Parlamentul Rusiei i-ar putea recunoaște pe toți vorbitorii limbii ruse drept „compatrioți”, indiferent de țara în care trăiesc, potrivit unui proiect de lege depus în parlamentul de la Moscova, anunță TASS.

Ministrul rus al apararii Serghei Soigu si Vladimir PutinFoto: Kremlin.ru

Proiectul legislativ a fost depus de parlamentarul Konstantin Zatulin de la partidul Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin, acesta fiind prim-vicepreședinte al Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, responsabil de „relațiile cu compatrioții”.

Documentul publicat luni pe site-ul parlamentului rus afirmă că obiectivul proiectului este de a „elimina deficiențele unei interpretări nerezonabil de largi a conceptului cheie de 'compatriot'”.

Legea propune „recunoașterea drept compatrioți a persoanelor care cunosc limba rusă” și a celor care „au strămoși direcți care s-au născut sau au trăit pe teritoriul Federației Ruse”.

„Acest lucru ține cont de faptul că în ultimii 30 de ani de la prăbușirea URSS, a crescut o nouă generație de compatrioți care nu aveau cetățenie URSS. În acest sens, legătura cu cetățenia URSS a fost exclusă din definiția conceptului de 'compatriot'”, spune expunerea de motive a legii.

Urmărește ultimele evoluții din a 33-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.