frontieră. De la începerea războiului și până în 27 martie, ora 24,00, au intrat în România 562.942 de cetăţeni ucraineni.

09:43Situația rămâne dramatică în Mariupol. Crucea Roșie a transmis că nu reușește nici acum să transporte ajutoare în orașul asediat de trupele ruse, solicitând Rusiei și Ucrainei să asigure un cordon umanitar.

09:15Statul Major al Ucrainei a transmis că trupele ruse se retrag din zona Kiev, după pierderi semnificative, transmite Kyiv Independent.

Mariupol, singuru punct în care forțele ruse ar fi câștigat teren

09:06Trupele ruse nu au reușit să avanseze în ultimele 24 de ore. Practic, nu au fost înregistrate schimbări semnificative ale raportului de forțe din teren, potrivit ultimelor date actualizate de ministerul britanic al apărării citat de BBC. Pierderile sunt mari și moralul trupelor ruse este scăzut.Singura zonă unde rușii au câștigat teren este regiunea Mariupol, unde continuă luptele acerbe pentru cucerirea orașului-port care ar asigura Rusiei un cordon spre zonele separatiste din est.

08:28Autoritățile ucrainene citate de Nexta susțin că racheta de croazieră care a lovit depozitul din Lutsk a fost lansată din Belarus și a zburat la altitudine joasă astfel încât nu a putut fi detectată de sistemele de radar. Potrivit informațiilor disponibile la această oră, nu există victime, a spus guvernatorul regiunii Volyn.

08:20Soldații ruși au dat buzna în biroul reprezentantului președiniei ucrainene în Crimeea, care funcționează în orașul Herson după anexarea peninsulei de către Rusia în 2014. Soldații au distrus ușile din clădire și au dat jos steagurile, relatează Nexta.

08:02În contextul în care președintele Ucrainei Volodimir Zelenski (fost actor - n.red) nu a mai fost invitat să se adreseze Galei Premiilor Oscar, actrița Mila Kunis a fost cea care a adus în discuție războiul din țara sa de origine.

Prezentând premiul pentru muzică, Kunis a vorbit despre ”puterea și demnitatea” ucrainenilor. "Când vedeți puterea și demnitatea celor care se confruntă cu devastarea, este imposibil să nu fiți mișcați de rezistența lor. Nu poți simți decât admirație pentru cei care găsesc puterea de a continua să lupte”.

07:49Școlile din Kiev se vor redeschide luni în regim online, potrivit BBC. Anunțul fusese făcut duminică de primarul capitalei.

07:04Trupele rusești au părăsit orașul de lângă centrala nucleară Cernobîl după protestele locuitorilor. Potrivit Reuters, primarul Yuri Fomichev a transmis luni într-un mesaj video online că trupele ”și-au terminat treaba” pentru care veniseră și au părăsit orașul Slavutîci

Rușii au preluat controlul asupra oarșului sâmbătă și l-au reținut pe primar pentru scurt timp. Sute de oameni au protestat față de ocupația rusă, ieșind pe străzi cu steagul ucrainean, edilul fiind eliberat ulterior. Slavutîci este orașul unde locuiește personalul care muncește la centrala nucleară și care trebuie să se asigure că aceasta rămâne offline, după ce a fost închisă ca urmare a catastrofei din 1986.

06:14Trupele ucrainene au lansat cu succes contraatacuri în jurul oraşului Harkov din estul ţării, potrivit şefului militar regional, transmitere luni dpa, citat de Agerpres. Oleg Sinegubov a informat pe Telegram că trupele ruse au fost respinse duminică din mai multe localităţi. "Îi conducem pe ocupanţi înapoi în direcţia graniţei (ruse)", a spus el

06:00Într-o conversație telefonică, Erdogan i-a cerut lui Putin să înceteze focul în Ucraina

05:50Potrivit jurnalistei belaruse Hanna Liubakova, aflată în orașul de vest Lviv, cafenelele locale afișează pierderi rusești în vitrinele lor.

04:40Armata ucraineană a publicat cel mai recent raport operativ, în care susține că Rusia și-a retras trupele care înconjurau Kievul după ce a suferit pierderi semnificative. Retragerea a dus la un recul „semnificativ” al înaintării Rusiei, a spus statul major al forțelor armate.

04:28Mai multe incendii au izbucnit în zona centralei nucleare de la Cernobîl, ocupată de forțele ruse, potrivit autorităților ucrainene, informează luni AFP. "În zona de excludere au început incendii masive, care pot avea consecințe foarte grave", a scris duminică seara vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe contul său Telegram.

04:00Alarma aeriană a început să sune în Kiev

23:42Ucraina observă o regrupare a trupelor ruse în Belarus şi se teme de o nouă ofensivă către Kiev - conform unei evaluări a Statului Major ucrainean prezentată duminică.

22:06Preşedintele Germaniei avertizează că „vremurile grele” şi efectele economice ale invaziei ruse în Ucraina sunt abia la început

21:43Chestiunea „neutralității” Ucrainei, unul dintre punctele centrale ale negocierilor cu Rusia, este „analizată în profunzime”, a dat asigurări Volodimir Zelenski, duminică, într-un interviu pentru presa rusă.