Kremlinul a afirmat luni că „nu se teme” să publice un interviu cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski dar că acesta trebuie verificat „pentru a fi conform cu legea” din Rusia, relatează Ukrayinska Pravda.

Volodimir ZelenskiFoto: Captura de ecran

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a afirmat că Roskomnadzor, autoritatea de monitorizare a mass-media din Rusia, va face verificările necesare cu privire la interviul acordat de Volodimir Zelenski duminică presei ruse.

Comentariile lui Peskov vin după ce Roskomnadzor a interzis presei din Rusia să publice interviuri cu Zelenski și a amenințat jurnaliștii cu controale.

„Roskomnadzor va evalua conținutul acestui interviu pentru conformitatea cu legislația noastră, de fapt, [avertismentul Roskomnadzor] este pur și simplu legat, probabil, de necesitatea acestei evaluări”, a declarat luni Dmitri Peskov.

Ce a spus Volodimir Zelenski în interviu

Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a mai spus că Kremlinul „nu se teme” de declarațiile lui Zelenski, dar „există legi în vigoare și este foarte important să nu se publice nicio informație care ar echivala cu încălcarea acestor legi”.

Rusia a incriminat în a doua jumătate a lunii martie difuzarea de orice „informații false” despre acțiunile sale din străinătate, extinzând practic o lege adoptată la începutul lunii și care viza inițial doar informațiile despre forțele armate ale țării.

Volodimir Zelenski a declarat în timpul interviului de o oră și jumătate acordat presei din Rusia că Kievul este dispus să accepte statutul de țară neutră, cu condiția să primească garanții de securitate reale.

„Nu vreau să fie încă o hârtie în stilul memorandumurilor de la Budapesta”, a ţinut Zelenski să adauge, făcând referire la acordurile prin care Ucraina s-a angajat în 1994 să renunţe la armele nucleare moştenite de la fosta URSS în schimbul unor garanţii de securitate din partea Statelor Unite, Marii Britanii şi Rusiei.

Zelenski a cerut însă ca Rusia să-şi retragă trupele din Ucraina înainte ca aceasta să semneze orice document asupra neaderării la NATO şi asupra garanţiilor de securitate.

Președintele ucrainean a insistat din nou asupra unei întâlniri și Vladimir Putin, propunere pe care Kremlinul a refuzat-o în mod repetat.

Urmărește ultimele evoluții din a 33-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.