​Imagini postate pe rețelele de socializare de unitatea ucraineană de recunoaștere aeriană, Aerorozvidka, pretind că arată atacurile sale asupra coloanei de vehicule blindate rusești care se întinde pe aproximativ 64 de kilometri în apropiere de Kiev, relatează The Guardian.

Imagini cu blindatele ruse inainte de a fi atacate cu drone ghidate de catre AerorozvidkaFoto: Captura YouTube

Comandantul unității, Lt Col Yaroslav Honciar, a declarat că o echipa mică, formată din 30 de operatori de drone și forțe speciale, a reușit să oprească înaintarea coloanei într-o serie de ambuscade nocturne.

Guardian notează că nu toate detaliile acestor afirmații au putut fi verificate în mod independent, dar oficialii americani din apărare au spus că atacurile ucrainene au contribuit la oprirea coloanei de blindate. Numărul mare de filmări aeriene care arată lupta și publicate de forțele ucrainene subliniază importanța dronelor pentru rezistența lor.

Aerorozvidka este o unitate specializată pe recunoaștere aeriană din cadrul armatei Ucrainei și folosește drone ghidate prin sistemul Starlink.

Yaroslav Honciar, comandantul unității cu baza în Kiev, a relatat că forțele rusești de regulă își sistează tentativele de înaintare în timpul nopții și își ascund tancurile între casele din sate, locuri în care artileria convențională nu le poate lovi fără a distruge locuințele civililor.

Însă unitatea de elită ce are zeci de experți în pilotarea dronelor le poate lovi și în aceste „ascunzători” greu accesibile.

Honciar afirmă că ucrainenii folosesc dronele pe timp de noapte, „când rușii dorm”, adăugând că „noaptea dronele noastre sunt imposibil de văzut”.

„Căutăm cel mai valoros camion din convoi și îl lovim apoi cu precizie și putem face asta cu pagube colaterale foarte mici. Acest lucru este posibil chiar și în sate. Te poți apropia mult mai mult noaptea”, explică el.

Arsenalul Aerorozvidka include diferite modele de drone, de la unele comerciale ieftine la unele grele care au fost modificate să lanseze grenade antitanc pe timp de noapte cu ajutorul unor camere ce văd în infraroșu.

Pe lângă acestea, deja faimoasele drone Bayraktar TB2 fabricate în Turcia au fost folosite inclusiv pe timp de zi pentru a produce pagube semnificative convoaielor rusești și distruge sisteme antiaeriene folosite de forțele armate ale Rusiei.

---