Oficialii ucraineni au acuzat guvernul rus că se angajează într-o politică de deportare, ia civili -inclusiv mii de copii - în Rusia împotriva voinței lor și îi reține „ca suflete pentru un fond de schimb”, relatează CNN.

Cetățeni ucraineni urcă într-un autobuz spre RusiaFoto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că peste 2.000 de copii au fost „furați” din orașul-port asediat Mariupol, care a fost supus unui atacul susținut al Rusiei încă de la începutul invaziei.

Numind situația din oraș o „catastrofă umanitară”, Zelenski a declarat unor jurnalişti ruși independenți că „potrivit informațiilor noastre, au fost scoși peste două mii de copii. Asta înseamnă furați”.

„Locația lor exactă este necunoscută. Ei pot fi acolo cu sau fără părinți”, a spus Zelenski. „Per total, este un dezastru.(...). E înfricoșător. Îi țin ca suflete pentru un fond de schimb”.

Oficialii ucraineni au făcut afirmații similare cu privire la alte regiuni.

CNN scrie că nu poate verifica în mod independent afirmațiile cu privire la numărul de copii scoși din Mariupol și din alte orașe în Rusia.

Ministerul rus al Apărării a declarat pentru prima dată pe 20 martie că 16.434 de persoane, inclusiv 2.389 de copii, au fost evacuate din diferite locații cu o zi înainte. Aceste locații includ Republica Populară Donețk și Republica Populară Luhansk, susținute de Rusia, potrivit ministerului, care a spus că oamenii au plecat din proprie voință.

Dar a doua zi, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a declarat că același număr de copii au fost de fapt evacuați forțat din regiunile Donețk și Luhansk de către forțele ruse.

„Asemenea acțiuni reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional, în special a dreptului internațional umanitar”, a spus ministerul.

De atunci, estimările din Ucraina ale numărului de persoane deportate în Rusia au crescut.

40.000 de persoane deportate de la începutul invaziei

Sâmbătă, viceprim-ministrul Ucrainei Irina Vereșciuk a declarat că guvernul ucrainean a estimat că numărul ucrainenilor deportați forțat în Rusia de la invazie este de aproape 40.000.

Aceste afirmații sunt susținute de Denis Pușilin, liderul pro-rus al Republicii Populare Donețk, care a declarat duminică că aproximativ 1.700 de persoane sunt „evacuate” zilnic din orașul-port ucrainean Mariupol și din alte orașe.

„În medie, aproximativ 1.700 de persoane sosesc în centrul de cazare temporară pentru evacuați Volodar în fiecare zi și același număr de persoane îl părăsesc”, a spus Pușilin într-o declarație pe Telegram, referindu-se la o așezare cunoscută în ucraineană ca Nikolske, la aproximativ 20 de kilometri nord-vest de Mariupol.

„Locuitorii din Mariupol și din alte așezări care sunt eliberate de sub ocupația regimului de la Kiev ajung aici”, a spus Pușilin.

„Oamenilor li se asigură cele de bază, îngrijire medicală și apoi sunt evacuați în Federația Rusă”.

Crucea Roșie, acuzată de Ucraina că legitimează deportările

Pe fondul disputelor cu privire la presupusa politică rusă, au existat, de asemenea, dispute cu privire la rolul organizației umanitare Crucea Roșie.

Vineri, Vereșciuk l-a acuzat pe șeful Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), Peter Maurer, că a luat o „decizie foarte discutabilă” de a deschide un birou la Rostov – care se află la aproximativ 60 de kilometri de granița cu Ucraina. Un astfel de birou a „legitimizat” deportările Rusiei, a sugerat ea.

Crucea Roșie a emis o declarație prin care respinge aceste afirmații.

CICR, care în general păstrează un profil public scăzut, a răspuns în urma a ceea ce a numit „informații false care circulă online” că ajută Rusia să mute zeci de mii de oameni din țară.

Acesta a spus că nu are birou în Rostov, dar că se extinde regional, „pentru a putea răspunde nevoilor acolo unde le vedem. Prioritatea noastră este să ne asigurăm că o aprovizionare constantă de ajutor ajunge la oameni, oriunde s-ar afla”.

Citește și:

Ocupanții ruși îi duc cu forța pe cetățenii din Mariupol în Rusia - Consiliul orașului

----